Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie strasz odjazdem
tu nie zatrzymują się pociągi
przerażone pustkowiem

rozkrzyżowane semafory
nie potrafią stulić ramion
stojąc na straży

przed laty madej
zapomniał zabrać łoże
patrzę w siatkę kartograficzną

nie ma równika
bieguny rozłożyły nogi
pochłaniając ciepło golfsztromu

mogłabym pisać o izaaku
tutenchamonie może kolejnym adolfie
czy byłabym bliższa

09.01.07r.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Hmmm...może i faktycznie zakręcona lekko jest ta trzecia strofa ale...ale wydaje mi się, że również można przez nią "przewędrować" ;)
Pozdrawiam serdecznie dziękując za wizytę i komentarz :)
Lidia
Opublikowano

No nie...moje semafory nie krzyczą ;)...dziś semafor kojarzy się z sygnalizacją świetlną ale kiedyś...kiedyś semafory posiadały ramiona ;)
Pozdrawiam.
Lidia
Opublikowano

Zawsze można przeczytać powtórnie szukając czegoś nowego ;), a może dostrzeże się wtedy jakąś inną stronę tego co wydawało nam się już doskonale znane?? :D
Pozdrawiam serdecznie.
Lidia
Opublikowano

odżałowalabym trzeci wers i usunęła. Nic , moim zdaniem - ten wers wierszowi" - w jego "sytuacji życiowej" nie robi.
Poza tym bardzo dobry wiersz, świetny obraz.

pozdrawiam - mirka

Opublikowano

Hmmm...może i faktycznie zakręcona lekko jest ta trzecia strofa ale...ale wydaje mi się, że również można przez nią "przewędrować" ;)
Pozdrawiam serdecznie dziękując za wizytę i komentarz :)
Lidia

Nie twierdzę, że fragment ten jest zły czy "zakręcony", powiedziałbym raczej,
że nieco nie pasuje do pozostalych (moim skromnym zdaniem).
Pozostałe strofy tworzą każda oddzielnie całość, a tu trzeci wers jakby
"uciekł" z czwartej srofy. Ale wiersz i tak mi się podoba.
Pozdrawiam Piotr.
Opublikowano

Poza tym, że usunęłabym: "przerażone pustkowiem" nie mam sie do czego przyczepić. Bardzo mi się podoba, szczególnie:

"bieguny rozłożyły nogi" - jestem fanką takich czupurnych metafor. To jak najbardziej w moim stylu

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Alicja_Wysocka @andreas @viola arvensis @Jacek_Suchowicz Dziękuję serdecznie za życzliwe słowa:)
    • @ViennaP             Blisko dziewięćdziesiąt procent - o zwyczajach słowiańskich - to nic innego jak kłamstwa, otóż to: poganin dzisiaj ma brzmienie pejoratywne, zresztą: judaizm, chrześcijaństwo i islam to sekty monoteistyczne - jedna wielka rodzina, jednak: do nich to nie dociera - mają tak wyprane mózgi i żaden psychiatra nie pomoże, wystarczy zrobić dogłębną obserwację porównawczą: gwiazda Dawida ma ukryte rogi, krzyż - odwrócony krzyż i półksiężyc - też ma ukryte rogi, dalej: żydzi kiwają przez ścianą płaczu, katolicy - klękają i muzułmanie - po prostu padają plackiem, charakterystyczny dla wyżej wymienionych sekt jest ubiór - czarna sukienka - czarny to zły kolor - czarna mafia i iście prymitywne rytuały: żydzi wciąż stosują obrzezanie, katolicy, jakby inaczej: kanibalizm - duchowy - oto krew i ciało twoje... Jeśli chodzi o Pogańskich Słowian - ich symbolem jest Rozeta (gwiazda heksapentalna), Kołowrót (lewoskrętny, środkowy i prawoskrętny) i Swastyka (tak, to ta: skradziona i skompromitowana przez niemieckich nazistów - Niemców) - w symbolice słowiańskiej nie na ukrytych rogów, dodam jeszcze tak zwany chrzest Polski - 966 - wystarczy zajrzeć do Apokalipsy Świętego Jana - 666 - prawidłowe skojarzenia, więc? Oficjalnie Polska została ochrzczona przez ich boga - Szatana - Antychrysta, a tak naprawdę: Polska jest ostatnim krajem europejskim, która przyjęła chrześcijaństwo i było to za króla Jana II Kazimierza - koronował on wtedy matkę filozofa uniwersalnej miłości - Jezusa Chrystusa - na Królową Polski, oczywiście: symbolicznie, realnie: mieliśmy dwie Królowe Polski - Świętą Jadwigę Andegaweńską i Annę Jagiellońską. Takie dzieła jak Konstytucja Trzeciego Maja, Świątynia Opatrzności Bożej i Hymn Polski - Mazurek Dąbrowskiego - mają pochodzenie masońskie, istotnie: Historia Polski jest kompletnie zakłamana - nie uczą o tym w szkołach, iż blisko siedemdziesiąt procent kleru wstąpiło do Konfederacji Targowickiej, nie wspominając już o Reakcji Pogańskiej - Ludowym Powstaniu i księciu Bolesławie II Zapomniany - został on otruty przez dostojników watykańskich i wiele i wiele i wiele bardzo ważnych informacji, pytanie: dlaczego Watykan nie chce otworzyć Tajnego Archiwum Watykańskiego?   Łukasz Jasiński      Łukasz Jasiński 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...