Leszek Opublikowano 17 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 czy ład absolutny istnieje z pozoru niesie go pustka kosmosu krążki inności powrzucane w zieleń wyzbyte oportunistycznych odczuć mundurki słowa założone niebacznie prowadzą tłumy ku świetlistym wrotom bez etykiety płynąć w masie łatwiej lecz co z ułomnym począć efekt geniuszu czy ignorancji poukładane barwne stosy z zadowoleniem spełnionym gładził ład absolutny pustymi kroczył
Leszek Opublikowano 17 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Może być dla Ciebie nie-ład-ne, ale każde odczucie aby było wartościowe, powinno być wytłumaczalne a nie tylko rzucone ot tak. :)
Wiktor_Bukowski Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 jak dla mnie trochę za oczywiste, i nazbyt poprzekręcane. pytanie o istnienie ładu absolutnego jest troszeczkę b. sensu - ład zawiera się w absolucie więc po co pytać, wg. mnie ( a do siebie tego nie bierz ) aby podjąć tą kwestię należy się głęboko zastanowić . primo nad składnikami wyżej wymienionego. drugie primo - jak pierwsze etc. :P mundurki słowa założone niebacznie prowadzą tłumy ku świetlistym wrotom wyrwałem z kontekstu ale - wg. opinio subiektywna - najlepsze. do pociągnięcia w inną stronę, ale ja nie jestem narzuta że coś narzucam. delikatna sugestia, może non sens a ha początek absolutny , koniec absolutny też - się rzuca absolutnie czy ład absolutny istnieje ład absolutny pustymi kroczył taka hmmm klamerka ma czemuś służyć, a wydaje się że nie posłużyła. ok bezobraz. tak tylko się zastanawiam pozdrawiam :) a zajrzę tu jeszcze a ha to - secundo
Jacek_Suchowicz Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 ład absolutny jak doskonałość czy on istnieje w świecie materii co sama z siebie jest tak nietrwałą chyłkiem przechodząc w kwanty energii ułomni wbrew pozorom nie zakłócają ładu a jedynie są jego dopełnieniem Leszku - bez szachrajstw - fajna ta podróż dwudziesta czwarta jeśli mogę podpowiedzieć to dwa ostatnie wersy bym napisał bardziej przejrzyścieefekt geniuszu czy ignorancji poukładane barwne stosy w zadowoleniu spełniony gładził ład absolutny w pustkowiu kroczył ale to moje sugestie ogólnie plus Pozdrawiam Jacek
myślątko Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 do tekstu się nie odniosę, bo nie za bardzo wiem co chciałeś powiedzieć, też uważam, że jest nieładny- nieładny brzmieniowo i odczytniczo
H.Lecter Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Nieczytelny, koturnowy, męczący - takie są moje odczucia. każde odczucie aby było wartościowe, powinno być wytłumaczalne a nie tylko rzucone ot tak. :) -------------------------------------------------------------------------------- Dnia: Wczoraj 22:11:02, napisał(a): Leszek Komentarzy: 1533 Nieczytelny - bo nie wiem o co chodzi. Koturnowy - bo ład absolutny i świetliste wrota, to dla mnie za wysoko. Męczący - bo zmęczył.
Leszek Opublikowano 18 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Tym co się spodobało, tym co nie i tym od nie-ład-ne ślę pozdrowienia od staruszka Lema :)
Fanaberka Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To bardzo mi się spodobało. I na tym koniec. Zobacz Leszku ten wers:z zadowoleniem spełnionym gładził Czy spełnia się zadowolenie? Marzenia, toast - owszem. Nie pasuje mi to. W moim odbiorze: rymy wiersza nie czynią, a przy tak poszarpanej, blokującej się melodii - nawet nie zdobią.
Leszek Opublikowano 18 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To bardzo mi się spodobało. I na tym koniec. Zobacz Leszku ten wers:z zadowoleniem spełnionym gładził Czy spełnia się zadowolenie? Marzenia, toast - owszem. Nie pasuje mi to. W moim odbiorze: rymy wiersza nie czynią, a przy tak poszarpanej, blokującej się melodii - nawet nie zdobią. kluczem do tego tekstu jest podróż dwudziesta czwarta :) PS a elipsa to w wierszu jest dopuszczalna? :)
Wiktor_Bukowski Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 tylko niektórym nie chce się kluczyć tej podróży do zrozumienia mi tyż.
