Messalin_Nagietka Opublikowano 17 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 mgła jakby uciął całą okolicę ni psa skowytu czy szczęku łańcucha tym bielmem wokół jakoś się zachwycę lecz słuch nie słuch i nijak w niego wsłuchać jedynie gruda jeszcze podtrzymuje reszta to szuje byt jeden wie gdzie stoi otchłań nad nim wyciska znikąd istnienie – cokolwiek bywa tu – zbywco sąsiada odgadnij jeśliś azali oboczność cię pojmie w niewiedzy bok w bok w strug wodny by ujął lecz myśli szują wejdź weń gdziekolwiek z form przyjmij wybraną w której sens kraje światła mgielne płaty ni noc ni wieczór południe czy rano i wiersz by można było skończyć na tym gdyby mgła miała jedno z ujść czy ujęć lecz w obu szuje
Messalin_Nagietka Opublikowano 17 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki za plusika MN
mały_dzielny_toster Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 Wiersz jest piękny, dopracowany, profesjonalny, jestem nim zachwycona, z resztą nie znam takich słów, żeby opisać jak mi się to podoba.
Stefan_Rewiński Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 Dobre to jest Messa, pozdrawiam. P.S. Czy robimy PIOP IV?
Messalin_Nagietka Opublikowano 17 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. hejka Stefanie, oczywiście, że robimy MN
Jacek_Suchowicz Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 bawisz się słowami mistrzowsko wciska się lepka aż pomiędzy palce kłębiąc szarością potęguje nicość chciał albo nie chciał pokonanyś w walce już nic nie zoczysz zamulone wszystko wilgoć do szpiku przenika i kłuje wokół same szuje :) pozdrawiam Jacek
Oxyvia Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dotąd jest naprawdę genialne! Bardzo wieloznaczne, a przy tym nastrojowe, rzekłabym: horrorystyczne, choć odnosi się do codziennej rzeczywistości, do jej zakłamania i niepewności niczego, ale także do metafizyki, do tego, co ponad światem materialnym i poza życiem. Niestety, dalej nic nie rozumiem: Rozumiem tylko mgliście, że mgły są jakieś dwie (obie), ale nie wiem, dlaczego tylko dwie i dlaczego aż dwie? Rozumiem trochę odniesienie do stwierdzenia Heraklita, że nie można dwa razy wejść do tej samej wody i że wszystko bez przerwy zmienia formę. Ale co z tego wynika dla wiersza? No i jeszcze rozumiem, że w dwóch strofach wyraz "szują", "szuje" został użyty w formie czasownika, tak jak np. : "szyją", "szyje". W znaczeniu chyba, że wszystko jest fałszywe i podłe? Ale też nie wiem, dlaczego? Natomiast pierwsza część wiersza naprawdę genialna. I ona mi wystarczy. Pozdrawiam serdecznie. Oxy.
Fagot Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Chciałem tylko napisać że zostawiam + i wracam do czytania, dziękuje :-) Pozdrawiam
Franka Zet Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Messa, nie podoba mi się ta staropolskość, w którą się ostatnio ubierasz. Wiersz z zawijasami, pełen mgieł, szuj, szyj - małoczytelny. Zgrabnie napisany, ale ja czuję przerost formy nad treścią. Pozdrawiam :)
Messalin_Nagietka Opublikowano 18 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. i tak ni nocy ni dnia nie zobaczysz a brocząc wokół chodzisz jakbyś latał myślisz, żeś przepadł gdzieś w otchłani a czy oddech jest niczym skóra oczy klata przerażasz, mówiąc wszystko wokół szuje bo oszukujesz dzięki Jacku, może dalej pociągniemy? MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 18 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dotąd jest naprawdę genialne! Bardzo wieloznaczne, a przy tym nastrojowe, rzekłabym: horrorystyczne, choć odnosi się do codziennej rzeczywistości, do jej zakłamania i niepewności niczego, ale także do metafizyki, do tego, co ponad światem materialnym i poza życiem. Niestety, dalej nic nie rozumiem: Rozumiem tylko mgliście, że mgły są jakieś dwie (obie), ale nie wiem, dlaczego tylko dwie i dlaczego aż dwie? Rozumiem trochę