Messalin_Nagietka Opublikowano 2 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 zbiegło się w ciżbie spod wióra, co dłutem tańczyło z cieniem w słońcu dziurze winnym, kościółek z figur - Jezuska miał, tutaj przybliżmy prawdzie i chwilę pozwijmy na sąd, bo z rzeźby, co stała w ołtarzu nic warte ćwieczki, weź poeto zarzuć doszukiwanie jakiej tam nadziei, czas alkoholik i na czasie zna się jak krów pędzenie, trza było wycenić co w Koziczynku stało po Biegasie w miejscu, gdzie woda z sufitu jak z cebra dudliła w rzeźbę, poeto byś wezbrał w tym wietrze, chłodzie z jesieni i zimy, wszystek lód skrzepił, co mógł, bacząc na nie, w zawiei rozplótł przedwiosenne dymy w samą Wielkanoc głosząc zmartwychwstanie widział Żeromski, choć nie pił i z dłuta wybiegł, do dziś tu biega się - pokuta?
czarna porzeczka Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 czas alkoholik - piękna diagnoza
Messalin_Nagietka Opublikowano 3 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bolesław Biegas, właściwe nazwisko Biegalski, polski rzeźbiarz, malarz oraz autor sztuk dramatycznych, urodził się 29 marca 1877 roku w Koziczynie, wiosce około 80 km na północ od Warszawy, pod zaborem rosyjskim. Wcześnie osierocony, najpierw przez ojca w 1886 roku, następnie przez matkę w 1890, przyszły artysta spędza pełne smutku, bólu i biedy dzieciństwo na mazowieckiej wsi, gdzie pasie bydło. Wtedy też zaczyna rzeźbić, poczynając od pasterskich kijów i glinianych figurynek. Przygarnięty po śmierci matki przez swą starszą siostrę Mariannę, Biegas terminuje u jej męża stolarza. Jego samorzutny, a wybitny talent przyciąga wreszcie uwagę miejscowego księdza Aleksandra Rzewnickiego, który z pomocą swych parafian wysyła 16-letniego Biegasa na naukę do pracowni rzeźby kościelnej Antoniego Panasiuka w Warszawie. (h ttp://ewabj.9online.fr/text02p.htm) We wsi Szulmierz latem 1887 roku u tutejszego ziemianina guwerneruje Stefan Żeromski. Późniejszy sławny pisarz musiał spotkać dziesięcioletniego chłopca. Ów młodziutki rzeźbiarz w późniejszym czasie robi ogromną karierę w Paryżu. Szulmierz od Koziczyna to około 3 km drogi, obecnie asfaltowej. W połowie tego traktu stoi dziś szkoła podstawowa, prawdopodobnie na dawnym polu parafialnym. Kościółek to tak zwany Koziczynek, przyległy do Koziczyna. W końcu XIX wieku ów kościółek jakby zapomniany przez Boga ma wiele dziur w dachu. Prześwit skutecznie deformuje wnętrze. MN
jacekdudek Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 no i wsjo wytłumaczone, napisane dobrą proza, dla mnie jej za dużo, choć końcówka mi pasi i motyw rzeźbiarski, pozdrawiam
Messalin_Nagietka Opublikowano 3 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. chciał traf ale Żeromski pisał poezję w Gimnazjum w Szulmierzu przebywał kilka lat po skończeniu owego kieleckiego gimnazjej Biegas niestety, ze szkół polskich chyba nic prozą życia było u niego pasanie krów skąd więc proza w tak inteligentnym umysle? MN
jacekdudek Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. chciał traf ale Żeromski pisał poezję w Gimnazjum w Szulmierzu przebywał kilka lat po skończeniu owego kieleckiego gimnazjej Biegas niestety, ze szkół polskich chyba nic prozą życia było u niego pasanie krów skąd więc proza w tak inteligentnym umysle? MN użyłeś formy wierszowanej, więc oczekiwania moje względem tekstu były takie, jakie mieszczą się w m. paśmie odbioru poezji, inna rzecz, że tak właśnie czujesz temat i ok, podałem swoje uwagi i też mam nadzielę ok, pozdrawiam do znów
Messalin_Nagietka Opublikowano 3 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. chciał traf ale Żeromski pisał poezję w Gimnazjum w Szulmierzu przebywał kilka lat po skończeniu owego kieleckiego gimnazjej Biegas niestety, ze szkół polskich chyba nic prozą życia było u niego pasanie krów skąd więc proza w tak inteligentnym umysle? MN użyłeś formy wierszowanej, więc oczekiwania moje względem tekstu były takie, jakie mieszczą się w m. paśmie odbioru poezji, inna rzecz, że tak właśnie czujesz temat i ok, podałem swoje uwagi i też mam nadzielę ok, pozdrawiam do znów oki, spoks, ukłonik MN
Stefan_Rewiński Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 Dobry wiersz, bądż pozdrowiony Poeto.
Messalin_Nagietka Opublikowano 3 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. oki, POZDRÓWKO W DRUGA STRONĘ dziękuję STEFANIE MN
BARBARA_JANAS Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 Za warsztat bo opis trochę zagmatwany jak na dzisiejszy stan. Pozdrawiam
Messalin_Nagietka Opublikowano 3 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki Barbaro, zycie jest zagmatwane MN
BARBARA_JANAS Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki Barbaro, zycie jest zagmatwane MN Za dobrze wiem, prze duże W, amałe tylko by nie krzyczeć.
Messalin_Nagietka Opublikowano 3 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki Barbaro, zycie jest zagmatwane MN Za dobrze wiem, prze duże W, amałe tylko by nie krzyczeć. Żeromski z biedy poszedł na prowincję guwernerować a Biegas się tu w okolicy urodził, prawdopodobnie musieli się zetknąć w kościółku w Koziczynku tyle z zagmatwania MN
Franka Zet Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 Podoba mi się. Takie zagmatwanie z zawijasem jak obertas. Szczególnie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. oraz Pozdrowienia.
Messalin_Nagietka Opublikowano 4 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nagietku ja Cię proszę : wywal ta interpunkcja ;) którą, napisz MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 4 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ano lubię wiry jak Newton MN
Pancolek Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 Regionalne pisanie o jakichś Koziczynkach - nie do przebrnięcia. Flaki z olejem. Zdrowia
Messalin_Nagietka Opublikowano 6 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. smacznego dla psychoznawcy MN
gracjana Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 ciężkie piórko, no i te objaśnienia.....!? pozdr. G
Messalin_Nagietka Opublikowano 6 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no nie wiem co Ci odpisać może tylko tyle, że przyjąłem do wiadomości dziękuję za wejrzenie MN
Rekomendowane odpowiedzi