Paweł_Kolcaty Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 lubię pogodę podłą łagodne niże dżdżem skąpane ukołysane wiatru szeptem w porywach sobą bywam burzą ledwie sprowokowaną iskrzę na stykach niby baca szukający pretekstu doknajpianego dopiero czując swąd dobrych stosunków tracę turgor zwiotczały znów deptać się pozwalam jak Pluto e tam najmilsze są te po burzy rozpogodzenia
Dotyk Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 ale świetny klimat Pawle. mam trochę drobnych uwag: "ukołysane wiatru szeptem" - w klimacie tekstu - ckliwość i romatyzm zdania , dosć przecież popularnego" - szeleści niezbyt. "dopiero czując swąd dobrych stosunków" - i tutaj mi soć nie tego:)) bardzo ładne trzy pierwsze wersy i podoba mi się "deptoplutyzm":) "pretekst doknajpiany" też:) pozdrawiam - Mirka
Paweł_Kolcaty Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Miło dowiedzieć się, iż stworzony klimat udziela się czytelnikowi. Dziękuję za uważną analizę i wypunktowanie słabszych fragmentów. Serdecznościami się rewanżuję, Paweł
Paweł_Kolcaty Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 W autokomentarzu dodam, że właśnie tytuł tego utworu posłużył mi do nazwania tomiku moich wierszy. Brzmi on po prostu "Rozpogodzenia".
Kuba Boryczka Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 turgor: bot. stan jędrności żywych komórek lub tkanek roślinnych, spowodowany nasyceniem ich wakuoli wodą Teraz mogę komentować:). Pierwsze wrażenie jak najbardziej pozytywne, ja również uwielbiam burzę i wszystko co z nią związane: zapach mokrego bruku i jaśniejące niebo. Sumując, wiersz mnie nie porwał, ale klimat jest i o to chyba chodziło. Zwięzła forma i zachwyt nad pięknem natury nie może być pudłem.:) Pozdrawiam
Paweł_Kolcaty Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Usatysfakcjonowałeś mnie tak profesjonalnym podejściem do tematu. Ja też - jak widać - lubię metafory "meteorologiczne".
Marcin Jagodziński Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 trochę to jednak słabe. zwłaszcza ostatnia strofa. wiem, przed takimi wierszami czasem trudno się obronić. ale wybitne dzieło to nie jest i nigdy nie będzie.
Paweł_Kolcaty Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Dziękuję za szczerość, Marcinie. Mimo twojej dezaprobaty, wiersz ten ma swoje miejsce w szyku. Bywa, że i obcy się przy nim rozchmurzy. :)
Maria Anonym Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Witam Pawle!mnie kojarzy sie ten wiersz z charakterem choleryka jemu moze z tym i dobrze nawet ma wewnetrzna potrzebe sprowokowania "podlej pogody"by mogl sie rozkoszowac "rozpogodzeniami po burzy",pytanie tylko czy innym sie to podoba?
Paweł_Kolcaty Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Pani Maria zrobiła peelowi psychoanalizę. Pewnie ma trochę racji. Wolałbym jednak wypowiedź o wierszu, jako efekcie usiłowań literackich. Dlatego przyszedłem z nim do serwisu poetyckiego, nie do psychoanalityka.
Rekomendowane odpowiedzi