wieslaw Opublikowano 31 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Trwa u nas narodowe pranie Bo takie jest posłanie nowego Prawda skazana na umieranie Tak jak by dla życia lepszego Pranie mózgów modą się stało Widać to wokół wyraziście By prawda być prawdą przestała A fałszem prawdy stała się przyszłość
Michał Domagalski Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Czy muszą być, nawet w takim z-przymrużeniem-oka, rymy gramatyczne (pierwsza zwrotka bardzo dokładne)? Choć stworzenie wewnętrznego rymu (wers pierwszy z drugim) mogło na początku okazać się zgrabnym unikiem, to chyba zakończyło się jako inwersja niezbędna do uzyskania rymu (2 z 4 wersem). Jedyne co jeszcze budzi nadzieje, to złamanie układu składającego się z rymów do przesady dokładnych w drugiej zwrotce. Mamy tutaj rymy przybliżone. Czy jednak nie dałoby się we wszystkich wersach (drugiego wersu) złamać zasady gramatyczności? Dlaczego w drugich wersach mamy konsonanse? Jedyne uzasadnienie znajduję w demityzacji (dosłownej) tez głoszonych w pierwszym wersie. I wtedy ten wiersz zaczyna się bronić. To co z pozoru wydało się przypadkowością może nabrać kształtów. Na początek propagandowe rymy gramatyczne, a następnie wyzwolenie się z tej obłudy na rzecz ukazania jej prawdziwej twarzy. Wprawka naprawdę ładna by to była (chyba, że nadinterpretuję), ale niepokoi mnie wymaltretowany (nie tylko przez poezję) temat. Chociaż akurat takie to moje odczucie - niekoniecznie prawidłowe. Nie wiem też, czy nie zniechęca mnie dosłowność, a może jednoznaczność. Ale to już inna kwestia.
Michał Domagalski Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. W miejsce 'wersu' ma oczywiście być wpisane 'zwrotka' - w miejscach zboldowanych. Pozdrawiam !
Judyt Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 subiektywne bardzo to pranie ale niezle, pozdrawiam ciepło
JacekSojan Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 bo pranie robią z reguły polityczne piranie i mafijni piraci rzecz chociaż zawsze aktualna wymaga w wypadku tego wiersza więcej siarki, więcej ognia; bo rzecz jest trochę wymamrotana w zbyt oczywisty sposób; brak koniecznego w poincie zaskoczenia - jakiegoś paradoksu tej sprawy; J.S
wieslaw Opublikowano 2 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuje:)
Rachel_Grass Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 wiersz prosty w swoim pozornym skomplikowaniu. w pierwszej zwrotce zamiast "życia lepszego", dałabym "dobra większego". to rozszerza możliwość interpretacji, przynajmniej na mój czytelniczy, subiektywny gust.
Rekomendowane odpowiedzi