Jacek_Suchowicz Opublikowano 1 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Ty przychodzisz do mnie jesienią, W liściach żółtych, czerwonych, zielonych. Ścielisz dywan wspomnień nad ziemią, Tkliwych uczuć, gdzieś w życiu zgubionych. Przypominasz dawne miłości, Sentymenty zostawione na drodze Te zmartwienia smutki i troski, Które przejął następny przechodzień. Ty przychodzisz do mnie kasztanem, Spadającym wraz z wiatru powiewem. Żywym brązem zdobisz poranek, Chcąc powiedzieć: "to piękno dla ciebie". Mgłami snujesz przeszłe obrazy, Do miejsc wracasz, gdzie chwile szczęśliwe, Aby chłodno czyny rozważyć I żałować, że młodość nie przyjdzie. Ty przychodzisz do mnie kwiatami, Kapiesz złotem z wazonu chryzantem, Ciepłym słońcem w firance omamisz, Podszeptujesz, że czeka świat tamten.
zak stanisława Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 na tamten świat za wcześnie mój drogi tu i teraz ciesz oczy brązami kiedy zima nastanie mróz srogi zabieli wszystkie drogi przed nami serdeczności Jacku, piękny wiersz!!!!! zapomniałam dodać, zabieram do ulu...
Messalin_Nagietka Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 jesień czasem jest tak przystrojona że się ruszyć nie może bo ciężar stoi sobie pomiędzy a ponad nią się ziemia o słońce "okręża" i się czasem wydarzy cud meteoryt - jesienny but MN ps. Jacku - więcej dialo..., bo się zakopiesz w barwach mówiliśmy o tym, wiersz dźwięczny, spiewający, wiesz o co chodzi
Sylwester_Lasota Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 o! jak jesiennie. o! jak pięknie... i trochę... melancholijnie. czyli... podobało mi się. pozdrawiam serdecznie.
Leila Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 ładnie wykorzystane powtórzenia zakończenie też bardzo ciekawe pozdrawiam
Jacek_Suchowicz Opublikowano 2 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Stasiu jesteś przemiła wiersz oddaje nastrój chwili pozdrawiam Jacek
Jacek_Suchowicz Opublikowano 2 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuje za wiersz w następnym będzie dialog w tym mi nie pasował pozdrawiam Jacek
Jacek_Suchowicz Opublikowano 2 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję za komentarz odrobina melancholii na ......... pozdrawiam Jacek
Jacek_Suchowicz Opublikowano 2 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tak coś jest w tej zabawie powtórzeniami, - czy pogłębiają nastrój? dziękuję i pozdrawiam Jacek
Boskie Kalosze Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Ładne, nastrojowe... Toteż warto do pełni szczęścia pozbyć się nadmiaru czasowników, jak:kapiesz, snujesz, przychodzisz, omamisz... Gdzieniegdzie oddalają też nastój inwersje. I oczywiście tak zwane placebo:ty przychodzisz zamiast po prostu przychodzisz - użyte po raz pierwszy akcentuje wagę JEJ, użyte po raz kolejny sprawia wrażenie "łaty sylabowej". Pozdrawiam.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 2 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no właśnie - wszędzie czytam , że zaimków należy unikać jak ognia, ale tutaj chciałem podkreślić: "Ty przychodzisz..." nie kto inny tylko ty a jednocześnie spowolnić tempo czytania wiersza. Nawet nie wiedziałem o "łatach sylabowych". Wydaje mi się, że to "Ty przychodzisz...." narzuca także pewien rytm - ale to moje kombinowanie jeśli chodzi o czasowniki to też można je (jeśli juz są wykorzystać pełniej) ale to widzę teraz drugiego dnia (średnio jeden na wers) a pozbywając się ich owszem - obrazek w formie białej pozdrawiam
Boskie Kalosze Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiersz jest bardzo ładny, nastrojowy i na pewno kiedyś do niego wrócisz, tu i tam przyłożysz jeszcze raz rękę. Ja mogę najwyżej o swojej (powiedzmy, że Jesieni) dać ogłoszenie: Odeszła... zaprzedała się kwiatom, wazonowi złotych chryzantem... I -------------------------------------------------- I I Oddam wszystko za żywą lub martwą I I lub zamienię ten świat na tamten. I I -------------------------------------------------- I Pozdrawiam ;)
Beenie M Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Bardzo ładne te Twoje wspomnienia, które jesień ożywia, robi się sentymentalnie i kolorowo. Jeden drobiażdżek, który mi nieco zgrzyta, to wers: przywołujesz byłych bieg zdarzeń. Wiem o co chodzi, ale czy naprawdę konieczna jest tutaj inwersja, brzmi tak dziwnie. pozdrawiam serdecznie:)
Jacek_Suchowicz Opublikowano 2 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Masz rację jest lepiej i poprawiłem Pozdrawiam serdecznie Jacek
Leila Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bardzo :)
Waldemar Talar Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 od siebie do tych pochwał dodam jeszcze duży plus. pozdrawiam Waldemar
Alicja_Wysocka Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 podaj mi słowa jak ręce chodźmy do parku na spacer, znów pozbieramy kasztany i liście na kapuśniaczek. posłuchać, co szepcze dziś wiatr popatrzeć, jak złoci się cisza, po spokój, co głaszcze nam czas w albumach na mglistych kliszach. :)
Nessa Isilra Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 O jejkuś ależ to ładniutkie i takie bombastycznie nastrojowe:)) aż sie rozmarzyłam:) dziękuję bardzo:))buziale śle:))
Judyt Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 istny romantyzm;) pozdrawiam
kaja-maja28 Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Bardzo ładny Pozdrawiam milutko
Rekomendowane odpowiedzi