PAWEŁ ANDRZEJEWSKI Opublikowano 18 Października 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 wiejski anioł zza stołu brzuch wytoczył leniwie beknął głośno rękawem wytarł gębę jak trzeba mętnym wzrokiem obrzucił rząd butelek po piwie i wyruszył na wielce nudną służbę do nieba dziś zabawa w remizie wykrzykują plakaty będzie głośno i pewnie ząb wyleci niejeden znów wytłuką talerze znów posypią się blaty no, bo trzeba wszak jakoś przecież klepać tę biedę chłopi drzemią po chatach sen jesienny ich spętał obdrapany autobus wiezie dzieci ze szkoły pada deszcz i niedługo będą znów jakieś święta a po polach się snują osowiałe chochoły tylko Chrystus przydrożny jakby trochę posmutniał spuścił głowę i oczy zamknął w niemym cierpieniu nawet krzyż pochylony ze starości już zbutwiał bagaż wieków minionych niósł na swoim ramieniu
zak stanisława Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 podoba misie wiersz.ten wiejski "anioł" to nasz sołtys, wypisz wymaluj,,,,pozdrawiam ciepło ES
M._Krzywak Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 Jeżeli słowo "dobry" jest waloryzujący pozytywnie i wystarczający, to chętnie się takim posłuże. Na szczęście od pozytywnych opinii nie wymaga się , żeby były "konstruktywne" (cokolwiek to znaczy). Pozdrawiam. PS tylko Chrystus przydrożny jakby trochę posmutniał spuścił głowę i oczy zamknął w niemym cierpieniu mam uczucie, że gdzies podobny motyw się przewinął - oczywiście to luźne skojarzenie, bez żadnych posądzeń :)
Tali Maciej Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 wierszotwór iścieswoiście obrazowy niby temat stary a jednak w szatach nowych pobudzając czytelniczą wizualizację jakby na tacy podaną interpretację czyta się i wciąż się powraca bogata w treści jest ta taca ze smakowitym kąskiem słów więc czytelnicy czapki z głów pozdrawiam
Beenie M Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 Ostatnio dużo wierszy o wsi i bardzo dobrze, że dostrzega się ten, z pozoru banalny, zakątek świata. Bardzo obrazowo to przedstawiłeś. Biedne te wiejskie anioły, chociaż mam nadzieję, że nie wszystkie. pozdrawiam serdecznie
PAWEŁ ANDRZEJEWSKI Opublikowano 18 Października 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 Dziękuję pięknie za życzliwe przyjęcie i za tolerancję. :-) Tekst (celowo nie posługuję się terminem wiersz bo niewiem czy godzien jestem miana poety) powstał pod koniec lat 80-tych w okresie wielkich przemian i był opublikowany w portalu ''spojrzenia.com'' na kilka zaledwie dni przed publikacją tutaj. Motyw Chrystusa Cierpiącego od ponad 2000 lat pojawia się wielokrotnie w różnych dziełach...
PAWEŁ ANDRZEJEWSKI Opublikowano 18 Października 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 ...nie tylko literackich i trudno uniknąć tu podobieństwa do czegoś co w przeszłości już było. Miałem zamiar zrezygnować z ostatnich wersów jednak po długim namyśle postanowiłem opublikować go w takiej postaci w jakiej został napisany. POZDRAWIAM
Piast Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 Pewnie to skojarzenie ze Staffem było, ale oczywiście trudno uniknąć skojarzeń w tym temacie. Cieszy mnie taki swoisty powrót poezji religijnej do poezji w ogóle, choć to może nie jest religijna poezja, ale akcenty ma z życia wzięte i nieobce nam wszystkim. Przyklaskuję takim tematom - swego rodzaju powrót do korzeni? I Bogu dzięki! Pozdrawiam Piast
Jacek_Suchowicz Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 Dla mnie jest to dobry wiersz ze swoistym klimatem, z przymrużeniem oka opisujący wiejską rzeczywistość. Jedno co mogę stwierdzić, że wiersz z poezją religijną ma nie wiele wspólnego. Wiejski anioł, Chrystus i krzyż przydrożny - symbole podkreślające zastój. Pozdrawiam Jacek
Piast Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 Acz przyznasz, ze są to akcenty, czy nawet symbole - jak chcesz, mające odniesienie do wiary, nieprawdaż??? Piast
Jacek_Suchowicz Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Masz rację ale to "akcenty" lub rekwizyty podkreślające zastój ten zewnętrzny jak i ten wewnętrzny (duchowy).
Rekomendowane odpowiedzi