Echnaton Opublikowano 2 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 ciężko być takim zwykłym kamieniem lecisz opadającym torem ciśnięty między powietrze a to poruszające się coś jest ryzyko - u celu może odłamać się kawałek i utkwić w jego twarzy tak, tak ciężko być takim zwykłym kamieniem niepozornie leżącym na drodze kamieniem, żwirem rozsypanym o oczach w całej drodze zawsze gdzieś kopną w trawę pies zakopie, dziecko połknie ciężko jest dzisiaj być takim zamszonym kamieniem zielonym z charakterem takim szarym brudnym kamieniem wszystkie kamienie z drogi zostały wyzbierane - identycznie sztuczne diamenty
HAYQ Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 można być też kamieniem milowym czyjejś drogi, albo kamienną kulą z łańcuchem u nogi :) Pozdrawiam.
Echnaton Opublikowano 2 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 :) można dzięki za wgląd pozdrawiam
Judyt Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 ciężko to sobie wyobrazić choć wyobrazić można a co to za zamszony kamień? mm pozdrawiam ciepło
subiektyw Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 Niezły pomysł na wiersz. Takie refleksje z powietrza. Nieco gorzej z realizacją. Nie zrozum mnie źle, nie chodzi o to, że teraz ten wiersz jest kiepski, ale o to, że mógłby być rewelacyjny, gdybyś wyzbierał z naszego języka więcej tych kamieni, gdybyś nieco więcej o tym pomyślał, pozbierał frazeologię i twórczo ją wykorzystał, gdybyś na przykład rzucił gdzieś od niechcenia pytaniem retorycznym: "bo komu taki kamień może leżeć na sercu?". W zasadzie powtarzam koment HAYQ, który natychmiast wytrząsnął część kamieni z worka polszczyzny. Oprócz tego, postrzegam jako poważny błąd utworu, użycie epitetu "zwykłym kamieniem". Kiedy robisz poezję o rzeczach zwykłych, to je "odzwyczajniasz" i broń cię panie boże pisać, że są to rzeczy zwykłe. Czy durszlak, albo podłoga Białoszewskiego były "zwykłe"? Albo cebula Szymborskiej? Nie wydaje mi się. A właśnie mnie natchnąłeś do napisania o kamyku: www.poezja.org/debiuty/viewtopic.php?id=70930#dol
Echnaton Opublikowano 2 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 tak tak zróbmy z zwykłego tekstu wiersz, a z kamienia diament pozdrawiam i dzięki za wgląd :)
a._mrozinski Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Spokojny wiersz.. bardzo mi się podoba. Może dałoby się poskracać tu i ówdzie, ale... Faktycznie ciężko być kamieniem. Arek
Echnaton Opublikowano 3 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 dziękuje za komentarz :) pozdrawiam
subiektyw Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ze zwykłego
Rekomendowane odpowiedzi