Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dlaczego

głupia garnie się do ciepła
jak żebraczka pod kościołem
wymoknięta w deszczu życzeń
wali jeszcze pokłon czołem

rozpuszczone z wiatrem tęski
snują się melodią cichą
czasem kapną słowomiodnie
częściej jednak brzydko zgrzytną

pokręcone ścieżki życia
bardzo chętnie czas omota
z przeznaczeniem się nie targuj
.....

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @vioara stelelor

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

I tak trzymać! Ten wiersz bardzo mocno do mnie przemówił, gdyż widać w nim akceptację siebie, zgodę z własnym wnętrzem, zdrowe podejście do swoich wad, wyrozumiałość, brak kompleksów., dystans do ego, ale też szacunek i ciepło. To niemal wzorzec - jak można się zaprzyjaźnić samemu ze sobą, bez popadania w megalomanię. Taki stan ducha można osiągnąć dopiero w wieku dojrzałym, i to po wielu życiowych zakrętach, o ile one oczywiście nie złamały psychiki, tylko ją wzmocniły. Podoba mi się :)
    • @andrew Wiersz jest utrzymany w bardzo przyjemnym, lirycznym klimacie. Generalnie lubię takie poetyckie pejzaże, gdzie sam nastrój mówi więcej, niż słowa. :)
    • jestem głupim bo ciągle wierzę w drugiego człowieka mimo że zawiodłem się na nim nie jeden raz   jestem dobrym wielu tak mówi mimo że zdarzało mi się gubić rozsądek być bardzo nie miłym   jestem w poważnym wieku a mimo to gapię się na zgrabne dziewczyny oblizuje się   jestem wariatem który kłania sie drzewom oraz tęczy nie boje się wiatru ani grzechu   jestem zwykłym zwariowanym człowiekiem który w tłumie umie się odnaleźć mimo że wokoło wiele cieni   jestem kimś kogo sam lubię nie  wstydzę  się  siebie mimo że czasami mam trudne horyzonty
    • @Magdalena Ale nie 'za ładnie', mam nadzieję :) Dziękuję.
  • Dodaj nową pozycję...