ovoc ziemii Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 W ramach kurtuazji wymyślimy historię romantycznej miłości. Niebo, motylki, Titanic i te sprawy. Północ – południe. Nieunikniona rozłąka. Tymczasem stoimy naprzeciwko siebie obdarci z ubrań i pozorów. Zdejmuję twój kaganiec.
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 W ramach kurtuazji wymyślimy historię romantycznej miłości. Niebo, motylki, Titanic i te sprawy. Północ – południe. Nieunikniona rozłąka. - bardzo to jest zgrabne, zresztą reszta też niczego sobie:) Zastanawiam się jeszcze: a może "wymyślilibyśmy"? Pzdr!
ovoc ziemii Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 dziękuję :) hmmm..wymyślilibyśmy..ale wtedy będzie można połamać język:)
Mr.Suicide Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 adresat wypowiedzi podmiotu lirycznego jest skonkretyzowany. to zapewne osoba, z którą peel tworzy związek. podmiot liryczny wraz ze swoją zdobyczą chcieliby dodać nieco romantycznych obrazów /aczkolwiek to przez grzeczność/ do wspólnej egzystencji. okazuje się to jednak zbyt trudnym wyzwaniem, bowiem naturalność w zachowaniu bierze górę nad wszelkimi planami. podmiot liryczny wraz ze swoim partnerem w końcu dochodzą do wniosku, że wszelkie złudzenia należy odciągnąć od rzeczywistości. podmiot liryczny dokonuje zdjęcia kagańca -> wyzwala czystość w postawie swojego ukochanego, tudzież brutalność, daje mu swobodę w działaniu. to zależy od kontekstu. najważniejsze to być w stosunku do samego siebie szczerym. wówczas szczerość wobec drugiej osoby przyjdzie sama. tekst jest niewątpliwie o zabarwieniu erotycznym ;p mnie to przekonuje. poza tym jest dość ciekawie. o banale nie ma mowy. zgrabne metafory, ciekawe przesłanie w ładnej, całkiem zwięzłej formie. ode mnie plus. pozdrawiam.
ovoc ziemii Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Dziękuję :) w zasadzie chodzi o to, że nie ma co się oszukiwać i wymyślać różnych farmazonów jak wiadomo o co chodzi:) Po co te pozory? A kaganiec - bardziej zaznacza pozbycie się tego wszystkiego, trochę coś jakby ze zwierzęcia, Dziękuję za opinię:)
Magnetowit_R. Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 a zdjęcie kaganca to nie czasem uwolnienie instynktow naturalnych? plus za napiętnowanie pieprzonej kurtuazji, sztucznych gestów i obawy ze sie zapomni jakiejś pieprzonej rocznicy;) nieunikniona rozłąka - wolność decyzji i zdjęcie zobowiązań dla mnie to dobry wiersz
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Hehe, faktycznie, ciężko by się czytało :) Spoko, niech będzie jak jest, bo źle nie jest. Pzdr!
teresa943 Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 zdjęcie kagańca skojarzyło mi się z uwolnieniem się od sztuczności, udawania serdecznie pozdrawiam -teresa
ovoc ziemii Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 jeśli chodzi o kaganiec - każdy po trochu ma rację :) Magnetowid - właśnie miałam taki zamysł :) Uwolnienie od sztuczności i udawania - też:) dziękuję:)
Magnetowit_R. Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 jako ze autorka dopiero 55 komentarzy wyjaśnię grzecznie: nie magnetowid a Magnetowit - staropolskie imię. proszę o poprawną pisownię i odmianę;)
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Równie staropolskie co Światłowod:)))
ovoc ziemii Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 :D przeprosiać, to z pośpiechu :) oko mi lata :D
Rachel_Grass Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 ależ mi się to podoba! ode mnie duży plus, po prostu świetnie. prosto i bez udziwnień, urzekająco. jestem w pozytywnym szoku.
ovoc ziemii Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 bardzo miło mi to czytać:)
M._Krzywak Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Nie wiem, jak podejść do tego - bo dlaczego jest "wymyślamy" i podane to, co już wymyślone (a Titanic to chyba sam się wymyślił, przepraszam za wisielczy humor), a z drugiej strony - jakaś energia w tekście jest. No nie wiem, ale jednak szalę przechylę na tak. Pozdrawiam.
adolf Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. znowu oklepane zdfzieranie z romantycznością, ale w tym iwerszu nienahalne i cieakwe. Puetna zainteresowała. pozdr.
Marusia aganiok Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 a nie prościej: zdejmijmy kagańce to taka moja wariacyja, ale treść fajna:)))) Pozdrawiam:))
Rekomendowane odpowiedzi