Messalin_Nagietka Opublikowano 13 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 tu, gdzie dziś płońska krzyżem do mleczarskiej, z armii krajowej, na opak, ni zowąd szło w czasach dawnych towarzystwo dziarskie łęgiem, grabiną a może dąbrową? ciemno wszak było, chmury gwiazdy kryły, coś zatrzeszczało, a oni co siły chodu! raz wtóry, może sto lat później gdy w chwoździe więcej niż drzew było krzaków a chmurom w mroku zrobiło się luźniej, szła kompanija całkiem na luzaku, nie kryjąc nieba i ziemi bez przerwy darła się, nagle, cisza! a z tej werwy chodu! raz trzeci, i czwarty, i piąty, i tak do dzisiaj, bez drwiny i żartu, i jakiejkolwiek przyczyny by wąty mieć od drożyny, tudzież, do asfaltu zatrzeszczy co tam, może od Łydynii w przestrzeń wir jaki zielsku się zaślini i chodu! w końcu dziś tu skrzyżowanie i wedle prawa ruch światłem nadany, tędy, tamtędy, lecz gdy nocą staniesz nieco zmęczony, chcący oprzeć ściany się wyrwie z nikąd i cicho, a oczy wyjdą nie wyjdą, bez zmyślania, po czym chodu! bo może azali, a iści wydać się bajdą ta opowieść, to też, musi się kiedyś zakończyć ten wyścig a metę rymem cudacznym zaplotę, lecz czy zdarzenie legnie na wskroś słowu gdy noc? brzęk! cisza! a my z płońskiej chodu!
Taumantis Regna Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 Pan tworzy bardzo trudną poezję, kontrukcyjnie poprawną i ogólnie trzeba się wczytać. Podobają mi się użyte archaizmy i rytm od 12 wersu ;)) Pozdrawiam S.P
HAYQ Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 Miszczostwo świata jak dla mnie. I to wszystko w jednym zdaniu?!!! Kolejny raz kapelusz z głowy Messalin. (z rozdziawioną) Pozdrawiam ;)
Pan poeta 2 Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ależ pan jest śrredniowieczno-romantyczno-współczesno-góralsko-wieczny...?
Stefan_Rewiński Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Aliści dobre, pozdrawiam i chodu.
Beenie M Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 i ja rzeknę, że dobre, że z przyjemnością przeczytałam, że pewnie kiedyś to zaśpiewasz, i że pozdrawiam, i ... chodu ... za Stefanem :)
Messalin_Nagietka Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jakie znów archaizmy? sam jesteś Pan archaizm tak piszę - wybacz MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki, na odwrót ukłonik i pozdrówko MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ależ pan jest śrredniowieczno-romantyczno-współczesno-góralsko-wieczny...? a te trzykropki? to? MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. odchodowywuję i odpozdrawiam MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. zrobię muzykę jak Ty Beenie M zaspiewasz, ok? MN
Taumantis Regna Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jakie znów archaizmy? sam jesteś Pan archaizm tak piszę - wybacz MN wypraszam sobie bycie archaizmem, i dla mnie drogi panie to nie jest żadna wada. Chodzi mi o charakterystyczne spójniki itd. Nie wiem czemużto pan tak gwałtownie zareagował skoro to była pozytywna opinia? A Archaizmy pozwolę sobie w części wymienić: "ni zowąd" "tudzież" "azali"
Beenie M Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. zrobię muzykę jak Ty Beenie M zaspiewasz, ok? MN zaśpiewam, zaśpiewamy, a jakże, z przyjemnością bierz się zatem do pracy Messalinie :)))
Marlett Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Messa! Z przyjemnością przeczytałam nową bajdę. Żart, humor,ale rownież strach;)) Trzeba by azali, a iści do Ciechanowa się udać i na własnej skórze przekonać co na płońskiej trzeszczy;) PozdrowionkaM.
Andrzej Ludwiczak Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jakie znów archaizmy? sam jesteś Pan archaizm tak piszę - wybacz MN wypraszam sobie bycie archaizmem, i dla mnie drogi panie to nie jest żadna wada. Chodzi mi o charakterystyczne spójniki itd. Nie wiem czemużto pan tak gwałtownie zareagował skoro to była pozytywna opinia? A Archaizmy pozwolę sobie w części wymienić: "ni zowąd" "tudzież" "azali" -właśnie!!! -tłumacz się autorze!!! -aliści, bym dodał, poniekąd....hę. fik
Messalin_Nagietka Opublikowano 15 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jakie znów archaizmy? sam jesteś Pan archaizm tak piszę - wybacz MN wypraszam sobie bycie archaizmem, i dla mnie drogi panie to nie jest żadna wada. Chodzi mi o charakterystyczne spójniki itd. Nie wiem czemużto pan tak gwałtownie zareagował skoro to była pozytywna opinia? A Archaizmy pozwolę sobie w części wymienić: "ni zowąd" "tudzież" "azali" pisanie dla mnie jest spiewem i czy stosuję takie czy inne wyrażenia zawsze się wiążą z miejscem i czasem w tekście przedstawionym i to jest moja odpowiedź spróbuj to teraz napisać tym swoim współćzesnym językiem pełnym plugastw i makaronizmów i co? ładnie brzmi? MN
JacekSojan Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 rymem cudacznym zaplotłeś - można się udusić i zadyndać, aliści można takoż chodu... dorosłych straszyć? jako to, jako?... J.S
Messalin_Nagietka Opublikowano 16 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. zrobię muzykę jak Ty Beenie M zaspiewasz, ok? MN zaśpiewam, zaśpiewamy, a jakże, z przyjemnością bierz się zatem do pracy Messalinie :))) już zrobione, ale nie wiem kiedy nagram nie mam narazie czasu, może w ferie z chęcią Ci prześlę mptróję MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 16 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no ja to szczerze mówiąc codziennie doświadczam azali ode mnie aiści jakieś 200 z kawałkiem metrów dzięki Marlett za wejście i przeczytanie MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 16 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wypraszam sobie bycie archaizmem, i dla mnie drogi panie to nie jest żadna wada. Chodzi mi o charakterystyczne spójniki itd. Nie wiem czemużto pan tak gwałtownie zareagował skoro to była pozytywna opinia? A Archaizmy pozwolę sobie w części wymienić: "ni zowąd" "tudzież" "azali" -właśnie!!! -tłumacz się autorze!!! -aliści, bym dodał, poniekąd....hę. fik Andrzeju - jak piszę to nie patrze by wiersz był sterylnie współczesny jak mi pasuje i brzmi i jest w sensie to chyba wystarczy MN
Rekomendowane odpowiedzi