k.s.rutkowski Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2007 stał nad brzegiem różniąc się od innych ludzi zastygłych w swych sprawach niemłody brudny wyrzut kapitalistycznego sumienia zrobił krok potem tłum policja lekarz nie mający nic do roboty miał ochotę napić się z Chrystusem - kloszard wyciera w brudną chustkę resztki swojego człowieczeństwa a jakiś gliniarz zaraz bierze go na stronę spóźniony pociąg wjeżdżając na sąsiedni peron wyciąga z widowni śmierci nie tylko mnie
Makar Bora Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Podoba mi się konstrukcja obrazka, bo sam obrazek jest symptomatycznie przykry. Może tylko zbyt optymistycznie brzmi piąty wers, bo osobiście mam wątpliwość co do kapitalistycznego sumienia. Jeszcze intryguje strofa ostatnia, moim skromnym zdaniem jest niedopowiedziana, trochę zbyt mocno, co niektórzy poczytają to za wielki pozytyw, ale ja nie lubię kalamburów. Całość uważam za wiersz już dojrzały. Ale to tylko moje zdanie. Pozdrawiam.
Tali Maciej Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Witam moje małe subiektywizmy stał nad brzegiem różniąc się od innych ludzi ==> "od innych wystarczy", "ludzi" można wyrzucić jest to oczywiste, lepiej niedopowiedzieć niż zapychać miejsce zastygłych w swych sprawach==> nagromadzenie "ych, ych, ach" trochę źle brzmi można by coś pokombinować niemłody brudny wyrzut kapitalistycznego sumienia ==> jakoś te "kapitalistyczne sumienia" nie grają jak powinny nie mający nic do roboty ==> takie przyszywanie nieurzyteczności a końcowe dwie strofki są dobre pozdrawiam
k.s.rutkowski Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 to może tak: stał nad brzegiem różniąc się od innych wpatrzonych w swoje sprawy niemłody brudny zrobił krok potem tłum policja lekarz nie mający tu nic do roboty miał ochotę napić się z Chrystusem - kloszard wyciera w brudną chustkę resztki swojego człowieczeństwa a jakiś gliniarz zaraz bierze go na stronę spóźniony pociąg wjeżdżając na sąsiedni peron wyciąga z widowni śmierci nie tylko mnie cholera, jestem prozaikiem, ale czasem param się poezją, pewnie na jej nieszczęscie...dzieki za opinie. żeby byo smieszniej, to wam powiem że dostałem propozycje wydania tomiku wierszy. no wiec wygrzebałem wszelkie wierszydła które splodziłem(nie jest ich wiele) i zastanawiam się czy są coś warte. ten wiersz jest jednym z nich. skoro ten ktory uważałem za najlepszy wymaga jeszcze tyle pracy, to cienko widzę inne. no i ten tomik wierszy...ale płakał nie będe, moim konikiem jest proza. jeszcze jeden wiersz z lamusa wrzuciłem tu: http://www.poezja.org/debiuty/viewtopic.php?id=57799#dol
Fanaberka Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 stał nad brzegiem różniąc się od innych zastygłych niemłody brudny wyrzut sumienia zrobił krok potem tłum policja lekarz nic do roboty chciał napić się z Chrystusem - kloszard wyciera resztki w brudną chustkę a gliniarz zaraz bierze go na stronę spóźniony pociąg wjeżdżając na sąsiedni peron wyciąga z widowni śmierci nie tylko mnie Uzasadnienie. 1 zwrotka - widać, że stał jak inni, ale to było pozorne podobieństwo. 2 zwrotka - kapitalistyczne sumienie chyba się już trochę przeżyło 3 zwrotka - skrót nie zmienia znaczenia 4 zwrotka - "miał ochotę" - to takie kapryśne. "chciał" jest głębsze, poważniejsze. "resztki" nabierają znaczenia, człowieczeństwo jest tu oczywiste. 5 zwrotka - taka wersyfikacja podkreśla "pociąg", to chyba ma znaczenie. Przedostatnia zwrotka uzasadnia sens powstania wiersza. Podoba mi się. Pozdrawiam Prozaika :-)
k.s.rutkowski Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Fanaberka - podoba mi się. pozwolisz że sobie tą wersje przywłaszczę? d
Fanaberka Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jassssne :-)
Doli Exceptio Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2007 A ja tą wersje też przywłąszczę. Do ulubionych:)
Rekomendowane odpowiedzi