Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Ratuj Panie

Rekomendowane odpowiedzi

Jak światu potrzeba deszczu
tak ja rozbitek wpół drogi
szukam na ziemi i niebie Ciebie
by umyć Ci nogi

Tonę czasami w bagnie myśli
jednak wciaż chwytam gałązkę nadziei
wołam do Ciebie byś mi się przyśnił
i wyrwał z bagna myśli złodziei

Co kradną światło jakim oświeca
drogę swych dzieci by nie błądziły
proszę Cię Panie proszę przyjdź
nie pozwól padać bo brak mi siły

że się jest wierzącym
nie znaczy
że każde słowo nawiązujące do Boga
jest dobre

Bóg z pewnością jest dobry
ale ten wiersz jest nie tyle zły
co słaby

jak człowiek
który błędnie pojmuje boskie wyroki:
"proszę Cię Panie proszę przyjdź
nie pozwól padać bo brak mi siły"

to nie w upadaniu jest problem
a we wstawaniu
On właśnie chce byśmy upadali

no chyba
że mowa o o kimś
kto wierzy w Dżina z lampy

ratuj Panie
od nawiedzonych "poetów"
ratuj

------------------------

przepraszam za komentarz
ale postanowiłem zachować szczerość

Wiersz jest słaby i to wcale nie dlatego, że religijny. Ale tu jest powiedziane niemalże wprost: PRZYJDŹ, PANIE, O JAKIŚ TY WIELKI, JAM JEST ROBAK W PROCHU ZDEPTANY. Nikła wartość literacka tego tekstu skłania mnie do wystawienia mu noty negatywnej. Amen. Yyy... to znaczy koniec i kropka.

Pozdrawiam

Widzę, że jako pierwszy pod tym dziełem spróbuję konstruktywnie. Ale nie łudź się, niestety, mościa Marto, to też będzie krytyka.

Pierwsze: dosłowność. O tym już napisał imć Żubr, nie będę go więc powtarzać. Spróbuję raczej zastanowić się, co możnaby z tym zrobić. Wydaje mi się, że niepotrzebnie zwracasz się do Boga wprost. Nie lepiej byłoby ukryć Go pod jakimś symbolem, porównaniem? Jeśli brak pomysłu, zawsze można zajrzeć do Biblii, tam z pewnością znajdziesz jakiś adekwatny obraz ;)

Pozostając przy dosłowności: nie nazywaj się proszę "robakiem", ani "rozbitkiem", ani "bładzącym", ani niczym takim. Wiesz dlaczego? Nie dlatego wcale, że to już było, ale dlatego, że te słowa tylekroć już pojawiły się w tym samym znaczeniu, że utraciły chyba jakąkolwiek wieloznaczność. Może, gdybyś spróbowała je wykorzystać jakoś nietypowo... Ale to jest zastosowanie klasyczne, mówiąc kolokwialnie, objechane z góry na dół i na wszystkie strony.

Drugie: język. Bardzo mi się nie podoba zakończenie drugiej strofy. Dwa dopełniacze obok siebie ("myśli złodziei") zgrzytają. Widać tu, że na siłę starałaś się dopasować rym i efekt jest - nie owijając w bawełnę - koszmarny. Nie można było "nadziei" schować w środek drugiego wersu, a na końcu zostawić coś, co łatwiej zrymować? Podobnie nie pasują mi sąsiadujące "niebie" i "Ciebie" w strofie pierwszej. Rymnujące się słowa (swoją drogą trudno o rym mniej ambitny, tak gdyby przyszło Ci kiedyś, mościa Marto, do głowy stosować podobne ;)) nie wypadają dobrze obok siebie w takich wierszach. W wierszu białym - już prędzej, ale tutaj - niee.

Trzecie: wersyfikacja. Rymujesz? Bardzo dobrze, lubię rymy. Ale takie wiersze o niebo lepiej wypadają z wersem regularnej długości (każdy taki sam, albo rytmicznie powtarzający się). Warto też dbać o układ akcentów (choć wiem z doświadczenia, że bywa to trudne).

A co do samych rymów: to u Ciebie istny groch z kapustą:
deszczu - Ciebie -> nie rymują się wcale. starałem się dopatrzyć tu podobieństwa brzmieniowego, ale go po porstu nie ma.
drogi - nogi -> dokładny. Niezbyt ambitny, ale niech będzie.
myśli - przyśnił -> ten jest niezły. Znów dokładny, ale mi się nawet podoba.
nadziei - złodziei -> koszmar. Częstochowa, jak rzadko. Rym gramatyczny i naprawdę ZBYT dokładny.
oświeca - przyjdź -> tu też nie ma rymu.
błądziły - siły -> ten jest niezły. Też dokładny, ale przynajmniej niegramatyczny.

Czwarte. Temat, a raczej sposób jego wyrażenia - jak w pieśni liturgicznej. Na poezję potrzeba niestety czegoś więcej...

Reszty Dekalogu Ci, mościa Marto, oszczędzę. Tyle wystarczy. Przykro mi, że tak nisko oceniłem. Ufam, że moje uwagi choć trochę się przydadzą.

Pozdrawiam,
Drax