zak stanisława Opublikowano 26 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 jest centaurem żeńskiej płci jeźdźcem i koniem zarazem drażniona sentymentalnie poszukuje marzeń ku gwiezdnym konstelacjom gdzie biały wypalił się karzeł zrzucając wierzchne okrycie pędzi koń jeździec zarazem tam świat zamknięty pod brodę człowiek człowiekiem zraniony materię stygnącą w piersiach ożywi jeździec szalony? zamek z szelestu serc naszych ukryty wśród najtwardszych skał przechodząc w dalsze jaskinie broni dostępu do marzeń dla koniajeźdźca zarazem czas- spóźniony jest zgubny wyciągając sierść z ogona robi poduszkę do trumny
Beenie M Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 kurna olek! a mnie, to ta 'centaura' zawiodła w kozi róg ;)))
zak stanisława Opublikowano 26 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 i dobrze, bo po co kumac co nie do skumania? kum kum ;p:) dzięki kochane ze wkukałyście do wiersza, hehehehe
Rafał Różewicz Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 skojarzył mi się z pewnym poetą Jurijm Andruchowyczem, podobny rytm i rekwizyty w wierszu: koń, centaur, jeździec. Niezły:) przyjemne. pozdrawiam.
zak stanisława Opublikowano 26 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 ooo, mił skojarzenia przynajmniej> :):)
Mr.Suicide Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 Po tytule wnioskuje, że przedmiotem wypowiedzi peela będzie osoba o dość żywiołowym podejściu do rzeczywistości Podmiot liryczny natomiast to obserwator i sprawozdawca Otóż relacjonuje on odbiorcy zjawiska dotyczące konkretnej postaci, jednakże dokonuje również analizy i oceny poczynań Peel przedstawia bohatera lirycznego jako centaura, czyli pół - człowieka, pół - konia Zdaje się, że jest gwiazdozbiór Centaurus /pisałem o tym m in referat na nieszczęsną fizykę, której dla mnie już koniec praktycznie od początku maja :D/ W ogóle cały tekst zostaje utrzymany w dość konstelacyjnej, gwiezdnej tonacji Jakkolwiek - odbiorca dowiedzieć się może, iż opisywana osoba pragnie zmian /wnioskuje, że dojrzewa/, coraz bliżej jej do świata dorosłych Dowiaduje się jednak, że wcale weń nie jest przyjemnie, np: 'człowiek człowiekiem zraniony' Wszelkie objawy dobroci są ukrywane, emocji ludzie się wręcz wstydzą /'zamek z szelestu serc naszych ukryty w najtwardszej skale'/, jest mnóstwo przeciwności, który trzeba stawić czoło, aby osiągnąć swój cel, zrealizować marzenia Podmiot liryczny jest także poniekąd mentorem, czy nauczycielem Daje on rady, przestrzega jak należy postępować i może spotkać ludzi, którzy nie podchodzą do życia w sposób racjonalny i zdystansowany Dość rytmiczny i płynny tekst Rymy mnie nie zraziły Odbiór, jak przynajmniej mniemam, w porządku Tematyka i warsztat skłaniają mnie do zakupu wiersza Jak zwykle plastycznie :) Ode mnie plus :) Pozdrawiam
teresa943 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 materię stygnącą w piersiach ożywi jeździec szalony zamek z szelestu serc naszych ukryty w najtwardszej skale Pozwoliłam sobie wyłuskać ten fragment. Tylko "szaleńcy" zdobywają szczęście. Tylko tacy potrafią spontanicznie "pogalopować" za porywem serca. Być sobą to być wolnym. Wolność goi rany, wyzwala z "najtrwalszej skały" zamek marzeń i chroni od umierania za życia. Pozwala we wszystkim zobaczyć piękno. Stasiu, jak to zwykle ja...troszku szalona. Podobasie. :) Serdecznie pozdrawiam -teresa
Rachel_Grass Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 przepraszam, że się nie rozpiszę, ale po cóż? :) bardzo przyjemny, choć trudny wiersz. podoba mi się. pozdrawiam.
Bernadetta1 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Stasiu wiersz bardzo trudny:)..ale obraz poprowadzony i wydobyty najlepiej jak mozna:0 pozdr.
zak stanisława Opublikowano 27 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Mister, ty jak zwykle potrafisz trafnie odebrać, nawet to co innym wydaje sie trudne, mowa podświadomości jest niezwykle barwana i zakamufloana, a ty potrafisz ja rozebrać z szat i wydobyć na światło dzienne z metaforyki, piekną postać , uważam że będzie z ciebie pprzyzwoity, sumienny krytyk bardzo misie widzisz w tej roli :):):) tereso, nasz dusze jak ognie dwa.. do siebie podobne a inne, Rachel, rozpiska nie potrzebna ważn e ze jesteś Bernadetto, jakże sie cieszę pozdrawiam wszyastkich was serdecznie , życzac wszystkeigo co najlepsze :):)
Judyt Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 człowiek człowiekiem zraniony ukryty w najtwardszej skale czas- spóźniony jest zgubny cała puenta do powyższego tak mnie się, ciepłoniaście
Baba_Izba Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 już wczoraj (a właściwie dzisiaj w nocy) czytałam Twój wiersz, ale musiałam mieć więcej do niego dystansu. "zamek z szelestu serc naszych ukryty w najtwardszej skale przechodząc w dalsze w jaskinie broni dostępu do marzeń" może:"wypełnia (przenika, napełnia) mrokiem jaskinie" "napełnia strachem jaskinie", Ty zawsze wiesz co i jak! Może to "cuś" malutkiego się przyda? Jeszcze troszeczką cuś, cuś w ostatniej, ale na razie tyle. Jest b.ładnie i pomysłowo. Serdecznie pozdrawiam - baba
zak stanisława Opublikowano 27 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 babao miaalkś arcję niepotrzebne bylo w jaskinie ale poprawiłam całkiem Judytko dzięki scmok
Marusia aganiok Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Ja tylko poprzesyłam wyrazy uznania; tyle już napisali dobrego i pozostało mi się przyłączyć:)))) Pieknie pozdrawiam:))) Ma.
IN Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 wypisz wymaluj - zapatrzyła się w Podkowińskiego ;) szał ciał-a? :)))
zak stanisława Opublikowano 28 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no zołzo, zaniedbujesz mnie ostanio!!!! cmok z przytupem!!!!
zak stanisława Opublikowano 28 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Marusiu, tutaj sie nie głosuje, więc myslę że szczerze mówią? co ? dziękiserdeczne Sosen, nie ma, to kto nas pogania i na kark lata kładzie? wiatrem spod świerka wionę:)
Marlett Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Stanko! Moje marzenia błąkają się :)) więc biorę dla siebie te wersy;zamek z szelestu serc naszych ukryty wśród najtwardszych skał przechodząc w dalsze jaskinie broni dostępu do marzeń PozdrawiaM.
Tomasz_Biela Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 barwnie ależ jak inaczej w Twoim wykonaniu jeden z najlepszych w Twoim wykonaniu jeździec mknie dalej uszanowanie/
Rekomendowane odpowiedzi