tomasz Parzycha Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 nie zaszkodziłoby zabić mnie czasem odpoczniecie zabijcie mego Ojca odpoczniecie niemoralna propozycja? a jednak zabijacie dopiero potem żałujecie.
Mr.Suicide Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 widzę, że jesteś początkującym, zatem postaram Ci się przedstawić swoją wersję. mam nadzieję, że uda Ci się wychwycić, co należałoby poprawić. oto moja propozycja : nie zaszkodziłoby zabić czasem odpoczniecie -> być może jest to nieco porozrzucane, jednakże na usprawiedliwienie powołuję chęć nadaniu temu fragmentowi namiastki dwuznaczności poprzez posłużenie się przerzutnią. z kolei zastanawia mnie czy nie powinienem gdzieś umiejscowić 'mnie', ale może sobie z tym poradzisz. Czasem mnie zabijcie Odpoczniecie Zabijcie mego ojca odpoczniecie -> ten fragment bym usunął. chociaż frapuje mnie osoba ojca. czy podmiot liryczny ma tu na myśli swojego ojca biologicznego, czy boga / Boga ? w związku z tym mówiłbym o degradacji, zamknięciu, zniszczeniu religii. co byłoby dość ciekawym wątkiem. jeżeli taki był Twój zamysł, postarałbym się bardziej skonkretyzować. co się natomiast tyczy pierwszej opcji - usunąć. zabić brzmi okrutnie -> zupełnie niepotrzebna inwersja. użyta moim zdaniem bez uzasadnienia. a jednak zabijacie -> opcjonalnie dorzuciłbym tu 'a'. dopiero potem żałujecie -> trafna pointa, która w zasadzie może się odnosić do nas, Polaków, jako słynących z tego, że myślą po szkodzie :P generalnie, jak na debiut /czy coś w tym guście/ jest dobrze. notabene duże litery na początku każdego wersu /jeżeli nie było kropki wcześniej/ jest traktowane jako błąd. tak przynajmniej przeczytałem kiedyś na forum; ale wierzę tym ludziom :P życzę powodzenia. mam nadzieję, że mój komentarzyk na coś się przyda. pozdrawiam.
tomasz Parzycha Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 dzieki wielkie za pomoc, faktycznie jestem początkujący :-)
Sylwester_Lasota Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Jak na początek, to jest naprawę nieźle. Myślę jednak, że zmienił bym ojca na Ojca, nadało by to utworowi mocniejszego wyrazu, a ojciec jest na tyle osobisty, że dla większości czytelników jego obraz może być mało wyrazisty. Pozdrawiam.
Rachel_Grass Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 a może skasować kropki i duże litery? większa estetyka bije wtedy od wiersza, ale może to takie przyzwyczajenie :P a jeśli nie, to po "Ojca" bez spacji przed kropką.
Karen Verne Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Bardzo trafny morał płynący z wiersza...przypuszczam że nauczycielka w szkole wywróciła by to i dostosowała do historii Polski. Uważam ze każdy widzi w tym coś innego, mi się bardzo podoba i oby takich więcej. Każdy ma swój styl, nie zmieniaj nic, w końcu poeta chce wyrazić wszytskow kilku słowach ;-)
Don_Kebabbo Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Dla mnie jedynie dwa pierwsze wersy. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi