JacaM Opublikowano 6 Października 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2006 Naiwność, śmiejemy się. Ocalona dziecięca optyka niesiona łagodną kreską w pastelowy kolor. Prostactwo, mniej zabawne wszechobecnie tłamsi bezwładem. Wracam do naiwności, Zrzucam z siebie chamstwo, język odpoczywa od wiąch. Niewiele trzeba. Krokiem Nikifora przejść się krynickim deptakiem. Chodnikowa muzyka miesza się z operową arią. Bez zgrzytu. Nie wytrzymam długo, jadąc w korku z buraczaną gębą klnąc i wrzeszcząc.
Oxyvia Opublikowano 6 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2006 "Oprócz błękitnego nieba nic mi więcej nie potrzeba"... "Rodzą się szajby małe i biedne, karmię się nimi i karmić się będę, bo ja jestem z miasta - to widać, słychać i czuć"... Ja też nie wytrzymuję tych korków, całej tej dusznej rzeczywistości miejskiej, tego cholernego wszystkiego, co ze wszech stron mnie dusi, gniecie i ogranicza! Lekarstwo? - łono natury! Długie, dłuuugie włóczęgi po lasach, polach, łąkach, brzegiem jezior, bagien, rzek, morza (byle naszego, bo dzikie i surowe!), po bezdrożach, uroczyskach, górach i dolinach!... Całymi dniami, nocami, tygodniami, miesiącami! - ech! żeby tak można było przez całe życie!... Naiwność i prostota, no właśnie, trzeba uważać, żeby nie zniszczyć ostrymi prześmiewkami tego, co szczere i co ma szansę naprawdę zakwitnąć... Pozdrawiam. PS. Acha, oczywiście wiersz mi się podoba.
Messalin_Nagietka Opublikowano 6 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2006 Panie JacaM - a Nikifor to nie słyszał wiąch? może był głuchy? z kogo Ty robisz bohatera bogaczy? z ukłonikiem i pozdrówką MN
Roman Bezet Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 szkoda, że bez tytułu ;) nie przekonuje mnie zapis w takiej wersyfikacji, niby obrazek rodzajowy z przeslaniem, ale nie ma w tym dynamiki. pzdr. b
JacaM Opublikowano 9 Października 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie wiem czy Nikifor wiele usłyszał wiąch? Konfrontując się z Jego naiwnością przyłapuje się na chamstwie i prostactwie. Bohater bogaczy, nie rozumiem? Pozdr
JacaM Opublikowano 9 Października 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Chętnie bym zobaczył propozycję innej wersyfikacji Pozdr ;-)
Messalin_Nagietka Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie wiem czy Nikifor wiele usłyszał wiąch? Konfrontując się z Jego naiwnością przyłapuje się na chamstwie i prostactwie. Bohater bogaczy, nie rozumiem? Pozdr a kto go wyjreował? bogaczom zawsze potrzebne bajki o prostaczkach a biednym i bogatych z ukłonikiem i pozdrówką MN
Rekomendowane odpowiedzi