Krzysztof_Kurc Opublikowano 11 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 Na słonecznej lonży ziemi kobyła idzie kłusem, w potu obłoku, atmosfery aurze. Czasem batem komety smagnięta zadrży, czasem parsknie wulkanem. A Ty trzymaj się prosto i anglezuj, lejce trzyma kto inny.
teresa943 Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Krzysztofie, jestem niedouczona, więc zapytam co to "lonża" i "anglezuj", wprawdzie z treści można się, co nieco domyślić, ale jestem ciekawa, jesli nie masz nic przeciw... A tak ogólnie ciekawa miniaturka. Pozdrawiam :)
Baba_Izba Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Poboba mi się twój pomysł, porównanie ziemi do konia (kobyły), a człowieka do jeźdźca. Tytuł podkreśla, że jednak człowiek, nie jest w stanie nią kierować. Ja bym jednak zmieniła nieco szyk słów w wierszu, ty zrób co uważasz za słuszne: "Na słonecznej lonży kobyła ziemia idzie kłusem, w obłoku potu, aurze atmosfery. Czasem batem komety smagnięta zadrży, czasem parsknie wulkanem. A ty tylko trzymaj się prosto i anglezuj, kto inny trzyma wodze." Serdecznie pozdrawiam - baba
Krzysztof_Kurc Opublikowano 12 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pojęcia i nazwy zapożyczone z jeździectwa. Lonża to długa lina do prowadzenia konia w czasie lekcji jazdy gdy koń chodzi po okręgu.Anglezowaniem nazywane jast rytmiczne unoszenie się na kłusującym koniu w celu ochrony grzbietu konia oraz własnej tylnej ale ważnej części ciała. Pozdrawiam ciepło. KKK
Krzysztof_Kurc Opublikowano 12 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Poboba mi się twój pomysł, porównanie ziemi do konia (kobyły), a człowieka do jeźdźca. Tytuł podkreśla, że jednak człowiek, nie jest w stanie nią kierować. Ja bym jednak zmieniła nieco szyk słów w wierszu, ty zrób co uważasz za słuszne: "Na słonecznej lonży kobyła ziemia idzie kłusem, w obłoku potu, aurze atmosfery. Czasem batem komety smagnięta zadrży, czasem parsknie wulkanem. A ty tylko trzymaj się prosto i anglezuj, kto inny trzyma wodze." Serdecznie pozdrawiam - baba Piszę szybko, ale jeśli mam coś zmienić trawię to długo.Ciekawe tylko to "tylko". W zapisie papierowym istniało a ja je wyekstrachwałem przepisując wierszydło. Pozdrawiam. KKK
teresa943 Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pojęcia i nazwy zapożyczone z jeździectwa. Lonża to długa lina do prowadzenia konia w czasie lekcji jazdy gdy koń chodzi po okręgu.Anglezowaniem nazywane jast rytmiczne unoszenie się na kłusującym koniu w celu ochrony grzbietu konia oraz własnej tylnej ale ważnej części ciała. Pozdrawiam ciepło. KKK Dzięki za szczegółowe wyjaśnienia, bo nie znam się na jeździectwie, ale lubię podziwiać. Jeszcze raz powiem, że wiersz podoba mi się. Pozdrawiam :)
Baba_Izba Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Poboba mi się twój pomysł, porównanie ziemi do konia (kobyły), a człowieka do jeźdźca. Tytuł podkreśla, że jednak człowiek, nie jest w stanie nią kierować. Ja bym jednak zmieniła nieco szyk słów w wierszu, ty zrób co uważasz za słuszne: "Na słonecznej lonży kobyła ziemia idzie kłusem, w obłoku potu, aurze atmosfery. Czasem batem komety smagnięta zadrży, czasem parsknie wulkanem. A ty tylko trzymaj się prosto i anglezuj, kto inny trzyma wodze." Serdecznie pozdrawiam - baba Piszę szybko, ale jeśli mam coś zmienić trawię to długo.Ciekawe tylko to "tylko". W zapisie papierowym istniało a ja je wyekstrachwałem przepisując wierszydło. Pozdrawiam. KKK Cenię myślenie, dobrze o Tobie świadczy. To co napisałam, to tylko moje spojrzenie na Twój wiersz, mogę nie mieć słuszności. To "tylko", też mi tu pasowało, podkreśla niemożność kierowania koniem, ale nie jestem pewna i się nie upieram. Pomyśl dobrze, choć i długo, i tak wszystko będzie na Ciebie! Pozdrawiam - baba
Rekomendowane odpowiedzi