Tancerka Opublikowano 28 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Na nasze padło czekały sępy wirując nad głowami w oszalałym głodzie Diabeł mnie otumanił ten latający cyrk i skrzek (zabierz ode mnie) wzburzył kurz nienawistnymi skrzydłami Przepadłeś w pustynnej otchłani (Nikt nie poradzi) Więc ułożyłam się rozchyliłam usta i oczy rozwarłam Na przywitanie słońca sępa i czarta Twoje padło daleko gdzieś gnije (więc i ja umarłam)
Messalin_Nagietka Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Św. Wojciech wg faktów był "złodziejem" nie wiem czemu tam szedł gdzie wiadomo a i Chrobry się udał z wykupem, ech legendy powykręcane macie kolejnego idola z ukłonikiem i pozdrówką MN
Sylwester_Lasota Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Według mnie, Św. Wojciech był człowiekiem światłym i wykształconym, aczkolwiek tragicznym. Co do świętości, to Piotr był tchórzem, Paweł bezlitosnym prześladowca chrześcijan, Franciszek w młodości nieźle sobie używał, etc, etc... więc świętość chyba nie do końca polega na przeżyciu bezgrzesznie życia od narodzin do śmierci. Chyba jednak na czymś innym. Jeśli ktoś tego nie chce zrozumieć, to trudno. Przymusu nie ma. Pozdrawiam
Makar Bora Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Nie widzę jaki związek ma tytuł z wierszem. Czy Wojciech był święty, przekonania nie mam, gdyż krzyżowi mieczem przyświecał i padł dzidami skłuty. Jego złotem wykupiono, a innych padlinę rozwlekły wrony i kruki. Wiersz też mnie nie przekonuje. Pozdrawiam.
Tancerka Opublikowano 28 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Tytuł wiersza jest zrozumiały tylko dla mnie, więc nie musicie go niepotrzebnie poddawać nadinterpretacji. I żaden jego aspekt nie jest związany ze świętością. Pozdrawiam.
M._Krzywak Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Jeżeli jest "oczy rozwarłam", to nie powinno byc "ułożyłam się", a "rozłożyłam". I wtedy - "(więc i ja umarłam)" staje się logiczne. Pozdrawiam.
Messalin_Nagietka Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wiesz - wiersz "like for me" to bzdura neopseudoromantyka o podłożu polskim przyczaiłem się do tytułu, bo sam wiersz w zasadzie ani śmieszny ani groteskowy choć pierwsza część jeszcze pikna ale dalej już zaczynasz gmatwać z ukłonikiem i pozdrówką MN
Tancerka Opublikowano 28 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Chodzi o to, że ułożyłam ciało w gotowości do śmierci, nie, że się rozłożyło. A "(więc i ja umarłam)" i tak jest logiczne, wiadomo, czemu umarłam i czego to jest natępstwem. Ukłony - T.
Tancerka Opublikowano 28 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wiesz - wiersz "like for me" to bzdura neopseudoromantyka o podłożu polskim przyczaiłem się do tytułu, bo sam wiersz w zasadzie ani śmieszny ani groteskowy choć pierwsza część jeszcze pikna ale dalej już zaczynasz gmatwać z ukłonikiem i pozdrówką MN Przecież na pierwszy rzut oka widać, że wiersz nie ma za zadanie być śmieszny albo groteskowy. A co do neopseudoromantyzmu, to chyba czas porzucić lirykę w służbie idei. Wiersz nie musi pouczać, śmieszyć lub smucić. Albo do Ciebie trafia, albo nie. Przecież nie każdy musi rozumieć poezję. Szacunek - T.
Messalin_Nagietka Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wiesz - wiersz "like for me" to bzdura neopseudoromantyka o podłożu polskim przyczaiłem się do tytułu, bo sam wiersz w zasadzie ani śmieszny ani groteskowy choć pierwsza część jeszcze pikna ale dalej już zaczynasz gmatwać z ukłonikiem i pozdrówką MN Przecież na pierwszy rzut oka widać, że wiersz nie ma za zadanie być śmieszny albo groteskowy. A co do neopseudoromantyzmu, to chyba czas porzucić lirykę w służbie idei. Wiersz nie musi pouczać, śmieszyć lub smucić. Albo do Ciebie trafia, albo nie. Przecież nie każdy musi rozumieć poezję. Szacunek - T. no tak, nie każdy z ukłonikiem i pozdrówką MN
Rekomendowane odpowiedzi