Michał_Kućmierz Opublikowano 26 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 świat przesunął się o jeden wymaz z chmur. mitologia księżyca. chora w świetle nazwa tych stu nieprawdopodobnych burz zerwanych całym światłem. myśli wściekłe w śniegu opodal, wymijając ciszę słyszą własne krzyki. zmarznięta trawa przypomina te czarną nicią szyte słowa, które w bólu wyrzyna rana, które modlą się do nas jasną stroną nocy. matki boskie w czerni latarni zbitej żarówki. archanioły szklaną miazgą skrzydeł sypią cząsteczki czerni. noc na horyzoncie. biały epizod w egzystencji wymarłych ciał i duchów żywych. przebijające mgłę na wylot twarze snują się obłokiem oparu.
Pan poeta 2 Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nieudany wiersz, pozdr
Michał_Kućmierz Opublikowano 26 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Dzięki za wgląd, też pozdrawiam.
myślątko Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 troche za duzo tych obrazów jak dla mnie :))
Michał_Kućmierz Opublikowano 27 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Cóż za przenikliwa interpretacja ho ho...
Andrzej Ludwiczak Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 -zderzając tytuł z treścią-"nie lubię poniedziałku"-wychodzi. -już pierwszy wers wgniótł mnie w podłogę, resztę przeczytałem ze znieczuleniem-obojętnością. -wybacz autorze, jestem na nie. puk
zdzisław dyrman Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 "w śniegu opodal, wymijając ciszę słyszą własne krzyki. zmarznięta trawa przypomina te czarną nicią szyte słowa, które w bólu wyrzyna rana," Cała zwrotka brzmi, nie boję się użyć tego słowa, pięknie. Nie wiem, czy Pan to świadomie napisał, ale jeśli tak, to jest Pan estetą-dźwiękowcem i choćby z tego powodu będę szukał Pana wierszy. Zgrzyta mi "wymaz z chmur" to z kolei niezręczność, czyta się bardzo źle. Nie pasuje mi też zabieg polegający na takim wybijaniu zdań opisowych, ale za dźwięczność, brzmienie tekstu jestem skłonny to wybaczyć. Pozdrawiam
e-m-e-m Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 archanioły, dopełnienia, czerń i księżyc na złom ahoj
Michał_Kućmierz Opublikowano 27 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Dziękuję za komentarze, pozdrawiam M.
JacekSojan Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 wizyjne; "w bólu wyrzyna rana" - to się niebezpiecznie przerysowało; J.S
Bogdan Zdanowicz Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziwna mieszanka ;) kompozycja dychotomiczna, oksymorony, instrumentacje, kilka udanych (a kilka nie) przerzutni; zestawienia motywów najpierw mnie naprowadziły na skojarzenie z ("modnym' ostatnio na tym portalu) zapisem automatycznym, ale - nie, to tylko gry wyobraźni, niektóre motywy jednak zbyt konwencjonalnie potraktowane (zwł. w 2 części, gdzie archanioły, wymarłe ciała i duchy, co prawda żywych ;), ale jednak wpisują się w ten ciąg kojarzeń). Podobają mi się całe fragmenty. Zwłaszcza początek. Ale nie ta przerzutnia: szklaną / miazgą skrzydeł; nowy wers powinien się chyba zacząć dopiero od skrzydeł. I to też nie bardzo: "twarze snują się", choc obłok oparu - ładny. pzdr. b
Rekomendowane odpowiedzi