JacekSojan Opublikowano 13 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Co to za chłopiec, jurny, niemłody? A obok co za dziewica? Ona mu daje pokazy mody, on się uśmiecha...zachwyca! To Marcinkiewicz, namiętny Kazio - premier romansów, polski don Juan; wziął wyspę Brytów, bo tak się zawziął cisnąć ją Izie w geście - jak ułan! Co to za facet jurny, niemłody? A obok co za dziewoja? Ona mu daje nieziemską słodycz i najważniejsze - splendor playboya. Ona mu oczy maślane krągli, a on jej daje bankowe opcje. Grecy Parysa opiewać mogli, my chcemy Kazia sławić emocje. Niech z tej miłości spali się Londyn, niech Iza będzie polską Heleną - byle w ojczyźnie sprawował rządy przytomny premier i twardy pieniądz.
JacekSojan Opublikowano 13 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Wszystkim - wszystkiego najlepszego w piątek trzynastego! :)) J.S
Messalin_Nagietka Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Co to za obok dziewica? = a cóż tu obok dziewica? MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Grecy Parysa opiewać mogli, = Grecy Parysa traktować mogli, MN ps. Parys był ziomem z cywilizacji trojańskiej - dalekiej i inszej od helleńskiej i hellenistycznej nie mylmy dwóch światów, Ilion Homera to spotkanie dwóch odległych zakątków ziemi, bliskich w żeglowaniu a odległych w świadomości
JacekSojan Opublikowano 13 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ok!Witku - poprawiłem; po swojemu; :)) J.S "Grecy Parysa opiewać mogli, = Grecy Parysa traktować mogli, MN ps. Parys był ziomem z cywilizacji trojańskiej - dalekiej i inszej od helleńskiej i hellenistycznej nie mylmy dwóch światów, Ilion Homera to spotkanie dwóch odległych zakątków ziemi, bliskich w żeglowaniu a odległych w świadomości" - masz Witku wątpliwości, czy Homer i jego dzieła należały do kultury helleńskiej? (?!?) - ja nie mam; pozdrawiam! J.S PS.; jesteśmy dziedzicami greckiej kultury, judejskiej, rzymskiej, słowiańskiej - gdyż jak twierdzi Herbert - jesteśmy TAKŻE dziedzicami nieskończoności - w pełnym tego słowa znaczeniu; i nie mam zamiaru tego się zapierać ani wyrzekać; J.S
Messalin_Nagietka Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ok!Witku - poprawiłem; po swojemu; :)) J.S "Grecy Parysa opiewać mogli, = Grecy Parysa traktować mogli, MN ps. Parys był ziomem z cywilizacji trojańskiej - dalekiej i inszej od helleńskiej i hellenistycznej nie mylmy dwóch światów, Ilion Homera to spotkanie dwóch odległych zakątków ziemi, bliskich w żeglowaniu a odległych w świadomości" - masz Witku wątpliwości, czy Homer i jego dzieła należały do kultury helleńskiej? (?!?) - ja nie mam; pozdrawiam! J.S PS.; jesteśmy dziedzicami greckiej kultury, judejskiej, rzymskiej, słowiańskiej - gdyż jak twierdzi Herbert - jesteśmy TAKŻE dziedzicami nieskończoności - w pełnym tego słowa znaczeniu; i nie mam zamiaru tego się zapierać ani wyrzekać; J.S most londyński pali się! pełny ukłon i xia-ma MN
Jacek_Suchowicz Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. lecz rzeczywistość sprostować każe słowa co mową wnosisz wiązaną bo pieniądz mięknie sobie z dnia na dzień zaś premierowi twardnieje samo pozdrawiam Jacek
JacekSojan Opublikowano 13 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. lecz rzeczywistość sprostować każe życzenia co mową wnosisz wiązaną bo pieniądz mięknie sobie z dnia na dzień zaś premierowi twardnieje samo pozdrawiam Jacek yeah! :))))))))))!!!!!! świat bez Jacków byłby koszmarnie nudny; J.S
HAYQ Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Fajnie i chociaż zaraz będą pewnie zarzuty, że to wiersz "okazyjny", to mnie się podobuje :) no to ja nawiążę do Rzymu:> ja Kazik… Iza kaj? Pozdrawiam.
kasiaballou Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Płytka ta świteź.anka i blada jakaś ;) pozdrawiam kb
BARBARA_JANAS Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Najpierw Staszewski - "Izabela" teraz Sojan. :) Śmieszne to i tyle... :)) Ale czy to poezja...czy popkultura... Serdecznie.
Lena Achmatowicz Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 poeta paparazzi. nie podoba mi się ten tekst. ma wydźwięk plotki. pewnie powiesz, że nie mam poczucia humoru, ale ja tu takiego nie widzę. pozdrawiam najserdeczniej Lena
emil_grabicz Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Zgrabne. Przyprawione konieczną dozą sarkazmu, dobrą znajomością kozackich obyczajów nienapasionych VIP -ów i wiedzą o panienkach, które najczęściej należą do talii kart kredytowych, służąc równocześnie za praktyczny worek na spermę dla lokalnych decydentów. Podoba mi się.
Stefan_Rewiński Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. lecz rzeczywistość sprostować każe życzenia co mową wnosisz wiązaną bo pieniądz mięknie sobie z dnia na dzień zaś premierowi twardnieje samo pozdrawiam Jacek yeah! :))))))))))!!!!!! świat bez Jacków byłby koszmarnie nudny; J.S Zgoda!!!
JacekSojan Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 jeśli ktoś ma wątpliwości - rozwiewam: to JEST tekst kabaretowy, a w kabarecie rźnemy sobie "łacha" z każdego, także personalnie; osoba publiczna jakim jest m.in. premier musi być na to przygotowany - nie ma zlituj się... dziękuję Wszystkim za odwiedziny, uwagi - niezależnie od poczucia humoru zawsze docenam dystans czytelnika i liczę właśnie na niego; pomyślności, udanych romansów pozamałżeńskich! :)) J.S
Almare Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. i dodam, nie bądźmy hipokrytami, panowie. różnica nas kręci, bo wówczas pochłonięci, owładnięci; mimo postanowień: że nie, to fe, oj, ależ... idziemy na dno, albo do nieba. czyli tam gdzie trzeba. wiersz udany tak jak nasz Kazio kochany :)))
Agata_Lebek Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Czy Ty nie potrafisz być poważny !? :D Pozdrawiam.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Imienniku najważniejsza uwaga do tego rodzaju wierszy - nigdy nie używaj imion i nazwisk - trafisz na jakiegoś kretyna i masz proces w sądzie który natychmiast przegrywasz pozdrawiam Jacek
Fagot Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 Dawno się tak nie uśmiałem, choć szczerze mówiąc to nie ma się co za bardzo cieszyć bo przecież w postaci Pani Izy rośnie ogromna konkurencja poetycka :-) Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi