jacek_sojan Opublikowano 2 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 buty które rozrzucasz po przyjściu do domu układam równo jeden obok drugiego jakby pilnując by dramat Kastora nie skończył się przed wejściem Polluksa na scenę książki które miałaś przed chwilą w ręku odkładam cierpliwie na półki ponieważ wiem jak mocno bije tętno ich własnego życia nie chcę pomieszania życiorysów wątków i dialogów pilnie strzegę tego co chciałem nie powiedzieć słowom które używasz nadaję sens i porządek aby choć w gramatyce znaleźć ciebie i drogę do ciebie a kiedy już układam się przy twoim boku widzę że to tylko nieudolny przekład
Olesia Apropos Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 ojej cudne "a kiedy już układam się przy twoim boku widzę że to tylko nieudolny przekład" :)) nie zmieniałabym nic, Jacku, ślicznie jest
jacek_sojan Opublikowano 2 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 A.T..; czyżbyś miała podobnie? /! :)); pozdrawiam! J.S
Olesia Apropos Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 jstem pedantką, u mnei wszystko ma swoje miejsce;)
jacek_sojan Opublikowano 3 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. pedanci to zołzy...choć z drugiej strony innym z nimi jest bardzo wygodnie, ale oni sami męczą się cudzym bałaganiarstwem; a największy bałagan serwuje życie... a Ty Olesiu - masz już swoje miejsce? ja nie odważyłbym się jeszcze tego powiedzieć...jestem widać strasznie spóźniony w rozwoju... :))); !!
Olesia Apropos Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 moje miejse jest przy Karolu (przezpraszam za bledy ale tata ma imienieny wiec sa,m rozumiesz;) kazda okazja jest dobra;)
jacek_sojan Opublikowano 3 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :)));każda okazja czyni z Ciebie dyslektyka...i poetę! J.S
Ela Adamiec Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 piękny! nic a nic w nim nie zmieniaj. Jest "obsesyjnie" doskonały! pozdrawiam:)
jacek_sojan Opublikowano 3 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wierzę Ci na słowo, i "obsesyjnie" dziękuję! :)) J.S
Ela Adamiec Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wierzę Ci na słowo, i "obsesyjnie" dziękuję! :)) J.S co tam moje słowo:) niedźwiedź powiedział, że taki wiersz to kolejne mrożone daiquiri i właśnie leci do Hawany, jemu można wierzyć, on WIE:)))))
jacek_sojan Opublikowano 3 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Elu; o tak! wierzę niedźwiedziowi, i to do tego stopnia -że nie spojrzę mu w oczy, aby się upewnić; niedźwiedziom wierzy nawet kuśnierz! :)); J.S
Ela Adamiec Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 a kuśnierz to artysta, odważny i popatrz ile bólu w jednym futrze jak w wierszu!
jacek_sojan Opublikowano 3 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. rzekłaś! :)) J.S
kalina kowalska Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 bardzo dobry wiersz, Jacku ale znów bym odjęła mu słów zbędnych, dopowiadających niepotrzebnie, tylko teraz sobie myślę, że może one tylko mi się wydają, więc sam wiesz i tak będzie jak zdecydujesz:) przykład:buty które rozrzucasz po domu układam równo jeden obok drugiego jakby pilnując by dramat Kastora nie skończył się przed wejściem Polluksa na scenę książki które miałaś w ręku odkładam cierpliwie na półki bo wiem jak mocno bije tętno ich własnego życia nie chcę pomieszania życiorysów wątków i dialogów strzegę tego co chciałem nie powiedzieć słowom których używasz nadaję sens i porządek aby choć w gramatyce znaleźć drogę do ciebie a kiedy już układam się przy twoim boku widzę tylko nieudolny przekład podoba mi się bardzo pozdr
jacek_sojan Opublikowano 4 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 kalina kowalska.; 1); warsztat prowokuje do uwag i poprawek - fakt, ale zastanówmy się nad tak ustawionym wierszem: w Twoim zapisie o butach wygląda tak, jakby "ona" rozrzucała sobie te buty - nie wiedzieć po co? warunek okoliczności: "po przyjściu do domu" zmienia kontekst tego rozrzucania w sposób istotny; 2); skrót z książkami też posiłkuje się warunkiem czasu, bo to nie jest zbieranie książek w ramach wolnego czasu, tu chodzi o bezustanne, gorączkowe porządko wanie na bieżąco...dlatego "przed chwilą"; 3) przymiotnik "pilnie" nie jest słowem pustym, oznacza stałą wytężoną uwagę peela, by się nie zdradzić z tym, co naprawdę w danej chwili myśli, choćby przed samym sobą...a zważywszy na figurę podwójnej negacji - znaczyć też może, że peel mówi jednak co chce, choć stara się jak może, by jednak nie mówić...możli- wości jest sporo...:)); 4) ostatnia poprawka dotycząca pointy osłabia akcent zaskoczenia peela; u Ciebie konstatacja jest oczywista, jest stwierdzeniem - u mnie ma akcent zdziwienia; zatem - nie wiem... bardzo dziękuję za tak pracowite pochylenie i ciepłe przyjęcie; :)); J.S
jacek_sojan Opublikowano 4 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. proponujesz kursywę? czy akcentujesz to, co wyłuskałaś dla siebie, jako fundamentalne, lub też...niekonsekwentne; tkwi tu pewna sprzeczność, to prawda, ale ona jest we wszystkim, czy chcemy to widzieć i wiedzieć, czy nie...J.S
jacek_sojan Opublikowano 4 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ...masz rację, ale gdybyś do racji dołożyła jakiś pomysł? zastanawiam się, czy tej "brzydkiej miny" nie czyni wyraz "strzegę".../?? J.S
kalina kowalska Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jacku, autor ma zawsze rację teraz też:) dodam tylko że to wszystko wyczytuję tak jak sugerujesz również z tej okrojonej wersji :) pozdr
jacek_sojan Opublikowano 5 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Jacku, autor ma zawsze rację teraz też:) dodam tylko że to wszystko wyczytuję tak jak sugerujesz również z tej okrojonej wersji :) pozdr Dnia: Dzisiaj 07:27:25, napisał(a): kalina kowalska Czytelnik jeśli tak, to nie ma nad czym debatować, wszak im krócej tym lepiej! byłbym ignorantem, gdybym Twoje racje zlekceważył; zatem przekonałaś mnie! i jeszcze raz dziękuję! J.S
kalina kowalska Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 ojej, az tak nie trzeba chyba:))) pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi