Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Herbert "Prolog" Gajcy "temu który przyjdzie"

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

trza ustalić w regulaminie
że to nie dom pomocy społecznej

jak się nie umie interpretować
niech się zwróci z tym do
kretyna który mu to zadał
bania i już!

kłaniam muzk

Wielcy poeci za 3 grosze!! Akurat potrzebne jest mi to do egzaminu ustnego ale widzę jak zwykle większość z Was to zakichane lizusy którzy wzorcem zachodnich szkół za dobra ocene sprzedaliby kolege z ławki (ale to taka mała dygresja na temat takich gnid). Prosiłem tylko o interpretacje gdyz zawsze miałem z tym problemy (moja interpretacja mijała się z tą poprawną :P ) i chciałem zasięgnąć porad fachowcow. Jednak widze ze jak zwykle najaktywniejsi na tym forum to ci ktorzy pomagaja w taki sposob : "wez sie do roboty; pomysl" (czyli "pomoglbym ale sam nie umiem to bede drwił z tego kolesia co szuka pomocy") . Jak widac troche macie malo szarych komorek bo jesli zglaszam sie do was o pomoc tzn ze mam z tym problem i sam sobie z nim nie poradze bo gdybym sam sobie z tym poradził to bym się nie prosił (chyba proste i logiczne) . Na koniec chce dodac że nie każdy urodził się poeta i ja np wolę przedmioty ścisłe niż humanistyczne. Na przyszłość jesli macie się rozpisywać "zrob se to sam" to lepiej "zamknijcie mordy w kubeł" i dajcie pole do popisu tym którzy pomagaja a nie "robią z igły widły" i robia z siebie ... no juz nie bede konczyl bo żal mi takich tepych pajacow. Przepraszam za wulgarny język ale troche mnie ponioslo i tych ktorzy chcieli naprawde pomoc tylko wtracily sie takie pi... ,hmmm źli ludzie i zrezygnowali. Pragne jeszcze dodac że akurat banię a raczej w banie to powinni dostać takie "psuedo mądrale" i wazeliniarze.

Człowiek powinien pomagac !!

Pozdrawiam ozięble

nie bo to nie ma sensu (po moim komentarzu 99% forumowiczow na pewno bardzo sie zbulwersowalo poza tym rece mi opadly gdy przeczytalem te rady poprzednikow) a jesli chodzi o interpretacje to niestety ale niektore metafory odbieralem w zbyt prosty sposób, nie dostrzegajac w nich innego sensu itp. droga Pani ale tuz przed egzaminem ustnym akurat nie potrzebuje niewolnika ktory zrobi za mnie polowe pracy lecz kogos kto mi pomoze zrozumiec utwor abym mogl go wykorzystac do dalszej owocnej pracy. i do wiadomosci wszytskich tu moge dodac ze praca ta sklada sie z szeregu lektur i wierszy a prosilem tylko o pomoc w tych dwoch krotkich utworach literackich. jak widac niektorych przerasta nawet taka forma. Co do moich wywodów psychologicznych to niestety ale sa one zwiazane z emocjami jakie sie udzielaja czytajac zlotych mysli obecnych tu forumowiczow.

pozdrawiam mniej ozieble ale zawsze ozięble ;P

przyznaje sie, ze gdyby mi ktoś kiedyś nie dał odpisać żywcem dwóch zadań na maturze z matematyki, to bym po prostu jej nie miał - bo później się już z górki poturlałem, choć trochę nie w tym kierunku co trzeba - ale fakt faktem nie byłbym już tym człowiekiem, gdyby nie te dwa parszywe zadanka, o których wiedziałem tyle: że mam przepisać - zatem, rozumiem co znaczy nie umieć, dlatego jeśli trzeba - pomogę...

kłaniam się

Przyznaje sie do bledu moze troche zle rozpoczelem ta rozmowe bo rzeczywiscie to brzmialo jakbym szukal kogos kto odwlai za mnei cala robote. egzamin dopiero bede mial ;]
co do uwtoru "temu ktory przyjdzie " nei mam kompletnego pojecia jak "go ugryźć" , z ktorej strony itd.

co do wiersza herberta :

jak wiadomo utwór o wojnie a konkretnie o powstaniu warszawskim.