Leszek Opublikowano 18 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. to już było niektórzy niszczyli np maszyny bo nie mogli zrozumieć roli postępu. Można i tak nie rozumiejąc nie chcąc zrozumieć posłać do kosza. Każdemu wolno kochać. :) PS mówiąc gdzie znajduje się klucz nie powiedziałem, że wiersz tylko z tym kluczem można otworzyć. Wydaje mi się, że wystarczy tylko wczytać się w słowa, mieć odrobinę wyobraźni i tyle, tylko tyle i aż tyle. :)
Fanaberka Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No tak - skaranie Boskie z tymi niedouczonymi czytelnikami, niewrażliwymi na rzemieślniczy kunszt. ;P rymy, elipsy... Zajrzyj, proszę, np. do wiersza Boskich Kaloszy w P. Przeczytałam kilka minut temu, jeszcze mam gęsią skórkę. P.S.Kto stoi w miejscu ten się cofa.
Leszek Opublikowano 18 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. i popatrz jest jednak coś w czym się zgadzamy ;)
Stefan_Rewiński Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 New Age mi zapachniało na o.k., pozdrawiam Leszku.
Wiktor_Bukowski Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. to już było niektórzy niszczyli np maszyny bo nie mogli zrozumieć roli postępu. Można i tak nie rozumiejąc nie chcąc zrozumieć posłać do kosza. Każdemu wolno kochać. :) PS mówiąc gdzie znajduje się klucz nie powiedziałem, że wiersz tylko z tym kluczem można otworzyć. Wydaje mi się, że wystarczy tylko wczytać się w słowa, mieć odrobinę wyobraźni i tyle, tylko tyle i aż tyle. :) nie no ja się we wczytanie zabrałem, ale znowu nie rób z tego takiego misterium, do metafizyki dalekooooooooooo............. mimo to pozdrawiam :)
nAzGuL22 Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 To jest tak górnolotne, że aż o sufit głową przywaliłem :) Mniej bujania w obłokach, poruszanie takiej tematyki nigdy tekstowi na dobre nie wychodzi. Pozdrawiam
Leszek Opublikowano 18 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a ten protekcjonalny i kategoryczny komentarz to może dobrze wychodzi jego autorowi? PS polecam posłowie do ostatniego wydania Dzienników Gwiazdowych Stanisława Lema autorstwa Jerzego Jarzębskiego: Spór między Münchhausenem a Guliwerem
Leszek Opublikowano 18 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wiesz co Ci powiem? zazwyczaj drażnią mnie nadwieszone cytaty a tu właśnie byłby jak znalazł (potem zawsze można go obciąć, no nie?) prowadzisz polemikę z kimś/czymś (na podłożu filozoficznym) na dodatek stylem rymnym a ja za cholerę nie wiem "do kogo pijesz", w konsekwencji pognało mnie w neoplatonizm, hierarchię bytów itd itp, a następnie poczułam się w polu (znaczy wystrychnięta na dudka) teraz raczyłeś bąknąć o Lemie, no niby fakt, można było skojarzyć po tytule, ale ja Lema czytałam wieki temu i na dodatek wybiórczo najlepiej pamiętam bajki robotów /hehe z tym jestem na bieżąco/ zrobiło się nieco jaśniej, a przez to ładniej (Lemniej ;) ale pogląd mogłabym sobie wyrobić dopiero po przeczytaniu podróży XXIV-tej - życzę deszczu meteorytów ;) :) Miłej lektury zatem ja po chyba 30 letniej przerwie dzięki gazecie wyborczej, która wydaje dzieła Lema, wróciłem do jego wspaniałych powieści. Jestem aktualnie przy Głosie Pana czyli na czwartej z osiemnastu powieści i zupełnie inaczej niż przed laty odbieram to co Lem napisał. Polecam. :)
Leszek Opublikowano 18 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. także mimo to pozdrawiam :)
Leszek Opublikowano 18 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. raczej dygresja niż New Age, ale dziękuję :)
Rekomendowane odpowiedzi