sześcioskrzydła serafe Opublikowano 17 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Plan na dzisiaj (prosty): gdy zadzwoni budzik, otworzyć oczy, wcisnąć głowę pod poduszkę, zmówić krótką modlitwę za przyszłe godziny, potem wstać, nowy dzień zacząć (na paluszkach). Nie zjeść śniadania - dieta! - ćwiczyć przez godzinę, spróbować wyjść z domu, potem zrezygnować (przestraszywszy się życia), leżeć, patrzeć w sufit, analizować decyzje i każdej żałować. Rozłożyć pasjansa (nigdy nie wychodzi) jeszcze trochę pomyśleć, tworząc scenariusze fikcyjno - niespełnialne; popaść w odrętwienie, wypić piątą herbatę (bez cukru, bo tuczy). Zdziwić się, że już wieczór; dziesiąta herbata (bez cukru, bo tuczy), rozłożyć pasjansa (nie wyjdzie), potem myśleć, rozważać, roztrząsać, rozdrapywać rany i obliczać szanse. Potem snuć marzenia, które się nie spełnią - aż to myślenie zacznie piec pod powiekami - stłamsić je więc wszystkim, co znajdziemy w kuchni; do rana klęczeć z twarzą w zimnej porcelanie.
marek dunat Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 treść banalna , zwyczajna - może przez to czyta się lekko . podobaja mi się Twoje rymy , lekkość i optymizm bijący z wierszyka (mimo wszystko optymizm, a nie pogodzenie się z losem) . pozdrawiam .
Stefan_Rewiński Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Fajnie się czyta, tylko o chłopach nic nie znajduję, pozdrawiam, Stefan.
M._Krzywak Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Faktycznie - prosty a dobry wiersz.. Ja tutaj czuję jakąś ironie i ten podmiot coś traci w tym życiu. Bo to jest wg mnie wiersz o smutnym życiu i dlatego, jak napisal Stefan, nie ma w nim chłopców. Nieźle. Pozdrawiam.
Tali Maciej Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 a ja mam niesmak do bezokoliczników a tutaj ich co nie miara rym rzeczywiście ciekawie uikryty nie rzuca się w oczy poprostu miło akcentuje a to dobrze więc takie mieszane uczucia co do odbiru cośna tak ale chyba więcej niestety na nie zajrzę następnym razem pozdrawiam
sześcioskrzydła serafe Opublikowano 17 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Bezokoliczniki to celowy zabieg stylistyczny - to ma być jak najbardziej bezosobowy "plan dnia", prawie jak instrukcja czy kulinarny przepis, że tak to prosto wyrażę ;P Stefanie, na pocieszenie pomyśl, że o babach też nic nie ma :-) Pozdrawiam :)
GASPAR_VAN_DER_SAR Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Podoba mi się w tym wierszu pewna taka lekkość. Jestem zdecydowanie na plus. Pozdrawiam serdecznie :).
Lady Aj Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Dla mnie wiersz nie jest optymistyczny... raczej bulimiczny (tak przynajmniej mi się kojarzy końcówka), ale rzeczywiście napisny lekko i z polotem. Ja na tak. Pozdrawiam.
sześcioskrzydła serafe Opublikowano 18 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 Lady Aj - dokładnie. Widać jednak domeną kobiecą są te zaburzenia odżywiania, że tylko one je wyłapują ;-) W każdym razie brawo za wyłapanie i dzięki za pozytywną opinię - za wszystkie pozytywne opinie bardzo dziękuję, za negatywne uwagi też, przydadzą się :) Pozdrawiam!
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 Być może faktycznie "kobiecą domeną są te zaburzenia odżywiania", ale marazm, niezorganizowanie i wiecznie niepoukładana psychika to już problem obydwu płci. Zabieram go, będę sobie czytał jako straszak na lenistwo i tracenie czasu:) Wiersz celny i klarowny. Pzdr!
kyo Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 znow nie dotrwalem do konca! przegadany i o niczym konkretnym to cos. Pozdrowki :)
sześcioskrzydła serafe Opublikowano 18 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 Właśnie, że jest o czymś konkretnym, co zresztą zauważyła Lady Aj jako jedyna (kobieta wśród mężczyzn ;P) - a przegadanie jest również najzupełniej celowe. Wiem, że jest w nim masa słów i kilka powtórzeń, zastosowana zresztą z całą świadomością tego, po co. Do jednych trafił ten zabieg, do niektórych nie, wiadomo, gdyby wszyscy myśleli tak samo, nie byłoby wojen :D Pozdrawiam ;)
Rekomendowane odpowiedzi