On

Komu ja gram? Zamkniętym oknom -> podmiot liryczny zastanawia sie czy ejst ktos kto wyslucha jego
klamkom błyszczącym arogancko
fagotom deszczu - smutnym rynnom
szczurom co pośród śmieci tańczą -> krajobraz przekazujacy obraz powstania - smutek , ból, cierpienie ogółu

Ostatni werbel biły bomby
był prosty pogrzeb na podwórzu
dwie deski w krzyż i hełm dziurawy
v niebie pożarów wielka róża -> ukazanie codziennosci powstanczej , pogrzeby, bezimienne groby, naloty . nie rozumiem tej metafory "wielkiej róży.

Chór

Na rożnie się obraca cielę.
W piecu dojrzewa chleb brunatny.
Pożary gasną. Tylko ogień ułaskawiony wiecznie trwa. -> tak jak wczesniej ukazanie zycia . pozary gasna sugeruje juz koniec powstania. mysle ze ogien ulaskawiony to wojna ona pomimo upadku powstania nadal trwa

On

I zgrzebny napis na tych deskach
imiona krótkie niby salwa
"Gryf" "Wilk" i "Pocisk" kto pamięta
spłowiała w deszczu ruda barwa -> na deskach wyryte pseudonimy powstancow , ruda barwa moze byc symbolem krwi

Praliśmy potem długie lata
bandaże. Teraz nikt nie płacze
chrzęszczą w pudełku po zapałkach
guziki z żołnierskiego płaszcza -> podmiot liryczny nie moze pozbyc sie wspomnien tamtych dni , pamiatki z walki daja mu znac o tamtych latach

Chór

Wyrzuć pamiątki. Spal wspomnienia i w nowy życia
strumień wstąp.
Jest tylko ziemia. Jedna ziemia i pory roku nad nią są.
Wojny owadów - wojny ludzi i krótka śmierć nad miodu
kwiatem.
Dojrzewa zboże. Kwitną dęby. W ocean schodzą rzeki z gór. -> chór nakazuje mu odrzucic wspomnienia , życie toczy sie dalej, wojna ludzi porownana do wlaki owadow (marność walki) , smierc nad miodu kwiatem - smierc w mlodosci

On

Płynę pod prąd a oni ze mną
nieubłaganie patrzą w oczy
uparcie szepczą słowa stare
jemy nasz gorzki chleb rozpaczy -> podmiot ma problem ze wspomnieniami widzi sceny sprzed lat , nadal rozpacza nad sensem walki

Muszę ich zawieźć w suche miejsce
i kopczyk z piasku zrobić duży
zanim im wiosna sypnie kwiaty
i mocny zielny sen odurzy
To miasto - -> pragnie pochowac wspomnienia albo moze chce wyslawic bohaterow zanim zatra się w pamieci

Chór

Nie ma tego miasta
Zaszło pod ziemię -> zburzona warszawa

On

świeci jeszcze -> walczacy powstancy

Chór

Jak próchno w lesie -> upadek powstania

On

Puste miejsce
lecz wciąż ponad nim drży powietrze
po tamtych głosach -> pamiec o powstancah pozostanie na zawsze. miesca walk beda zawsze przypominaly ich poswiecenie

*

Rów w którym płynie mętna rzeka
nazywam Wisłą. Ciężko wyznać:
na taką miłość nas skazali
taką przebodli nas ojczyzną -> podmiot wyraza sowj zal gdyz wszyscy zmuszeni byli do walki. bylo to ich koniecznoscia . los skazal ich na cierpienie. wisla nazwana metna rzeka - nie do konca rozumiem co herbert mial na mysli

obok kazdej strofy badz w niektorych meijscach wersu napsialem co wg mnie to oznacza. na tyle bylem w stanie to zrozumiec. ktos ma jakies pomysly ;P ??

najpierw zastanowiłabym się nad budową i tytułem
napisałabym z jakiego tomiku z jakich lat

skąd wziął się ON i Chór? co ci to przypomina?
jest podzielony w szczególny sposób, gdzie występował chór?
ciekawe dlaczego Herbert wybrał taki zapis?

a tytuł? dlaczego taki, a jakie miał zadanie prolog w dramacie greckim?

