Oxyvia Opublikowano 3 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 Idzie susza, pustynnienie Ziemi, siódme poty wychmurza nad stepy, zamarzamy, globalnie ociepleni, wycofuje się życie z planety. My, ostatnie drzewa na błoniach, przystrojone w szarozieleń listowia, maniakalnie rodzimy nasiona, których nie chce wziąć ziemia jałowa. Zasychamy jak stojące atrapy, umieramy, próchniejąc od wewnątrz, drewniejemy, martwiejemy na raty, kapiąc liśćmi, tracąc miłość i blednąc. Nie umiemy się wyrywać z korzeni ani odejść stąd nie mamy dokąd. Gdzie uchodzi nasze życie - nie wiemy, rosnąc za nim w nieskończoną wysokość.
bestia be Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 bardzo piękny wiersz urzekł mnie dawno nie czytałem coś tak miłego i zawierajacego sens pozdrawiam bestia
Baba_Izba Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Piękny wiersz, wbrew pierwszemu wrażeniu, nie o globalnym ociepleniu naszej planety, ale o relacjach między ludźmi - głównie; "Zasychamy jak stojące atrapy, umieramy, próchniejąc od wewnątrz, drewniejemy, martwiejemy na raty, kapiąc liśćmi, tracąc miłość i blednąc." - ta zwrotka brzmi jak przestroga, wołanie o zastanowienie się, co jest najważniejsze w życiu. Wiersz nastroił mnie nostalgicznie, wzbudził refleksje. Serdecznie pozdrawiam - baba
Andrzej Ludwiczak Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Metamorfoza wiosenne kwiaty pachnące rozkoszą w ramionach kochanków stoją przy drogach w oddechu zasłuchanej ciszy czekają na cień wiatru spragnione gorącego szeptu samotne drzewa
Magda_Tara Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 zdecydowanie punkt widzenia poety jest mi bliższy od punktu widzenia poetki :)))))))) ale wiersz, Oxyvio, piękny i przejmujący :)
teresa943 Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Piękny wiersz o relacjach międzyludzkich pragnieniach, umieraniu z braku milości i bezradności...smutna prawda. Z wiersza wydobywa się niemy krzyk: "miłości pragnę..." przynajmniej takie jest moje odczucie. Podoba się. Pozdrawiam :)
Eliasz Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Ja od siebie powiem, że spodobał mi się bogaty język wiersza, puenta jest taka wyciszająca, to bardzo dobry wiersz, pisany z konsekwencją.
Franka Zet Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Zachwycił mnie treścią, atmosferą, rymami. Wiersz wielowarstwowy o zamieraniu, zanikaniu, o czymś, co się wciąż toczy bez nadziei na przyszłość. O tajemnicy odchodzenia i o zakodowanym powołaniu do reprodukcji. Pozdrawiam
Makar Bora Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Oxyvio Kasandro dzisiejsza za odwagę kłaniam się nisko jak by nie mówić i się zżymać nie mogę nie podzielić twego zdania poeta wieszczy cichą zagładę a mądrale tym czasem idą na noże w ostrym języku o kroplę życiodajnej spermy Pozdrawiam. M
Ewa_Kos Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Całość bardzo ciekawa, jednak ostatnia strofa wędruje do "zapamiętalnika" na resztę mojego życia:)) Witam i serdecznie pozdrawiam Oxywio:))) Ewa
Maria-Jolanta Embst Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Gleboka refleksja na rzeczywistosc. Poruszyl mnie i zastanowil. Pieknie ujety temat o nas ludziach na Ziemi bez ktorej i tak by nas nie bylo. Dziekuje za chwile wzruszenia. Maria-J.
Bernadetta1 Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 fajny wiersz-zwłaszcza ostatnia strofa, moge sie tylko przyczepic do rytmu-cos mi troszke ucieka..pozdrówki
bezsenna81 Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 nie ważny rytm ważne przesłanie a te z pewnością głębokie,dla mnie na pewno,pozdrawiam:)
Ewel K Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 "My, ostatnie drzewa" - niemal wzruszające, bardzo mi się podoba:) pozdrawiam
Oxyvia Opublikowano 4 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję, Bestio, miłe to. :-)
Oxyvia Opublikowano 4 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kochana Babo, to szalenie miły i ciekawy komentarz - nie każdemu chce się interpretować cudze wiersze. Bardzo Ci dziękuję.
Oxyvia Opublikowano 4 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ładny wiersz-odpowiedź, bardzo Ci dziękuję, zabieram go do swojej kolekcji.
Oxyvia Opublikowano 4 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Punkt widzenia poety? A czym się różni od punktu widzenia poetki? Pewnie jestem jednak daltonistką, bo nie widzę żadnej różnicy. No, chyba że w wierszach kokieteryjnych, takich, jak np. Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej, której szczerze nie cierpię. Ale to wyjątek. :-) Bardzo Ci dziękuję za miły odbiór, chociaż jestem tylko poetką - tym bardziej mnie to cieszy. :-)
Oxyvia Opublikowano 4 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O tak. Widzę, że w niejednym wierszu Twoim i moim bardzo dobrze się rozumiemy. Dziękuję. :-)
Oxyvia Opublikowano 4 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Ci, Eliaszu. Puenta wyciszająca, o ile niesie jakąś nadzieję - różnie to można odbierać, także jako "parowanie" życia w kosmos bezpowrotnie, jak woda, która ucieka z naszej planety. Twój odbiór jest wyciszający i dziękuję Ci za niego.
Rekomendowane odpowiedzi