egzegeta Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 pięcioletnia wietnamka bez oczu inne też dzieci bezradności i cynizmu mieszanki pomarańczowej (Agent Orange) - szukamy życia poza Ziemią w Srebrenicy żółtodziób gwałci koleżanka z podwórka już nie jest Bogu ducha winna - jedna z ośmiu tysięcy - internet łączy ludzi w Ruandzie muchy tse tse nie zlikwidowano w sto dni milion tutsich rzeki płynęły trupami w dołach kloacznych śmierdziało - telefon komórkowy jeszcze bardziej łączy trumny z dykty w najmniejszej dziewczynka buldożer zakopuje Libańczyków zginęli od izraelskiego pocisku - sukces poznania genomu ludzkiego skrzyżowanie czerwone światła luksusowe audi Depeche Mode z Agent Orange łaskocze znudzonych pasażerów - jeżeli ktoś to słyszy niech mi pomoże na ludobójstwo mają pytanie – gdzie jest Bóg On w zamyśleniu – dałem mu wolną wolę i zakaz zabijania11 sierpnia 2007
egzegeta Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. chyba liczą na lepsze po śmierci :)
PannaBeata Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Super wiersz, dobrze pokazana dychotomia, pomiędzy ratowaniem, szukaniem życia, a świadomym jego unicestwianiem. Pozdrawiam Beata. ja wybieram opcję D, czyli doskonały!!
egzegeta Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. że super, to ewidentna przesada ale wiem - sympatia do mnie wzięła górę na merytoryczną oceną :)) A dychotomia celnie zauważona, tylko nie wiem czy zastosowana forma dobra ... bo to mój pierwszy taki wybryk "literacki" :) Dziękuję Ci Panno Beatrycze Pozdrawiam
PannaBeata Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 No może pierwszy wers bym zmieniła na: pięcioletnia wietnamka inne dzieci też bez oczu /lub bardziej na/ reszta też bez oczu. Sympatia jest nie lada, ale wiersz nic nie poradze i tak mi się bardzo podoba. Pozdrawiam:)
Mr._Żubr Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jeśli tak, to bardzo niedobrze. A wiersz? A Pozdrawiam.
Judyt Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Eeee zbombardowałeś utwór, żadna odp. nie była dobra, bym go jakoś wyszczupliła, nie pomijając najważniejszego przekazu autorskiego, może podzielić na sceny, jak tam życzysz sobie:) pozdrawiam
egzegeta Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie Beatko, dzieci bez oczu to nieliczne przypadki choć najbardziej tragiczne, najwięcej dzieci ma zniekształcone kończyny, kształt czaszki, twarz. Trochę skróciłem Dziękuję Ci serdecznie pozdrawiam
egzegeta Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jeśli tak, to bardzo niedobrze. A wiersz? A Pozdrawiam. i Tobie Żubr też wielkie dzięki za odwagę zabrania głosu, cały czas coś tam zmieniam, mam nadzieję, że dopnę swego bo z obranej "drogi" nie zamierzam się wycofać. W końcu ile można o miłości, zazdrości i kolcach storczyka :) Zbyt wyczulony jestem na krzywdę, a tym bardziej niczym nie usprawiedliwioną nienawiść do bliźniego. Dla mnie gratką nie lada - do wykorzystania w tym temacie - jest nazwa trującej substancji chemicznej w wojnie wietnamskiej Agent Orange i taka sama nazwa utworu instrumentalnego z gatunku protest song grupy Depeche Mode. To tyle Pozdrawiam
egzegeta Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Judytko dobrze mi napisałaś i żebyś wiedziała, że zaraz przystąpiłem do diety odchudzającej :) Nie wiem czy zauważysz, ale coś tam wyleciało :) Pozdrawiam i też bardzo Ci dziękuję PS. Ale na pewno nie odchudzę do takiej postaci jak to Ty preferujesz, nie lubię takich kościstych, wklęsłych modelek:))
Judyt Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Judytko dobrze mi napisałaś i żebyś wiedziała, że zaraz przystąpiłem do diety odchudzającej :) Nie wiem czy zauważysz, ale coś tam wyleciało :) Pozdrawiam i też bardzo Ci dziękuję PS. Ale na pewno nie odchudzę do takiej postaci jak to Ty preferujesz, nie lubię takich kościstych, wklęsłych modelek:)) "a On w zamyśleniu?" preferowałabym do względnych kształtów;) wg gustu:), pozdrawiam
