Miłosz Graj Opublikowano 8 Września 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Utrata nieśmiertelności "Sam bowiem Pan zstąpi z nieba na hasło i na głos archanioła, i na dźwięk trąby Bożej" (1 Tes 4, 16) Na trawą pokrytym góry szczycie Spadło pióro, czerwienią skazane. Upadło za nim wierzchnie nakrycie, Anielskim ciałem wewnątrz usłane. Oto wzroki unosząc ku górze, Widać wojsk niebiańskich zastępy. Piorunów czekające i burzy. Kryją w szykach wszelkie rozstępy. Ojciec Niebieski na wojska czole Głosem doniosłym poprzez obłoki Rozkazy daje jako swą wolę, Zagłusza wroga tętniące kroki. Nieśmiertelność opuściła dusze, Wzbudzając w sercach na powrót tętno. Z każdą chwilą oddechy wciąż krótsze, Strach pod zbrojami a w głowach mętno. Jedyny tylko Michał Archanioł Miecz swój dumnie ku chwale pochwycił Przodem armii najczystrzej przystanął Do serc zlęknionych męstwa przemycił. “Panie” “Rozpocznij Michale”
H.Lecter Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Dla najwytrwalszych. Już boję się części następnych. Najbardziej poruszyło : wierzchnie nakrycie Anielskim ciałem wewnątrz usłane
Alicja_Wysocka Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Nie podobają mi się rymy: szczycie - nakrycie skazane usłane zastępy- rozstępy obłoki - kroki tętno - mętno pochwycił - przemycił Czasownik z czasownikiem, rzeczownik z rzeczownikiem - za proste Autor przykładał się do liczenia sylab, ale radzę zapoznać się z takim terminem jak ,średniówka' Z powodu jej braku, wiersz czyta się jakby był napisany pijanym piórem. Temat też chyba za trudny jak na początkującego poetę
Miłosz Graj Opublikowano 9 Września 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Muszę Tobie Alicja podziękować za dobrą krytykę... przynajmniej teraz wiem za co mogę się dalej zabrać w rozwijaniu swojej poezji;)
Jimmy_Jordan Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 tętno - mętno całkiem nie częstochowa przecież ;P
Spiro Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2008 obuty w kalosz z głębokim traktorem niechcący stanął na wojska czole nieszczęsnym wojakom tak poszło w pięty że porobiły im się rozstępy miejscami aż śmieszne długa droga i praca ciężka, ale życzę powodzenia
Mr._Żubr Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 Jestem na nie. Moja rada to czytać współczesnych. Albo tak od międzywojnia ku czasom dzisiejszym. Pozdrawiam
Jacek_Suchowicz Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. przykładał się i na przykładaniu się skończyło i te rymy gramatyczne jestem pełen podziwu za odwagę w wyborze tematu a z drugiej strony jest tak mało tekstów poruszających tematy wiary, że może lepiej zostawić taki rarytas najważniejsze dobre intencje ale one ponoć coś z piekłem mają wspólnego może zrobimy konkurs na wiersz o tematyce religijnej ale rozwinę to w forum dyskusyjnym? pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi