egzegeta Opublikowano 3 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 iglasta drobina zielonej potęgi dorasta latami ostoja fito myko inne mikro i ptak znajdzie tu przystanek zamaszyste cięcia przemiany wegetacja w dekorację zanim zgaśnie będzie wieścić przez kilka dni narodziny grudniowej radości
Tomasz_Biela Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 iglasta drobina zielonej potęgi dorasta latami siekiera sztucznie wegetuje z zapasem sił aby przygotować solidną dekorację zanim zgaśnie będzie wieścić przez kilka dni narodziny grudniowej radości ////////////\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ co za naukowa fantazja nie za bardzo przypadło aczkolwiek czemu mówić nie takiej wariacji popróbowałem coś zmienić wg siebie i może Twoich inspiracji podług mojego cięcia wieczności.
egzegeta Opublikowano 3 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Tomku, dzięki Ci najserdeczniejsze ale na Twoją propozycję jestem na NIE. Chcę aby pierwsza strofa pokazała sielankową biocenozę, która dla wzniosłej tradycji jest niszczona. Chciałem pokazać jeden z oczywistych, najprostszych choć miłych bezsensów Pozdrawiam
macte poema Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Pierwsza zwrotka podoba mi się. W drugiej słówko "zamiana" zmieniłbym na bardziej ścisłe "przemiana". Pozdrawiam
egzegeta Opublikowano 4 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Macte Kupione:) Pozdrawiam
Marlett Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Egzegeto ,zmieniłabym ''zgaśnie'' - może na ''zaśnie''. PozdrawiaM.
Lady_Supay Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Biedna jołka... Ja mam sztuczną! A wierszyk...wybacz, taki sobie. Choć bardziej ubolewam nad choinką. Słoneczka. :)
egzegeta Opublikowano 4 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Po przeanalizowaniu przedłożonej oferty postanawia się oddalić propozycję U z a s a d n i e n i e Udekorowana świeci lampkami a potem gaśnie. Również o kimś/czymś umierającym mówi się że gaśnie. W związku z powyższym postanawia się jak w sentencji:))) Dziękuję Ci Marlett bardzo i pozdrawiam
egzegeta Opublikowano 4 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Szanowna Lady Tak to bywa, gdy pisze się na zamówienie:) Od wynagrodzenia odstąpiłem:)))) Dziękuję serdecznie PS. Jak na ironię w zamierzchłych czasach tylko i wyłącznie bywała naturalna. To teraz u mnie sztuczna też:)
Beenie M Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Wg mnie, to zielona potęga dorasta, a nie iglasta drobina, dlatego drugi wers zmieniłabym nieco, np.: … dorastającej latami … Też zawsze mi szkoda tych uśmierconych zielonych dekoratorów, w szczególności zaś, tych wielkich stojących w kościołach. Pozdrawiam serdecznie
egzegeta Opublikowano 4 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Beenie, potęga dorasta? ona już jest jeśli osiągnęła miano potęgi. W ogóle zastanawiałem się czy pisać "potęga" zieleń sama w sobie zawiera wymiar olbrzymu, giganta. Natomiast choineczka latami dorasta ciesząc wokół siebie cały ekosystem. Aż pewnego grudniowego dnia dosięga ją ręka bezmyślności. Może to zbyt duże słowa, ale problem niebagatelny - potężna zieleń amazońska nieubłaganie kroczy ku zagładzie Dziękuje Ci bardzo i pozdrawiam
jacek_sojan Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 nie wiem, czy to cena radości, raczej cena tradycji; a szkółki leśne i tak trzeba przerzedzać, i są specjalnie obsadzane gęsto - z myślą o świątecznym zarobku przez leśników; J.S
egzegeta Opublikowano 5 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Panie Jacku ma Pan rację - chyba cena tradycji, choć ta radość wyrasta z tradycji. I ma Pan również rację w dalszej swojej wypowiedzi, ale tutaj to już w wymiarze mikro. Bo w wymiarze makro to mamy puszczę amazońską, Bory Tucholskie, które obserwuję z przerażeniem. A przerażenie pojawiło się tym większe im więcej surowca potrzebuje kombinat celulozowo-papierniczy w Kwidzynie etc. Tam też wyrąb prowadzony jest zgodnie z jakimiś planami nasadzeń, przerzedzeń, zabiegów pielęgnacyjnych itd. Ten mój wierszyk to taki mały protest - a wykorzystałem do tego choinkę bożonarodzeniową. Dziękuję serdecznie za wizytę i pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi