Antoni Leszczyc Opublikowano 6 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Wielkieś mi uczyniła pustki w domu moim, moja droga Urszulo, tym zniknieniem swoim! Płótna, płowe arrasy, kandelabr, zastawa, waza z trzeciej dynastii, papużka, agawa, telewizor, samochód z dodatkami z chromu: nie masz zabawki, nie masz rozśmiać się nikomu! Wszystkoś, babo, zabrała: polisy i weksle, biżuterię, klejnoty, podpis Heike Drechsler, nawet kolekcję znaczków i dzieła Stendhala: wszytkiś w domu kąciki pierwej pobiegała! Nową wieżę mi wzięłaś i stos CD-romów; teraz wszytko umilkło, szczere pustki w domu! Nigdy więcej żeniaczki! To skandal, nie miłość! Jednym małym rozwodem tak wiele ubyło!
wesoły grabarz Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 hehe, dobre, podoba mi się dobór przedmiotów celny bardzo dowcipne średniówka jest - rytm jest pozdrawiam
Stefan_Rewiński Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Zabawne, może na końcu zamiast "ubyło"-"przybyło"? Pozdrawiam, Stefan.
seweryna żuryńska Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 powinnam stąd odejść jestem już za stara na przechodzenie obojętnie obok absolutnych herezji dla mnie tren Kocanowskiego to jeden z najpiękniejszych lirykow poświęconych utracie ukochanego dziecka jest głęboko przejmujący, chwyta za duszę i nagle taka "zabawa" odczułam to jak policzek, jak naplucie na grób, skalanie go nie rozumiem takiej zabawy i nigdy nie będę pochwalać nie ze wszystkiego powinno się drwic nie każdą staroć obśmiać są jakieś granice przyzwoitości powinnam stąd odejść nie pozdrawiam seweryna
Zojka Piętaszek Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 pomysłowy i dowcipny sprawny pod względem formalnym podoba mi się:)
Antoni Leszczyc Opublikowano 7 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Witam :) Może zacznę od Pani Serweryny, bo to jednak dość poważne zarzuty. Pani Seweryno, osobiście myślę, że wierszyk ten nie ujmuje Janowi z Czarnolasu; przecież to nie kpina ze śmierci czy z ludzkiego cierpienia. To, co starałem się jakoś twórczo odbrązowić, to jedynie wytwór poety: pisany ponoć, jak twierdzą badacze, dwa lata po śmierci dziecka i już raczej na zimno. Jakkolwiek uważam "Treny" za wybitny obraz kryzysu światopoglądowego człowieka renesansu, jednocześnie myślę - jako że pierwsze dwie jego linijki stały się już cytatem żyjącym własnym życiem, które słyszałem i używałem w różnych kontekstach - że nie jest grzechem przeciw pamięci dziecka czy samego cierpienia poety trochę się z wierszem pobawić. Tym niemniej rozumiem, że różne są granice wrażliwości, różne granice pojmowania przyzwoitości i różnie ludzie wytyczają niewybaczalne faux pas. Moje sumienie nie podpowiada mi, bym tu którąś z tych granic przekrorczył - szanuję jednak fakt, iż ma Pani zdanie odmienne. Panie Stefanie: gdyby inny adwokat, to w sumie kto wie :) Pozdrawiam wszystkich serdecznie, Michał :)
Fanaberka Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Jakiś pomysł jest, ale nie najświeższy (przypomniało mi się "Echo" jakie układliśmy na bazie tego utworu na zakończenie kolonii ;) Trochę mnie znudziła ta ewidencja i się nie śmieję - może mam nieodpowiedni dzień)
bona Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Mnie też to nie bawi. "Treny", oparte na prawdziwych przeżyciach poety i to poety wybitnego, nie. To tak, jakbyś się śmiał na pogrzebie. Pozdrawiam
Rhiannon Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Ludzie, trochę poczucia humoru! Fantazji trochę! Przecież nikt tu się nie śmieje ze śmierci dziecka czy z boleści jego ojca! To oddzielny utwór! Zabawa! Nie ma nic wspólnego z "Trenami" poza kilkoma zdaniami i tytułem, w którym zawarte jest nazwisko ich autora. Ja na tak. Uchachałam się. Do ulubionych. :) Pozdrawiam, R.
bona Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Trzeba było stworzyć coś z wiersza np. " Pod lipą " i wtedy wszystko byłoby w porządku, nie możesz tego zrozumieć? To tak, jakbyś jednocześnie w kościele dawał ślub i żegnał nieboszczyka.
Rhiannon Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Nie jestem księdzem. Ani mężczyzną. ;) Wiem, o co Ci chodzi. Ale nie, nie mogę zrozumieć. Bo - jak już mówiłam - to jest zupełnie inny utwór. To nie jest śmianie się z "Trenów". Pozdrawiam, R.
Lena Achmatowicz Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 znam już zabawę tym utworem, więc mnie nie ruszyło. to dobre na parkowe posiedzenia z winem w tle i wygłupy, ale na wiersz - za mało. pozdrawiam Lenka
Antoni Leszczyc Opublikowano 8 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 No cóż, jednym się, wiadomo, podoba, innym, wiadomo, nie :) Jak już mówiłem Pani Sewerynie: każde zdanie szanuję, choć nie z każdym się zgadzam. Pozdrawiam serdecznie, Michał
GASPAR_VAN_DER_SAR Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Michale, oczywiście plusuję, wiersz bardzo dobry pod względem technicznym, a zarazem naprawdę zabawny, co nie zawsze się udaje przy "satyroprzekształcaniu" znanych utworów ;P. Serdecznie, Gaspar.
wesoły grabarz Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 satyroprzekształcenie powiadasz
Michał Kowalski Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 jak słyszę takie wynurzenia, że profanacja sacrum to mnie mdli
bona Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Rhiannon - byłam pewna że jesteś facetem:). Postaram się zapamiętać, że jednak nie. Pozdrawiam:)
Espena_Sway Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 dla mnie super. lubię tego typu eksperymenty, zabieram sobie do ula :P serdecznie Espena :)
Antoni Leszczyc Opublikowano 8 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Espena, Kacper, Michał - dzięki za odwiedziny :) Pozostały też dziękuję, rzecz jasna :) Pozdrawiam, Michał
Stefan_Rewiński Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pani Seweryno, zaraz odejść, nie, pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi