Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

introspekcyjnie

Rekomendowane odpowiedzi

gubisz się w za dużym łóżku
za ścianą głosy chodzące po białych korytarzach
-czy to już rano?

wiem boisz się
jest ciemno
a potwory pod szpitalną kołdrą nie pozwalają zasnąć

wiem że boli
nie płaczesz bo przecież jesteś już duża
nikomu nie powiesz jak bardzo się boisz

niedobra noc pożarła dzień
jest ciemno i strasznie

i już wiesz że krew jest ciepła

pomysł jest, ale forma jakoś do mnie nie przemawia.
"szpitalna kołdra" to trochę za duże dopowiedzenie, myślę, że warto pozbyć się epitetu, który ogranicza liryczne 'tu i teraz' (np. od razu po pierwszej strofce skojarzył mi się szpital - kto tam był, od razu skuma)
klimat jest, i puenta jest, dobra puenta, chociaż zebrało się tu parę słów takich jak: noc, dzień
strach, ciemność, płakać, zasnąć - zbyt oklepanych; sugerowałabym użyć bardziej wyszukanych, oryginalnych, własnych zwrotów.

mimo to jestem na tak.
pozdrawiam, angie

No nie, kwas trochę.

Początek mi się z tekstem Wałęsy skojarzył, jak mówił, że żony w łóżku znaleźć nie mógł bo za duże - z resztą daje nieco groteskowy efekt. Dalej to już takie gdybanie o szpitalu - za mało, żeby wzruszyć, nie ten temat, żeby zachwycić, albo rozbawić.

Myślę, że podmiotem lirycznym jest matka, może starsza siostra, ewentualnie babcia czy przyjaciółka Adresatem wypowiedzi jest, naturalnie, bliska osoba peelowi Początkowo wydawało mi się, że jest nią dziecko, ale to raczej z mojego niedoczytania Bohater liryczny boi się nocy Szpital może wskazywać na chorobę psychiczną, tym bardziej, iż jest to dorosły człowiek, a może po prostu czuje się samotny, jest ciężko chory i trudno mu się uporać ze wszystkimi lękami niemal w odosobnieniu Odnośnie postaci podmiotu lirycznego - przyszła mi jeszcze jedna myśl - może nim być na przykład jakiś z lekarzy, który ma bliski kontakt z bohaterem lirycznym W dodatku bohater liryczny tłumi lęki w sobie, co z pewnością nie jest dlań dobrym rozwiązaniem Pointa frapująca Skłonny jestem twierdzić, że rzeczywiście chodzi o pobyt w szpitalu psychiatrycznym, ale może trochę przesadzam Mnie tekst, a raczej jego tematyka jak najbardziej przekonuje Wiem jednak, że stać Cię na więcej :P

Pozdrawiam