Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trwa u nas narodowe pranie
Bo takie jest posłanie nowego
Prawda skazana na umieranie
Tak jak by dla życia lepszego

Pranie mózgów modą się stało
Widać to wokół wyraziście
By prawda być prawdą przestała
A fałszem prawdy stała się przyszłość

Opublikowano

Czy muszą być, nawet w takim z-przymrużeniem-oka, rymy gramatyczne (pierwsza zwrotka bardzo dokładne)? Choć stworzenie wewnętrznego rymu (wers pierwszy z drugim) mogło na początku okazać się zgrabnym unikiem, to chyba zakończyło się jako inwersja niezbędna do uzyskania rymu (2 z 4 wersem). Jedyne co jeszcze budzi nadzieje, to złamanie układu składającego się z rymów do przesady dokładnych w drugiej zwrotce. Mamy tutaj rymy przybliżone. Czy jednak nie dałoby się we wszystkich wersach (drugiego wersu) złamać zasady gramatyczności? Dlaczego w drugich wersach mamy konsonanse? Jedyne uzasadnienie znajduję w demityzacji (dosłownej) tez głoszonych w pierwszym wersie. I wtedy ten wiersz zaczyna się bronić. To co z pozoru wydało się przypadkowością może nabrać kształtów. Na początek propagandowe rymy gramatyczne, a następnie wyzwolenie się z tej obłudy na rzecz ukazania jej prawdziwej twarzy. Wprawka naprawdę ładna by to była (chyba, że nadinterpretuję), ale niepokoi mnie wymaltretowany (nie tylko przez poezję) temat. Chociaż akurat takie to moje odczucie - niekoniecznie prawidłowe.
Nie wiem też, czy nie zniechęca mnie dosłowność, a może jednoznaczność. Ale to już inna kwestia.

Opublikowano

bo pranie robią z reguły polityczne piranie
i mafijni piraci

rzecz chociaż zawsze aktualna wymaga w wypadku tego wiersza więcej siarki, więcej ognia;
bo rzecz jest trochę wymamrotana w zbyt oczywisty sposób; brak koniecznego w poincie zaskoczenia - jakiegoś paradoksu tej sprawy;
J.S