Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zwracamy się z apelem do Admina o zniesienie tego systemu punktacji.

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Espena, dzięki wielgachne:D
głupio się było przyznać, że nie wiem, gdzie kliknąć
czyli nie będę głosować, bo nie wytrwam w Z
oświecenie jest cudowne;]

co do tematu, to być może powtórzę się po kimś, ale od niedawna bywam na tym forum: tulipan, Pani Haniu, jest tyle portali, gdzie można przybijać swoje wiersze
a wy się szarpiecie tutaj, jakby było to jedyne takie miejsce ocalałe w necie
zarzucacie innym kolesiostwo, a sami się po pleckach poklepujecie

ubierzcie się w nowe nicki, piszcie jak dawniej, ale nie zaczepiajcie narodu komentami i ciekawe, co się stanie
czy będzie tyle stronniczych przypadków

pokojowo
:-]

• Odpowiedzi 123
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Będę szczery aż do bólu. Sam pomysł podziału na Z i P uważam za chybiony. Dlaczego? Dlatego, że internet to "strefa bezcłowa", taka mała wysepka wolności. Wyżywam się tutaj, kombinuję i piszę czasem... bzdury ;). Wbiegam zdyszany do domu i patrzę czy moja nocna praca........ spodobała się komuś. Potem piszę nowemu poecie, że " twój wiersz był cudowny", no i dobrze.....niech będzie też szczęśliwy. Alleluja. Aż tu ktoś, chce mnie klasyfikować.....czy jestem już na poziomie Z, a może jestem na poziomie C, a może K....a może ja mam to w dupie? Jak mawiał mój trener...jak masz być Mistrzem Świata, to bez różnicy, czy będziesz bił się w rękawicach czy na pięści. I tak pokonasz wszystkich. A może dział Z penetrują wysłannicy z najlepszych światowych wydawnictw literackich? Skąd ten trend do Z???? I ta walka o pozostanie tam??? Wcale tam nie zaglądam, bo nie widzę żadnej różnicy między Z a P. Może taka, że więcej tam nadymanych bufonów z zaciśniętymi pośladkami. I jeszcze te + i minusy. To może zróbmy Eurowizję....Hallo org! one point to ...two points itd i wszystko będzie jasne. Pozdrawiam. p.s. można mnie zbanowac...lata mi to koło ...aha...co do "odszczepienców", to żaden z nich (Liliana, Hania, Czarny tulipan, Marianna ja czy kiedyś Macia Miszka ....Ulinda i inni) nigdy mi nie ubliżył, czego nie można powiedzieć o niektórych z "elity" orgu. Wręcz przeciwnie, uważam, że są sympatyczni, wrażliwi...ale atakowany zawsze bije na oślep. GDZIE CI POECI....PIEWCY MIłOśCI?????????

Jeden wielki cyrk z tymi kulkami, a co najzabawniejsze, skutek jest odwrotny; zamiast utrzymać jakiś poziom wszystkie Ziomki się tam zwalają, popierają umacniają a poetów z
renomą, "firmowanych" od dawna nIMa, albo bywają sporadycznie, wręcz coraz rzadziej.

Kiedyś Zetka była perełką, kuźnią talentów, miejscem do czytania dobrej, wprawnej poezji - teraz przypomina targowisko - już wcześniej Wojtek Bezdomny przewidział taki skutek kulek, ale go za pyszczek zbanowano, bo walił każdemu prosto z mostu.

Zamieszczanie w P jest w tej chwili jakąś hańbą, żenada poprostu; warsztat wygląda jak "bez limitu" nielicznym chce się pochylić i popracować z nami, nowicjuszami, ponieważ większość dba i zabiega o własą pozycję i "karierę" na forum - nie wiem, śmiać się, czy płakać(?)
Osobiście wolałam "porządki" przed kulkorewoltą.

Pozdrówki
kaśka.

1) a którzy to ci firmowani? Niby wcześniej zalewali Zetkę genialną poezją?
2) Naprawdę nie wierzysz w to, co mówisz ;D Kopalnią, ale gniotów. Zdarzały się super wiersze, ale zdarzały i nic poza tym.
3) Hańbą? A kto tak powiedział? Hania K?
4) A wcześniej to nie wyglądał? Tomasze romany i inne takie nie raz paraliżowały warsztat i nikt wtedy nie pisał, że to świadczy o wadliwości 'systemu'

Pancolku, nie mam zamiaru się sprzeczać, ja nie wklejałam i nie wklejam do Zetki, potrafię dokonać samooceny i może dlatego moje odczucia są bardziej niezawisłe, ponieważ mi nie zależy na punktacji, pozycji, dorobku, profilu, ale na czytaniu poezji i próbach własnych, natomiast wyraziłam opinię, do której prawo ma chyba każdy, w/g mnie kulkorewolta to jedna wielka mistyfikacja sztuki.