odniesienie do stwierdzenia Heraklita, że nie można dwa razy wejść do tej samej wody i że wszystko bez przerwy zmienia formę. Ale co z tego wynika dla wiersza? No i jeszcze rozumiem, że w dwóch strofach wyraz "szują", "szuje" został użyty w formie czasownika, tak jak np. : "szyją", "szyje". W znaczeniu chyba, że wszystko jest fałszywe i podłe? Ale też nie wiem, dlaczego? Natomiast pierwsza część wiersza naprawdę genialna. I ona mi wystarczy. Pozdrawiam serdecznie. Oxy. w tej części której nijak Ci bardzo dużo zjawisk fizycznych się znajduje dużo rezonansów, wymian energii, co do ujścia i ujęcia to dwie różne rzeczy a wiersz poprostu opisuje wszystko to co może sobą przedstawić org dziękuję za wejrzenie MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 18 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. miłe to, dziękuję MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 18 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. przerost czego? MN
Oxyvia Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To tylko o Orgu? Niemożliwe! Takie to głębokie i metafizyczne - czy nie za wysokie słowa jak na wiersz o Forum internetowym? Ale oczywiście każdy ma prawo do swoich odczuć.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ok. zali przed nosem snuje jakaś hydra co to mackami kłębi się wywija i sam już nie wiesz czy pies to czy wydra bo czmychnąć to gdzie a uciekać nijak strach paraliżuje aż kończyn nie czujesz ogarniają szuje pozdrawiam Jacek
Dariusz Sokołowski Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiersz z pogranicza filozofii poznania. Zgrabnie ująłeś aspekt poznania sensualnego. Widzę Huma, zgrzyta mi ten naturalistyczny koncept słowiańskiego politeizmu sprzęgnięty z "bytem przewodnim", ale rozumiem, że to tylko uliczka, temat do rozmyślań. Ogólnie - taka rustykalna wizja człowieka zakorzenionego w estetyce naturalizmu. Trzeźwa płenta, taka jak u Locka, wykracza poza obrazek; dotyka aspektu "ujęcia" - twórczości. Złośliwie można dopatrywać się przekonań deskartejskich, ale to kolejny temat do rozmowy. Sporo tego nawrzucałeś. Bardzo mi się podoba. Pozdrawiam.
Messalin_Nagietka Opublikowano 19 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To tylko o Orgu? Niemożliwe! Takie to głębokie i metafizyczne - czy nie za wysokie słowa jak na wiersz o Forum internetowym? Ale oczywiście każdy ma prawo do swoich odczuć. tak, we mgle bok w bok nie wane kto ma jakie odczucia skoro jeden drugiego nie widzi a rezonans rozmyślań ulatuje a może ujmuje albo oszukuje? MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 19 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ok. zali przed nosem snuje jakaś hydra co to mackami kłębi się wywija i sam już nie wiesz czy pies to czy wydra bo czmychnąć to gdzie a uciekać nijak strach paraliżuje aż kończyn nie czujesz ogarniają szuje pozdrawiam Jacek nuż, lepiej zwierza sobie wyobrazić niżby miał kto tam ryć we własne gacie człek - człekolubny we mgle jak w tej mazi stanie poleży zacz odpłynie, za Cię mgła ręczy tylko że byłeś ujmując w jedno żeś szują MN (poproszę dalej)
Messalin_Nagietka Opublikowano 19 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiersz z pogranicza filozofii poznania. Zgrabnie ująłeś aspekt poznania sensualnego. Widzę Huma, zgrzyta mi ten naturalistyczny koncept słowiańskiego politeizmu sprzęgnięty z "bytem przewodnim", ale rozumiem, że to tylko uliczka, temat do rozmyślań. Ogólnie - taka rustykalna wizja człowieka zakorzenionego w estetyce naturalizmu. Trzeźwa płenta, taka jak u Locka, wykracza poza obrazek; dotyka aspektu "ujęcia" - twórczości. Złośliwie można dopatrywać się przekonań deskartejskich, ale to kolejny temat do rozmowy. Sporo tego nawrzucałeś. Bardzo mi się podoba. Pozdrawiam. Darku, nie wiedziałem, że tyle można napisać o tym skrawku, bardzo Ci dziękuję MN
Rekomendowane odpowiedzi