Espena_Sway Opublikowano 18 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 W tym wieku porządki ograniczam do sporadycznego smarowania się Mobilatem. Czasami wyobrażam sobie, że to krem Nivea z Pewexu, że zaraz Marcin przyniesie ze sklepu musztardę i pokontemplujemy nad kawałkiem chleba. Spod wytłaczanki wypada zawinięte sto złotych z Waryńskim; przypomina że Bilety Narodowego Banku Polskiego są niczym w Polsce a moja gimnastyka ogranicza się do wepchnięcia ręki głębiej – kartka na mięso. Dlaczego nasze wnuki wszędzie szukają punktu G?
Pan_Fei Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Pomyślałbym nad czasami w drugim wersie, przy sporadyczności ta przerzutnia sprawia wrażenie zbędnego bajeru. Cała reszta jak najbardziej przekonuje, formalnie i treściowo/treściwie. Mimo, że temat dobrze znany, u Ciebie, potraktowany w taki, a nie inny sposób, zyskuje na świeżości. PS. Pierwsza strofa nawołuje u mnie skojarzenia z „Cholonkiem”, widziałaś/czytałaś? pozdrawiam Grzegorz
Espena_Sway Opublikowano 18 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Grzesiu, dzięki za uwagi. rzeczywiście przerzutnia jest zbędna, więc już poprawiam :P. cieszę się, że przekonuje P.S. nie widziałam :]. zainspirowało mnie przechowywane przez ojca 100 zł i górnicza kartka na mięso :P serdeczności Karolina :)
Spiro Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 przeczytałem. bardzo dobry wiersz. budzi wspomnienia, które zabieram a zostawiam plusy +++
Espena_Sway Opublikowano 18 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję za pozytywa. szczerze mówiąc, to obawiałam się jak zostanie przyjęty - wiadomo - czasy znam tylko z opowiadań i musiałam się mocno wczuć w podmiot liryczny :P. dobrze wiedzieć, że zabierasz pozdrawiam Espena :)
GASPAR_VAN_DER_SAR Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Karspeno, czytam już któryś raz i zdecydowanie zaskoczyła mnie tematyka, w życiu bym się tego po Tobie nie spodziewał i za to należy się duży plus. A wykonanie? Porządny wiersz. Zostawiam bez uwag. Pozdrawiam, Kaspar :).
zak stanisława Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 ech, waryński, gdyby czasy się cofnęły,- lata 50- byłabym milionerką, tyle tego zakamuflowanego jest w piwnicy, kiedy dzieciaki oszczędności wrzucały do świnki i ta zginęła..:):):teraz to tylko wspomnienia, dlatego z plusem Karolino!/ES
Espena_Sway Opublikowano 18 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kasparku, tematyka się wzięła w trakcie czytania Różewicza. tak jakoś zmieniłam punkt widzenia, znaczy się wczułam w starszą osobę :P. dzięki za dużego plusa serdeczności Karspena :)
Espena_Sway Opublikowano 18 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. hehe, Stasia się nostalgiczna zrobiła :P cieszy mnie ciepłe przyjęcie tego [jakby nie patrzeć] eksperymentu :) serdeczności Espena :)
Tomasz Obłuda Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 pewnie to świetny utwór,znaczy bardo dobry.Ale ja nic nie odczówam go czytając.pozdrawiam
Stefan_Rewiński Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Przypomniało mi się, dodałbym w 4 wersie:polejemy po trzynastej. Pozdrawiam, Stefan.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Twój wiersz to dawnych wspomnień czar Trzynasta - myśli lodem skute piwo wraz z myszą w butelce kartki na mięso oraz cukier a dziś punkt G zamiast serce pozdrawiam Jacek
Espena_Sway Opublikowano 19 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. hehe, czy ten komentarz to ironia :> to 'pewnie' by wskazywać mogło na wiele dzięki za odwiedziny pozdrawiam Espena :)
Espena_Sway Opublikowano 19 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. chyba jednak pozostanie w tamtej wersji dziękuję pozdrawiam Espena :)
Espena_Sway Opublikowano 19 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. cieszę się, że oddziałuje nostalgicznie zgodnie z założeniami :P serdeczności Espena :)
Wiktor G. Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Miło znów Cię czytać Espeno. Osobiście nie pamiętam tamtych czasów- tyle co z opowiadań. Urzeka prostota przekazu. Proste zdania wyrażające myśli graniczą wręcz z prozą ale jest to w Twoim wierszu pozytywne. Bardzo ładna puenta - oddająca różnice międzypokoleniowe. "Dlaczego nasze wnuki wszędzie szukają punktu G?" I zaskakująca równocześnie. Pozdrawiam Wiktor. G
allena Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Nostagia dość wyrafinowana podnosi wartość przekazu; wiersz z tych ,które mają coś do powiedzena. Może się podobać:) A.
Piotr_Jasiński Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Już w ulubionych. Takich stówek jeszcze mam w domu troszkę. To były czasy. Nie to żebym tęsknił ale nie wiem czemu kojarzą mi się z PP. :) Pozdrawiam
Espena_Sway Opublikowano 19 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. miło Ciebie widzieć na forum [co się z Tobą działo taki szmat czasu :>] cieszę się, że w tak pozytywny sposób rozpatrzyłeś mój tekst. cóż, ja też nie pamiętam czasów, ale czasami dobrze pogadać z dziadkami :P dziękuję i pozdrawiam Karolina :)
Espena_Sway Opublikowano 19 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. miło mi Alleno :) pozdrawiam Espena :)
Rekomendowane odpowiedzi