były__premier Opublikowano 17 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 oczekiwanejwszystko czym jestem będzie mną, tym, co widziałem, zostanie cząstką. para zawiaduje stacją łóżka, ze snu budzi się życie od którego uciec nie można, im głębszy strach, tym mniej znaczą przejściowe fale, i żal. czekają na mnie dwie kobiety? jedna zamyka druga otwiera narrację portu. stacjonujesz jak “krab wśród skał”*? Andre Marlaux
były__premier Opublikowano 17 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc w opanowaniu słowotoku wersji poprzedniej. pozdrawiam ps. tak to wyglądało: Wszystko czym jestem będzie mną, tym, co widziałem, zostanie cząstką. para zawiaduje stacją łóżka; ze snu, jak po sznurku wycieka rzeka: budzi się życie od którego uciec nie można, przez mdły smak odczuwam je i strach. im głębszy, tym mniej znaczą przejściowe fale, strumienie wspomnień, i żal. czekają na mnie dwie kobiety? jedna zamyka druga otwiera narrację portu. czy będę mógł tak po prostu ujrzeć zarys burzy i śmiech? gdy pod stopami ciężki grunt, zimne kamyki i myśli rozrzucone przez noc. stacjonujesz jak “krab wśród skał”?
kasiaballou Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 Teraz wygląda lepiej, ale nie powala, ot, sympatyczny wierszyk o egzystencji z 'podszewką', ale taki na chwilę. pozdrawiam kasia
były__premier Opublikowano 18 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki za koment i poczytanie pozdry:)
mały_dzielny_toster Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 jak dla mnie zgrabnie i poprawnie, brakuje troszkę emocji, ale to tylko mój wybryk ;) Pozdrawiam.
były__premier Opublikowano 18 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. hmm, emocje są pomiędzy słowami, podskórne;) ale może tylko ja je odczuwam. dzięki za wgląd, pozdry:)
Stefan_Rewiński Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Dobry wierszyk, pozdrawiam.
Tomasz_Piekło Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Teraz lepiej, można się skupić.
Agnes Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 dopracowany. ładnie mówisz o tym oczekiwaniu. i o oczekiwanej. zastanawia mnie tylko końcówka, rozumiem, że to cytat, jakoś nawet się wpasowuje, ale pozostaje dla mnie obcy. wresja 2 chyba lepsza od 1 :) pozdrawiam agnes
Magnetowit_R. Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 wogóle nie rozumiem tych 2 strof kursywą na początku. nie powinno być "to, co widziałem....."? tak jak jest to brak logiki albo mi czegoś brak (były premier napisze że mi czegoś brak;) para zawiaduje stacją łóżka, ze snu budzi się życie od którego uciec nie można, im głębszy strach, tym mniej znaczą przejściowe fale, i żal. czekają na mnie dwie kobiety? jedna zamyka druga otwiera narrację portu. stacjonujesz jak “krab wśród skał”*? stacja i para na początku kojarzą mi się z dworcem. poem pojawiają się fale i nagle port. może by tak trzymać się od początku morza wody redy statku i plaży z krabami i skałami. obrazowałoby całościowo. peel pyta czy czekają na niego 2 kobiety następnie tłumaczy co robią. wyrzuciłbym znak zapytania.końcówka zaskakuje pytaniem skierowanym nie wiadomo do kogo. podejrzewam że peel pyta sam siebie bo wcześniej używa JA, ale ....moim zdaniem albo trzymac do końca JA albo jakoś samozapytanie uwypuklić. mogło być fajnie a jest przeciętnie dla szarego czytelnika M.R. pozdrawiam
były__premier Opublikowano 19 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wszystkim serdecznie dziękuję za komentarze:) Panie M.R., może warto spróbować odczytać wiersz w inny sposób, nie tak szablonowo jak Pan tego dokonał? oczywiście rozumiem Pana, ale proszę mi uwierzyć, wiersz jest przemyślany i dopracowany:) Pozdry
H.Lecter Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Terra ignota 2.0 oczekiwanej Interpretacja narzuca się w sposób raczej jednoznaczny... ; ) Jeżeli to doświadczenie nie tylko peela ale i autora, to życzę by ziemia nieznana stała się ziemią obiecaną... : ) Dobry tekst.
były__premier Opublikowano 19 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. thx:) jestem dobrej myśli:) pozdry
Jego Alter Ego Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 ta wersja zdecydowanie lepsza, zwięzła i jasna. ale ten krab wśród skał brzmi tak boleśnie,że aż..mam mdłości;) to jest dobry wiersz i już
były__premier Opublikowano 20 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki żonko;D
Rekomendowane odpowiedzi