Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Trzy powody do napisania powieści

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

tak :) jeśli nie wierzysz, to zastanów się: gdyby nie istniała książka telefoniczna - czy
tekst oparty na słowach telefon i numer mówiłby cokolwiek czytelnikowi?
na przykład kilkaset lat temu w trzecim rozdziale Don Kichot sięga do kieszeni (ciekawe, czy już były kieszenie?) i wyjmuje Nokię żeby zagłosować na "Taniec z szablami". czyta o tym jakiś doża wenecki i wrzeszczy: ale ło co chodzi, ło co chodzi?!
podobnie i Ty używając słów: Bóg, Potop, Niedziela (w domyśle), ofiara (w kontekście stosu)
nawiązujesz do terminów znanych z Biblii. ale, jako że każdy inaczej interpretuje powyższe słowa, więc tym bardziej nie można sprecyzować Twojego przekazu który się na nich opiera.
pozdrawiam

Przyjmuję twoją interpretację do wiadomości.Choć jest błędna,to masz do niej prawo.

Ale się rozpędziłeś peelu ;) Zwyczajna megalomania he,he,he...Ale wiersz czyta się nieźle. Mam wrażenie ,że masz konkretne osoby na myśli, ze sobą włącznie...Brrrrr...Otrząsam się z takiego koszmaru i Bogu dziękuję, że jest ich mniej niż wynalazłam tu na Forum. Pozdrawiam ;)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

"świat nie zapisany potrzebuje boga" - to nie megalomania,bóg występuje tu nie jako symbol potęgi,władzy,wielkości a jedynie jako metafora kreacji,tworzenia,zapisywania.Każdy,kto napisał choć jeden skromny wiersz, jest takim bogiem - coś się od niego zaczyna.Oczywiście to nie wystarczy,stąd w "bogu" powód pierwszy, drugi i trzeci (pamięć czasu,twórczość jako drugie "życie", kreacja).Nie miałem żadnych konkretnych osób na myśli (siebie też nie), nie mam na forum żadnych prywatnych spraw do załatwienia a Bogu dziękuję, że "tych osób" jest więcej niż wynalazłem tu, na forum.Rozpędziłeś się trochę czytelniku...Dziękuję za komentarz.Pozdrawiam serdecznie.