Messalin_Nagietka Opublikowano 2 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 zacz, gdzie dziś jabłoń na przydrożny świątek chyli gałęzie w owocne ołtarze była zagroda otoczona grądem, w niej samiuteńki jak palec wuj Błażej, dyć, las od ludzi go dzielił i mnożył, nuż, myślał człowiek, że świat cały bożym, a od zamysłu do zbawienia droga jak ta, co z lasu we mgłę, rosy ciurkiem, pętliła mołdę śród ściółki i bogać kiedyś wuj Błażej jął klecić figurkę i nuż po chłopie, a dzieło wciąż stoi, żebych tak wszyscy stawiali co z doli, miejsc by starczyło, nawet gdyby ktoś tam chciał w odkupieniu grzechów gmach budować by Panu Bogu w niebiesiu zamotać, żech takoż wierzy jak jego wymowa, nużby wuj Błażej mógł z tego cokolwiek pojąć, dyć, świątka postawiłby? wątpię, bo rozum w cenie, nuż i nie po równo sypało z góry na łby, gdyć do środka jedni wciskali, drugim w skórze uwiązł, zaś wszyscy piękni i gdyć kogoś spotkasz, nie sądź, dopóki w czynie się okaże dyć, zważał na to jak na się wuj Błażej, stąd jabłoń sadził obok, boć kto głodny nijak rozumu sięgnąć mu i jeszcze jakaż diabelska przyczyna go zmogli a od myślenia i ciarki i dreszcze i gdyć wuj Błażej miał pieniążków, to by miast drzewka pewnoć wzniósł bufet stołowy, nikt nie wie czemu zagrody już nie ma, jeno figurka i jabłoń, pacierzem szumny las kończy ten pobożny temat, gdzieś pod dzielącym i mnożnym Szulmierzem tuż, i wuj Błażej zerka z rajskich pierzy, a gdybyć w Boga nijak nie uwierzył?
M._Krzywak Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Gdy z Dyrdymały do Dyrdymały bieżał przez miedze raz Błażej stary zali go wilki wilkiem zoczyły uciekaj, Błażeju - uciekaj, miły ! Ale o wuju Błażeju lepsze :) Pozdrawiam.
Messalin_Nagietka Opublikowano 2 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a skąd Michale o tym Błażeju wytrzasnąłeś? bom ja pod tą figurką chwilę spędził i z jabłoni tej próbował - ale jabłka były kwaśne, jajć z ukłonikiem i pozdrówką MN
bona Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Według mnie trochę przegadany, gdybyś z niego wyciągnął to najważniejsze i najciekawsze byłby bardzo dobry. Masz ciekawy styl, czy próbowałeś pisać inaczej? Ciekawa jestem, pozdrawiam
M._Krzywak Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 E, czy przegadany... Proponuje lekture ballad np. F. Schillera - to są dopiero przegadane wiersze... Żarty żartami - ale warstwa słowna, gwaryzm, wreszcie ton balladowy utrzymany na dośc wysokim poziomie sprawiają, że i tak Messe trudno powstrzymac :)
Michał_Zawadowski Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 wolę messkład. Jeżeli chodzi o regionalizmy czy archaizmy, szanuję je i uważam, że trzeba pielęgnować, dlatego jest ważne to, co piszesz, Messa. Sam jednak nie miałem z nimi do czynienia i stąd nie zawsze je doceniam. Miejscami przypomina mi to - może zaskakująco, bo to przecież prozaik - narrację Myśliwskiego. pozdrawiam zm
Jacek_Suchowicz Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Witku - toż to cały urok Twoich "przegadanych" wierszy Pozdrawiam Jacek
amandalea Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 :) dawno nie czytałam twoich ballad o miejscowościach. Przyznam się,że był moment kiedy mi się troszkę "przejadły"...a o Szulmierzu pamiętam jeszcze jeden wiersz, a właściwie to piosenkę;) Pozdrawiam serdecznie zastanawiając się czy w ostatniej linijce nie wkradł się błąd :]
Stefan_Rewiński Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Wiele jabłoni pozostało po ludziskach, jabłka maleńkie i kwaśne, nikt nie zrywa. Pisanie M. jakoś pasuje, jak się jest przy, takie myśli nachodzą. Pozdrawiam, Stefan.
Oxyvia Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Językowo niepowtarzalne, jak zwykle. Ale czy to nie błędy w dwóch miejscach? - "nie sądź, dopóty w czynie się okarze" - czy nie powinno być: "dopóki" oraz "okaże"? I w ostatnim wersie trochę łamie się rytm; czy nie lepiej byłoby: "nie uwierzył"? Pozdrawiam.
Messalin_Nagietka Opublikowano 3 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bona - żeby nie wyszło na narcyzm, zajrzyj, przekonasz się, piszę w każdej formie - ta akurat pasuje mi do ballad o Szulmierzu a tak szczerze mówiąc to dzisiaj prawie doszedłem do tej jabłoni - ale droga (błotnista) i maź na polach nie pozwoliły mi - może jutro tam ... z ukłonikiem i pozdrówką MN ps. a przegadany? w którym miejscu? rozumiem - dzisiaj są wiersze typu "sms" - narazie mi to nie grozi
Messalin_Nagietka Opublikowano 3 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. i jeszcze lekturka Goethego i wielu innych ot choćby A.M. - jajć - ale ja za maluczki by stać gdzieś w tym szeregu z ukłonikiem i pozdrówką MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 3 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Michale o co chodzi z tym Myśliwskim? boć mnie zaskoczyłeś z ukłonikiem i pozdrówką MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 3 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jacku - powiem wprost - byłeś na tym zakręcie - gdzie do jabłoni jakieś 200-300 metrów - hi "przegadanych", hihihi, dzięki z ukłonikiem i pozdrówką MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 3 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki Amandaleo - cóż - o Szulmierzu już mam prawie 40 wierszy i wszystkie po 6 zwrotek i we wszystkich 6 wersów i w każdym wersie 11 sylab, hi, dzięki za odwiedziny, a wuj Błażej naprawdę istniał i rzeczywiście był bogobonym jak mało kto dzisiaj (nie taki kościelno - moherowy) - prawdziwym świętym być powinien jeśli by kto chciał wiedzieć z ukłonikiem i pozdrówką MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 3 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jakbyś tam był Stefanie z ukłonikiem i pozdrówką MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 3 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki Oxyvio za pilnowanie, jam maluczki i czasem błędziska sadzę, już poprawiam z ukłonikiem i pozdrówką MN
bona Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 Wiem, ale o tego typu "skróty" mi nie chodziło, ja nazywam takie wiersze rebusami. :)) Do innych zajrzę
Messalin_Nagietka Opublikowano 8 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. czyżby ten wiersz był rebusem? napisz w któym miejscu? z ukłonikiem i pozdrówką MN
Rekomendowane odpowiedzi