Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

miałem przyjemność napisać tekst i zaśpiewać (umownie nazwijmy) tak w 1994 r.

h ttp://punkers.wrzuta.pl/audio/f0gxcc7CgZ/smar_sw-swiadomosc

tekst

świadomość

Patrzysz na świat oczyma instytucji
Które od dziecka ugniatają twój umysł
Odbierasz rzeczywistość w jednym wymiarze
Wymiarze który ci narzucono

Lecz jeszcze nie wszystko jest przegrane
Póki jest szansa ze zdasz sobie sprawę
Z tego co ci robią
Z tego co ci już zrobili

Na ślepo podążasz droga poznania
Percepcja zjawisk według ustalonych reguł
Myślisz ze myślisz tylko ci sie zdaje
Myślą za ciebie
myślą w twojej głowie

Gdzieś na poboczu drogi poznania
Jest miejsce dla twojego niegroźnego buntu
Nie idz ta droga przerwij owczy pęd
Otworz oczy zrozum ze to nie ta droga

Ja patrze z innego punktu odniesienia
Stan ze mną i popatrz moimi oczyma
Doznasz potężnego uczucia wolności
Którego podłożem jest świadomość zniewolenia

Świadomość-świadomość

i coś z bardzo początków - 1991 rok. bo liczy się zaangażowanie...;)

h ttp://punkers.wrzuta.pl/audio/aMbJxhuB87/smar_sw-rakiety

Rakiety

Rakiety okupione życiem biednych dzieci
Każdy ich element jest z ciała martwych dzieci
Głód i śmierć
Ręka nie mająca siły odegnać muchy

Nogi które można objąć ręką w udzie
Skóra przecierająca się na żebrach
Wzdęte brzuchy
Wzdęte brzuchy

Popękane wargi zasłaniają bezzębne dziąsła
Spalone słońcem ciało
Oczy świecące rezygnacją
I pytanie pytanie DLACZEGO.....

Rakiety okupione życiem biednych dzieci
Każdy ich element jest z ciała z martwych dzieci
Głód i śmierć
I pytanie
dlaczego

dziękuję za uwagę. więcej do znalezienia w necie lub starych taśmach;)

Opublikowano

i posłuchałem. basista do kitu, wokal jak przystało co prawda, ale zdania nie zmieniam.
a tu więcej disco polo

www.youtube.com/watch?v=Itts4a-pQyc&feature=user

www.youtube.com/watch?v=2zD0JCyQ7ZU

www.youtube.com/watch?v=EFp7UVCM8GU&feature=user

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Chińczyk lubi ładne ubrania i lubi zaszaleć z włosami Ja ogląda Wu Yize ja się kocem  Otula mnie myśl drugiego wysokiego Drzewa zielenieją Z zazdrości  Jest się nawet miłym Kanon bije Wystarczająco dziwny Na mistrza świata
    • @andrew   dusza jak obraz zostaje zawsze można wymienić ramy lub ciało odświeżyć obraz zapewne warto nowy makijaż czasami mało   piękno obrazu jak piękno duszy w lustrze miłości się uwypukla dostarcza wrażeń wspaniałych wzruszeń roztacza wizję dobrego jutra :)))
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Może jednak: spragniona deszczu? @.KOBIETA. "Prześladowanie" KOBIETY za kobiecość, to duży nietakt (Mateusza). 
    • „Modlitwa lekarza wierszem pisana”   Boże Wszechmogący, co Mądrością włada, Ja, niegodny lekarz, o łaskę Cię błagam. Tyś, co stworzył lekarstwa tej ziemi, Wiesz, że mądry człowiek nie pogardzi nimi.   Choćbym wszelkie księgi miał dzisiaj otwarte, Bez Twej Łaski Panie, nic nie będą warte. Talenty me, zdolności, Tobie przypisuję i za każdy z tych darów pokornie dziękuję.   Racz mi pomóc Boże w moim przedsięwzięciu, abym mógł pomóc starcu, czy dziecięciu. Niech nie szukam dla siebie zysku szkaradnego, lecząc tylko tego, co i bogatszego.   Niechaj z całą troską oraz z gorliwością służę biednym i słabym — z nadzieją, z miłością. Wierzę, że lecząc Twych chorych ubogich, Ty mnie Boże w Niebie dasz wiele łask mnogich.   Miej pieczę nade mną Boże w swej Mądrości, bym stając się znanym nie uległ próżności, bym życie ludzkie cenił ponad wszystko, bym nigdy nie zawiódł, lub „upadł” zbyt nisko.   „Primum non nocere” w walce o pacjenta, niechaj mną kieruje — codziennie i w święta. I gdybym czymkolwiek zaszkodzić mu mógł, broń mnie przed tym Boże, pokieruj mój ruch!   A gdybym leczył co trudniejsze choroby, daj mi Boże łaski dobrać lepsze metody. Im choroba cięższa, bardziej niebezpieczna, tym niech bardziej mnie wspiera Twoja Moc przedwieczna.   Gdy ratuję cierpiącego okaż, Boże, gest. Wszak dobro chorego najwyższym z dóbr jest. W sytuacji skrajnej gdy nic pomóc nie może, odpuść nasze grzechy i zmiłuj się Boże!   Ja choć leczę innych i ulgę im niosę, sam także choruję, sam pomocy proszę. Niech Twe Miłosierdzie ludziom będzie dane, w imię Ojca, Syna, Ducha i na wieki.   AMEN ******* Wiersz powstał na podstawie "Modlitwy lekarza nabożnego" autorstwa Jana Stoińskiego (z 1633 r.), wg opracowania pani Prof. Dr hab. Katarzyny Meller. źródło:

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• @Charismafilos dla mnie życie jest tak piękne, ulotne każdego dnia, że nie przejmuję się przyziemnymi sprawami:) cieszę zwykłymi zajęciami, warto być w swojej rutynie i nie przestawać tego robić:)
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...