i może dopiero teraz o tekście?

przestańcie bredzić - nikt się nie nauczył odczuwać
w pięć minut - podobnie jak nikt nie wykształci wyobraźni
zachowujecie się tak jakbyście tego nie wiedzieli
- tu można pomóc tylko rozwiązując zadanie

Akurat Herberta mimo, że dobrze pisał, nie lubię ;p A ten wiersz mi się nie podoba, no ale cóż, o gustach się nie dyskutuje, ja bym Baczyńskiego wziął ;p

A polski w liceum powinien być zakazany ;p Jeszcze pamiętam tą tandete, i ten dobór tekstów ;p i jeszcze to pominięcie Słowackiego ;p i ten Mickiewczi brrr

Tak się zastanawiam, moze to głupie, ale skąd taki dosyć nie typowy dobor teksow, ja bym wziął takie wiersze, które są w opracowaniach - bez obrazy -ale nauczyciele i program jest taki, że jeden wiersz = jedyna prawdziwa interpetacja ;p

pozdr.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

droga wolna, czy ktoś przeszkadza Panu rozwiązać zadanie? czy ktoś Panu to utrudnia, wiąże łapki? proszę spokojnie rozwiązywać. :)
każdy według swojej metody

takoż moje prawo bredzić na forum :)

a według mnie to brzydko posądzać kogoś (nie znając go) o brak wrażliwości i wyobraźni. czasem to po prostu taki standardowy blok początkowy iz brakiem wyobraźni, wrażliwości, czy też umiejętności nie musi mieć nic wspólnego. :)

właśnie to robie - pomagam - choć nie widocznie
co do "odczuwania" - wiadomo ze chodzi
o odczuwanie słowa
to co innego niż kochanie
poezja jest czuciem przez plastik
hmm - jakby z zabezpieczeniem - przez coś
to rozumienie oswojonych zwierząt
trochę brakuje dzikości w tym - fakt
nie dziwie się zatem

kłaniam oddech

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

właśnie to robie - pomagam - choć nie widocznie
co do "odczuwania" - wiadomo ze chodzi
o odczuwanie słowa
to co innego niż kochanie
poezja jest czuciem przez plastik
hmm - jakby z zabezpieczeniem - przez coś
to rozumienie oswojonych zwierząt
trochę brakuje dzikości w tym - fakt
nie dziwie się zatem

kłaniam oddech

a) skoro Pan niewidzialna ręka, to na cóż Pan tutaj gromi inne metody?

b) o brawo, no to mamy definicję. proszę wprowadzić się do podręczników, bo świat nie został poinformowany, ze już się pojawiła
odczuwanie poezji dla mnie moze być nieco szersze niż odczuwanie słowa (stricte). bo przez (obce i własne) słowo realizuje się wiele rzeczy które tkwią już w nas lubo są trudnodotykalskie

c)nadal nie zmienia to faktu, że to brzydko jeśli Pan posądza kogoś o brak tego

na d) gratuluję ukucia sobie definicji, natomiast ja osobiście Panu nie ufam (w sensie poezjowania), no ale taka nieufna ze mnie wusz. wolę, zeby ludzie mieli swoje poglądy, niż spisywali cudze wytwory :))

pogadałbym ale mi sie nie chce tracić czasu na rozmowy o niczym... wiem, ze Pani nie ma co robić ale to mnie nie obliguje... Koledze pomogłem - posłałem - jeśli Pani wątpi - proszę dać znać- Pani prześle moje odczuwanie na priva - Pani udoskonali i chłop zda na piątkę...
Jeśli Pani mi nie ufa, to bardzo dobrze - sikać także można z poezją. A szkoda mi tak ładnych oczu... Zwykle spoglądam na fugę między kafelką jedną a drugą...

