JACEK KAWECKI Opublikowano 20 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 Każdy ze swego miasta Każdy z torbą w rękach Na rwetes ulicznego płaczu Uciekał do miasta Ur Brał sól z kromką chleba Na jawie rzeczywistości Trzy pozłacane zęby I kamień skuty lodem Ciekawość brała górę Dół zaś należał do nas Odyseuszowski, prometejski Niedosyt nad światem Ginęli ludzie w panice tłumów Ktoś płakał, ktoś się śmiał Ginęli z własnej głupoty Ludzie obcego boga Uciekali ze swego miasta Zostawiając dobytek pokoleniom Pootwierane okna i drzwi Czekające domy pełne krzywd Na rwetes ulicznego płaczu Uciekali do miasta Ur
zak stanisława Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 troche zahacza o holokaust,(te złote zęby)trochę o innych krzywdach, wygnańców z własnych domów, no nie wiem, coś w tym wierszu nie daje mi spokoju pozdrawiam ciepło ES
JACEK KAWECKI Opublikowano 20 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 witam i o to chodzi to wiersz o krzywdzie ale tez o tym ze uciekają do miasta i tam moze będzie im lepiej dzięki ES
jacek_sojan Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 zwycięża instynkt stadny; a mądrość nie jest cechą gatunku ale jednostek; trochę to "Ur" namieszało, bo to z "Ur" wyruszył Abraham do Ziemi Obiecanej; mam wątpliwości, czy tak krótki wers i stroficzny zapis jest właściwy; ale...twoje dzieło; "domy pełne krzywd" - cóż; powód dla wielu pokoleń do exodusu; i tak co wiek... wiele istotnych rzeczy wiersz porusza, i porusza tym czytelnika, ale - czy akurat w takiej formie? mam wątpliwości; J.S
JACEK KAWECKI Opublikowano 20 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 nie zawsze trzeba patrzeć na przeszłość może właśnie należy znów uciec tam skąd się przybyło
jacek_sojan Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 marzenie Jacku, nie ma powrotów! a jeśli wracamy, to już całkiem inni; odmienieni przez drogę; J.S
JACEK KAWECKI Opublikowano 20 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 i może o to właśnie chodzi wracamy odmienieni tylko czy na dobre?? oto jest pytanie
Rekomendowane odpowiedzi