Pozdrówki
kasia.

czyli co, uważasz, że jeśli ktoś publikuje w Zet
to od razu chodzi mu tylko o komenty/plusy i takich tam?
sorry, ale się mylisz. być może chodzi o traktowanie
jego poezji bardziej krytycznie [to gŁówne zaŁożenie
Zet, możliwość ostrzejszej krytyki] - bynajmniej
to mój przypadek.

nie rozumiem tego burzenia się. gŁównym zadaniem wprowadzenia
tej punktacji byŁo wyeliminowanie z Zetki grafomańskich tekstów.
tylko tyle i aż tyle.
jeśli chodzi o samą punktację; plusy wiele osób wraz z pozytywnym
komentarzem pod wierszem dawaŁo, więc nie widzę problemu.
nie wydaje mi się też, by ktoś zostaŁ niesŁusznie dotknięty
gŁosowaniem.
poza tym, jak już powyżej napisali - jest wiele innych
portali zawsze można zostawić orga i iść dalej.

Espena :)

czyli co, uważasz, że jeśli ktoś publikuje w Zet
to od razu chodzi mu tylko o komenty/plusy i takich tam?
sorry, ale się mylisz. być może chodzi o traktowanie
jego poezji bardziej krytycznie [to gŁówne zaŁożenie
Zet, możliwość ostrzejszej krytyki] - bynajmniej
to mój przypadek.

Nie zauważyłam ostrzejszej krytyki, wręcz odwrotnie - krytykantów się sukcesywnie banuje, ewentualnie odsyła ich wiersze do P - no, właśnie; dlaczego do P, a nie na warsztat, skoro to podobno gnioty? I jeszcze jedno, nie wiem jak inni, ale ja czuję się dyskredytowana i dyskryminowana faktem, że nie mogę OWOCNIE komentować na Zetce, stworzono klan uprzywilejowanych wybrańców, tylko przypadek (5 wierszy przed zmianami) typował "jury", inni na siłę wklejają ,żeby prawo głosu wycyganić, dla mnie to już nie sztuka, ale jakaś paranoja, igrzyska poprostu.
Zdaję sobie sprawę, że takie stanowisko jest nieroztropne w szerszej perspektywie, ale nie mam zamiaru ściemniać.

kaśka.

A ja się właśnie obawiam, że kiedyś Z to były promowane i jedyne słuszne utwory, ew. grafomania, której wyplewić się nie dało inaczej - a w tym momencie każdy ma szanse, szczególnie, że jak do tej pory widać, spadają same najgorsze teksty. Zatem ten krzyk to robienie po prostu kolejnej awantury.

Espena ma rację, wklejasz wiersze do Zet bo wiesz, że w Pe cię pochwalą za wszystko (przesada, ale lekka)

zdrówko
Jimmy
ps
tak jak mówił Pancuś: +/- spełniają zadanie wstępnej selekcji w miarę skutecznie, więc po co rezygnować? tak przynajmniej mamy wymierny rezultat w postaci punktów, wcześniej nikt nic nie wiedział
a z niektórych komentów trudno jest wyczytać oceny

Kurcze, skoro większości kulorewolta pasi, nie ma sprawy, demokracja, ale w takim razie może warto pomyśleć też o jakimś porządku na P i w warsztacie?

Żadnych kulek, ale niech z Zetki spadaja utwory do W, a nie na P, gdzie też mamy limity, denerwuje mnie zaśmiecanie P - ewentualnie wprowadzić też jakiś limit na warsztacie, bo od dłuższego czasu nie spełnia swojej funkcji. Jest obecnie jeden wielki bałagan.

kaśka.

Panowie jesteśmy Polakami :(
Ten spór jest moim zdnaiem jałowy. Sytuacja wcześniej i teraz jest taka sama, z tąróżnicą, że teraz zetka zrobiła isę elastyczna i można po prostu plusowac/minusowac, co ma tą zaletę, że wiersze słabe zlatują. A to że czasemzlecą wiersze nie-słabe - każdy system ma błedy, poezja to rzecz wzgledna.

Uważam ,że system jest dobry. O wiele lepszy od dyktatora-moderatora.

pozdr.

Czytając tak, ot paru miesięcy wiersze z tej Zetki.
Nie wiem, czy mam się śmiać, czy płakać?
A dokąd ta ich, nie poezja zaprowadzi?
To już nie moja w tym głowa.
I dalej widzę te same osoby;
wymieniające się plusami;
ale nigdy minusami.
Proszę z tym wreszcie skończyć;
ludzie, gdzie wy macie oczy?
Co wy robicie z tę poezją?

Pozdr.