adolf Opublikowano 20 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Gdy noc chmurami niczym kośćmi chrzęści Plotąc z gałęzi pięciolinię – szal Na nią się cisną z gwiazd złote podeszwy Butów żołnierzy, co depczą nasz świat. Armia zwycięzców przechodzi, przeszedłszy Na drodze staje – planeta jak głaz Światłem wybija zęby nutom pieśni Gdy człowiek w-pełni, gdy księżyc już spa(d)ł. I tylko krzycę: „depczę was o martwi Czy wy mnie stokroć potężniej depczecie? Czyśmy już byli i dawniej się starli?” Nas tu nie było i nigdy nie będzie! Chmury nas zniosły, w dal, tam gdzie się miecze w jeden kształt cisną, w jedną pragnień wieżę.
JacekSojan Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 "w jedną pragnień wierzę. " - pragnę zrozumieć, ale nie pojmuję... cóś nawaliło - semantyka? semiologia? synktatyka? J.S
adolf Opublikowano 20 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. słownik w Wordzie ;P
HAYQ Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 No tak, z Wordem trzeba uważać - jest nadgorliwy, a czasem lubi się spierać i jeśli nie dodasz mu farby ("nie rozszerzysz słownika") to taki sprany będzie bardziej przeszkadzał, niż pomagał ;) Wiersz, wydaje mi się - jeszcze do przemyślenia. I chociaż dobrze się czyta (szczególnie początek efektowny) zgadzam się z Jackiem Sojanem - popracuj nad semantyką, bo znaki stawiasz ciekawe i brzmią świetnie... ino zdarza się jakby w obcym języku były pisane - nie do końca i nie zawsze wyrażają to, co chcesz wyrazić. Czasem jakaś ciekawa myśl przebiega, ale nagle gdzieś coś się zapodziewa i czytacz nie wie, czy gupi jest, czy też autorowi nie dowierzać, bo myśl gdzieś po drodze zapodział. Ta pierwsza opcja jest lepsza ;)) ale ma zasadniczy warunek - musi dać się wytłumaczyć, albo przynajmniej zinterpretować. Pozdrawiam.
Marlett Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Adolfie! Najlepsza jest pierwsza strofa. PozdrawiaM.
styks Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 mnie dobrze się czyta choć czasem coś "chrzęści" a czasem zazgrzyta (chrzęsty i zgrzyty uważam za przyprawę dobrego dania) uśmiecham się
adolf Opublikowano 21 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzieki za wgląd, przemslę jeszce i poprawiony wrzuce tu kiedyś, mozei racja że czasem się gubię w tym co chce przekazać pozd.r
adolf Opublikowano 21 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. fajnie, ejszcze porpacuję i bedzie lepiej :D
adolf Opublikowano 21 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. pierwsz zostaje! ;D dzięki zawgląd pozdr.
Baba_Izba Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 Czytam wszystkie Twoje utwory, nie zawsze komentuję. Za mało umiem. Odczucia: wiesz czego chcesz i do czego dążysz. Cenię Cię. Bierzesz pod uwagę wskazania innych, jesteś moim zdaniem Tytanem pracy. Kochasz to co robisz. Wiersze/ sonety też Ciebie kochają. Tak trzymaj! A od czasu do czasu - "daj se luz"! Napisz coś lżejszego. Powinno się komentować wiersze, nie Autora, wybacz, tak jakoś mi wyszło! Serdecznie pozdrawiam - baba
Rekomendowane odpowiedzi