Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Oskar nie dla Katynia

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

trochę zbyt antysemicko, film mi się strasznie nie podobął, ale co do oceny mechanizmów dot. oscarow, nobli itp to się zgagdzam. Oskar to promocja dla filmu i to duża, a na taką promocje mogą sobie pozwolić wielkie korporacje (nie tylko żydowskie) ktore streują w edużym stopniu rynkami, ot co!

a rosji drażnić nie chcą i nie trzeba. Wogóle to nie wiem, czego Rosjanie się wstydZĄ? To czerwone gnidy z nad Kaukazu niszczyły i inne narody i Rosjan,. tak jak niszcyzły Polske. Powinni powiedzieć, że ludzie z Kaukazu zniewolili ich narod i sterowali machiną zbrodni. sorry, ale akurat w sprawie komunizmu tak się rzeczy mają!

pozdr.

a co do filmu:
jak dla mnie jest kasztański, nie zrozumiały, z mnóstwem bzdur, irracjonalizmów, kretyńskim scenariuszem, słabą grą aktorską, zero emocji!
Czemu tak pisze, bo inaczej sobie wyobrażałem ten film! A ten film nie przemawia do widza, to obraz nadętego Wajdy, ktory się skarży że stracił ojca w Katyniu i jest bee. A martyrologia narodu Polskiego? Niby jest, ale żałosna --> scena na UJ mnie rozśmieszyła - żałość, jakiś pseudo patos oderwany od rzeczywistości i z emocji. Chaos, syf, niezrozumiałe zachowania. Ten film to bełkot (wiec ciekawe czemu nie dostął statuetki?). Muzyka o kant dupy rozbić. Nawet nie pokazano zniszczenia czerowonej zarazy, nie pokazano nic oprocz całkowicie nie życiowych decyzji.
Zero finezji, ciekawych ujęć! Gniot jakich mało! Jak się to coś ma do np. "popioł i diament"... nijak..
pozdr

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

czy nie za surowo oceniłeś ten film i jego autora Adolfie

masz rację za surowo, ale to dlastego, że ten film mnie bardzo rozczarował, może troche przesadzam, bo i tak dobrze że taki film powstał, ale po prostu jest za mało ambitny, może to po prostu fakt, że ta rana wciąż boli i trudno traktowac to jak zwykły materiał, teorzywo.

pozdr.

Ciekawie pytanie "czy gdyby Katyń był dziełem rosyjskiej kinematografii to dostałby oscara?"...
Myślę, że nie. Względy narodowościowe raczej nie miały tu chyba wiele do rzeczy.

"Katyń" nie dostał oscara. No trudno... Co się stało to się stało.
Moim zdaniem i tak na niego nie zasłużył więc dla mnie nie jest to jakaś tragedia.