egzegeta Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no więc taki mój gust. :) Pozdrówka
Judyt Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no więc taki mój gust. :) Pozdrówka ] dobrze:) pozdereczka;)
IN Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 chyba odchudziłeś zanadto.... czytałam wielokrotnie ale nie mogłam zdobyć się na konstruktywny komentarz piszesz o sprawach, które najchętniej spychamy z wizji (przeważnie migawki w tivi przed wieczorną rozrywką - o ile w ogóle mamy na to czas) - to się dzieje gdzie indziej, inna rzeczywistość....zupełne science fiction... mamy swoje sprawy... po pierwszym (drugim i trzecim -też) czytaniu miałam skojarzenia z prozą F.Clifforda - kilka wątków prowadzonych jednocześnie, które znajdują wspólny finał - to mi się podobało wątpliwości natury, że zbytnio rozgadane, mało poetyczne (?)... sama nie wiem... teraz patrzę na poprawki i czegoś mi brakuje szkoda, że nie umiem pomóc ale trzymam kciuki, bo wierzę że dojrzeje w końcu jesteś egzegetą, no nie...? :)))
egzegeta Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. INeczko bardzo pomagasz takim właśnie komentarzem Jestem Ci bardzo wdzięczny. A główkować nie przestaję i chyba bardziej odchudzać juz nie będę ale spróbuję cos jeszcze zmetaforzyć :)) Dziękuję Ci stokrotnie
egzegeta Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 jeszcze do INki piszesz o migawkach w TV, a migawki z portali internetowych ? bliska mi osoba powiedziała, że tego wiersza nie może czytać, bo okropne to jej posłałem zdjęcie,ktore mnie zainspirowało do napisania /niżej adres/ A Ruanda Hutu i Tutsi, Bałkany, to tylko współczesne tragedie wcale nie mniejsze niz okropności II wojny swiatowej. Ten świat jest piekny, ale i strasznie pokręcony wynaturzeniem, nienawiścią, chciwością etc. http://wiadomosci.onet.pl/61404,8,21,pokaz.html Pozdrawiam :))
IN Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Egze, wszelkie migawki... z moim aktualnym postrzeganiem rzeczywistości już się rozprawiłam ;) http://www.poezja.org/debiuty/viewtopic.php?id=58939 http://www.poezja.org/debiuty/viewtopic.php?id=59250 takie - resume przynajmniej na jakiś czas tak sobie myślę, że zanim zacznie się zbawiać świat najpierw trzeba zbawić samego siebie ;) czasy burzy i naporu mam za sobą (chyba?) ;) może jeszcze nadejdzie jakaś refleksja ? - kto wie...;) za Ciebie i wierchołka trzymam kciuki moim zdaniem poezja definiuje zjawiska a zdefiniowane - staje się poniekąd oswojone ;), bardziej czytelne i chyba wtedy łatwiej stawić mu czoła - ale nagadałam...;) :)))
Marlett Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Egzegeto! On w zamyśleniu – dałem mu wolną wolę i zakaz zabijania Bardzo dobra pointa. Serdeczności.
egzegeta Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. In co Ty kurcze, filozofka czy adwentystka dnia siódmego :) a tak a propos - czuję się zbawiony - szczęśliwą gwiazdą pomyślnym, udanym żywotem; mało - jestem człowiekiem szczęśliwym czuję się spełnionym w swojej roli jaka mi przypadła u boku nieuleczalnie chorej żony. Może dlatego tak empatycznie odbieram nieszczęścia innych. Czy poezja definiuje zjawiska ? Jeśli Kobieta jest zjawiskiem, to kilka moich wierszy definiuje - może niezbyt udolnie - TO ZJAWISKO. Piękne , wyjątkowe ZJAWISKO :) Dzięki INko ;) PS. Nie wiem jak uszły mojej uwadze Twoje wersowane przemyślenia podane w w/w linku, naprawdę nie wiem. A b. dobre i w mojej tonacji, choć zdecydowanie z klasą zakręcone:)
egzegeta Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. miło mi, że coś z tego zaczyna być na TAK:)) Dziekuję Marlettko
Rekomendowane odpowiedzi