kłaniam guzik

Nie macie co się tutaj kłocić chcociaz i tak wiem ze nazwiecie to wymianą zdań. Ja już otrzymałem potrzebna pomoc (jestem winien wielkei podziękwoania w stosunku do Wojtka Bezdomnego i Rafała Leniara. Dzieki Wam pojełem o co chodzi w tych utworach :) )
A tak poza tym uważam że Pani dzie wuszka pragnie na tym forum wywołać swego rodzaju walkę bądź chaos tym samym ukazac wyzszość swojego ego bo jak wiadomo najlatwiej jest wykazac sie w walce (z czym zapewne zaraz sie Pani nie zgodzi ale też podobnie jak pan Wojtek nie mam czasu na wykazywanie swojej racji ) . ale cóż sprawa rozwiazana nie ma co wiecej debatowac. Do wiadomosci Pani dzie wuszki chce przekazac ze akurat mam jeszcze pare utworow do zinterpretowania ale z nimi dalem sobie rade tak wiec czasami czlowiek nei szuka wyręczyciela lecz pomocnika ktory pomoze w rozprawieniu sie z problemem. A jak widac po zaistnialej sytuacji ochoczo Pani zareagowala na pomoc jesli cos napsize od siebie lecz w rzeczywistosci nie dodala Pani od siebie ani grosza. Co do tego ze Pan Wojtek napisal na temat mojej wyobraxni to sie nie obrażam poniewaz sam napisalem ze jestem kiepskim humanista a poza tym pomógł mi . Więc na przyszlosc swoja wiedzę niech Pani przekazuje na forum w sposób naturalny a nie poprzez udawadnianie iż ktos powinien probowac sam bez niczyjej pomocy aby pozniej oblac cos i byc moze sie zalamac , a wszystko dlatego że pewna Pani z forum nie raczyła wypisać paru zdań na temat rozważań autora ktore byc moze okazaly by sie pomocne w rozwiazaniu problemu.

Pozdrawiam i dziekuje tym ktorych wymienilem :) i Pania dzie wuszkę jak zwykle ozięble

hmmm jak zwykle potwierdza sie moja teza . tym razem jak juz Pani nie może mi pomóc to próbuje mnie oczernić. no więc apeluję do Pani inteligencji aby się opamietala i jesli juz stawia tak daleko idące mysli na temat mojego lenistwa to niech najpierw popyta sie ludzi. Najpierw otrzymalem pomoc od Pana Rafała Leniara ktory to na gg przy moim udziale czytalem co ja o tym sądze i poprawiał jesli się myliłem, potem po wejsciu na poczte zauwazylem ze otrzymalem pomoc od Pana Wojtka (gotowe rozwiazanie) . Reasumujac Pani próba oczernienia mnie sie nie udala bo w interpretacji udzielily sie takze moje przemyslenia tak wiec tzw nierobem nie jestem lecz wydaje mi sie ze Pani jest tego absolutnym przykladem. Dac propozycje pomocy, nie pomoc, wyzwac,wyzwac innych ze chca pomoc, oczernic gdy ktos znalazl od kogos innego pomoc i wsyztsko po to żeby narobic chaosu i wykazac sie ale nei swoja wiedza tylko beznadziejnymi nie majacymi zadnego sensu krotkimi myslami (chyba tylko po to by nabic sobie ilosc komentów) . Tak wiec nie skorzystalem z jak to Pani nazwała "wybełta" (cokolwiek mozna wybełcić :P ) i podjelem sluszna droge. Nie ejstesmy na jak zwykle poniewaz zwracam sie oficjalnie . Ozięble dotyczyło pozdrowien byc moze nie bylo poprawnie skladniowo ale to forum a nie konkurs "jaki to ja jestem poprawny" (byc moze tam zyskala by Pani ejszcze 1 mmiejsce). Ironia ironią ale jak to się mówi jak ktoś nei ma argumentu to próbuje druga osobe ośmieszyć (wystarczy troche poczytac o psychologii ) . Tak wiec nie mam juz chyba nic do dodania :P Przykro mi ze sie Pani ne udało, ale coz bywa - zycie .....

Snoop, dlaczego nie wrzuciłeś swojej próby interpretacji od razu? ;/
to coś zupełnie innego niż odwalić za kogoś czarną robotę ;/

twoje wypowiedzi w stronę dzie wuszki są tak gówniażerskie, chamskie i wogóle mało inteligentne,
że widać jak na dłoni, że do matury to ty nie dorosłeś ;/

żenada. dziwię się innym użytkownikom forum, szczególnie mężczyznom, że widzą i nie grzmią.
pozdrawiamy się ozięble