Natasza Dziedziejak Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaczęłam się leczyć w zielonym szpitalu. Zgniłozielonym. Jak wnętrze duszy. Opowiadałam podłodze wszystkie historie swojego życia. Przytakiwała. Robiłam przerwy na tabletki. Dużo piłam. Dużo piję. Nie palę. Święta wyrocznia podłogi orzekła: jeśli nie połamiesz kości podczas rzucania się o ściany to przeżyjesz. Tak się stało. Siedziałam w kucki i głaskałam się po głowie. Ściągałam skarpety z nóg i zakładałam. Przychodzili karmili mnie z łyżeczki a ja plułam jedzeniem po ścianach. Brałam swoje gówno w dłoń i lepiłam z niego rzeźby. Ustawiałam potem na parapecie. By wyschło na słońcu i skruszało. Miałam plany na przyszłość. Więcej rzygać mniej czuć. Tak było. Często. Najniższy stopień degradacji Ciała umysłu ducha. Siedziałam na parapecie czekając aż skruszy mnie słońce. [sub]Tekst był edytowany przez Natasza Dziedziejak dnia 19-06-2004 19:54.[/sub] [sub]Tekst był edytowany przez Natasza Dziedziejak dnia 19-06-2004 23:44.[/sub]
Malena Lebrun Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Temat bardzo ciekawy, ale dla mnie to bardziej proza niż poezja. Za bardzo zgrzyta w środku. Poza tym by był dosadny nie potrzebne są wulgaryzmy - wg. mnie to pójscie na łatwizne. Pozdrawiam
Natasza Dziedziejak Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 nie wiem czy pójście na łatwiznę czy próba podkreślenia, potrzebowałam tam mocnego słowa
Swietłana Mikołajewna Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Ja już ten wiersz gdzieś czytałam...i wydaje mi się, że czytałam też komentarze pod nim... Mało tego, wydaje mi się również, że były one trafne...
Natasza Dziedziejak Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 możliwe, całkiem możliwe:)jeśli jeszcze pod pseudo Aditya :)
Agnes Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 temat bardzo ciekawy i zapewne ogromnie osobisty, początek wciąga jak opowiadana na żywo histria, mimo wszystko przychylam się do zdania moich poprzednikow ze tak mocne slowa, wcale nie są potrzebne, podkreslic swe uczucia można w inny sposób, co nie znaczy ze gorszy... Ogolnie wiersz jest dobry, czytalam z przejęciem... proponuję jedak trochę go usubtelnić. Pozdrawiam
Natasza Dziedziejak Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 spróbuję zrobić wersję alternatywną, bardziej subtelną, chociaż upieram się, że ta odrobina brutalności jest tam potrzebna, dziękuję za komentarze i pozdrawiam
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 . [sub]Tekst był edytowany przez Adam Szadkowski dnia 19-06-2004 23:46.[/sub]
Natasza Dziedziejak Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 . [sub]Tekst był edytowany przez Adam Szadkowski dnia 19-06-2004 23:47.[/sub]
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 . [sub]Tekst był edytowany przez Adam Szadkowski dnia 19-06-2004 23:47.[/sub]
teraa Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 te wulgaryzmy są potrzebne moim zdaniem, moznaby je zastąpic, ale po co. autor tak chciał - mi się podoba. co można napisać zamiast 'gówno' - 'kupa'???? to by było smieszne... jest dobrze tak jak jest... mimo tego 'gówna' i wymiotowania widze tu subtelność - wiersza nawet bym nie nazwała ostrym - jest dosadny i trafił w mój gust pozdrawiam
Krzysiek Kubica Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Ja osobiście nie przepadam za wulgaryzmami... wole coś bardziej subtelnego i delikatnego... Jednak coś jest w tych utworach, coś co sprawia że czyta się je do końca... Pozdrawiam. xysiu
Emilia Zone Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 przychylam się do zdania Tery słowa "gówno" nie da się zastąpić - "kupa" "stolec"?? bez sensu lubię takie wiersze.. emanujące mrokiem, zagubieniem, nieszczęściem i bezsilnością podoba mi się pozdrawiam Emilka
Klaudiusz Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. taki chyba kiedyś film był: "pojedynek tytanów" ładnie tak moderować moderatora ? ;)) (i znowu będzie że się czepiam :) ) pozdr
joaxii Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Powiem tak: ze względów osobistych podoba mi sie ten tekst. Mam nieco zastrzeżeń natury formalnej - momentami wiersz jest za bardzo opisowy, przez co rzeczywiście zbliża sie do prozy. Kontrowersyjne słowo na gie, które Pani użyła, nie jest w zasadzie zbyt kontrowersyjne, poza tym jest absolutnie nie do zastąpienia w tym tekście i w tym kontekście (może to nadinterpretacja, ale lepienie rzeźb z gówna wcale nie musi być rozumiane dosłownie). Ogólnie rzecz biorąc - podoba mi się, choć warto byłoby go jeszcze "podrasować". Pozdrawiam, j.
Rekomendowane odpowiedzi