Jaro Sław Opublikowano 14 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 (Vari legiones redde) Według ostatnich doniesień Janas zastosuje W Obronie Wariant Jasnogórski Obrońcy mają grać Na Kolanach.... Doskonalszą obronę Wygłaszał już tylko Syn Heroda Prowadził Ją Leżąc na posadzce Przed Trybunałem Rzymskiego namiestnika Germanie Barbarzyńcy nie poznali się na prawie I tym aspekcie kultury Rzymian Prowadzili obronę na stojąco Nie dbając o litość i czekające ich kary Oktawian ostrzegał aby ich nie poniżać Ale lex sed lex Odbili to sobie w Lesie Teutoburskim I W końcu przecież To Oni Ostatecznie zdobyli Rzym I co Ty na to, Benedykcie?
Dżygita Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 Bardzo dobre. Zgrabne i ciekawe poprowadzenie - zakończenie zaskakujące. pozdr. D
Jaro Sław Opublikowano 14 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 Vari legiones redde: Warusie, oddaj [mi moje] legiony.... Po stracie trzech legii w Lesie Teutoburskim i śmierci Publiusza Kwintyliusza Warusa Oktawian August bił głową o ściane wołając w ten sposób..... rzekomo....
le_mal Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 Jarku splotłeś piękny warkocz. Tak, świetne zakończenie. pozdrawiam.
Stefan_Rewiński Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 No tak, a Grunwald gdzie?
Sceptic Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 a 1939? Nie wiem, prawdę powiedziawszy, skąd te zachwyty poprzedników, bo dla mnie to wiersz wyjątkowo nieudany (chociażby formalnie - wielkie litery na początkach wersów w wierszu wolnym oraz przesadna enteroza to coś, na co mam alergię). W ogóle nie jestem tutaj na pewno obiektywny - przyznaję - ponieważ nie trawię wszelkich okolicznościówek i wierszy "na czasie". Od bycia "na czasie" jest publicystyka, a nie poezja - takie moje zdanie.
Jaro Sław Opublikowano 14 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 Dortmund 2006 Według ostatnich doniesień Janas zamyśla w obronie wariant Jasnogórski Obrońcy mają grać na kolanach.... Doskonalszą obronę wygłaszał już tylko syn Heroda Wielkiego Prowadził ją leżąc na posadzce przed trybunałem rzymskiego namiestnika Germanie Barbarzyńcy nie poznali się na prawie i tym aspekcie kultury Rzymian Prowadzili obronę na stojąco nie dbając o litość i czekające ich kary Oktawian ostrzegał aby ich nie poniżać ale lex sed lex Odbili to sobie w Lesie Teutoburskim i w końcu przecież To oni ostatecznie zdobyli Rzym I co Ty na to, Benedykcie? To masz tu wersję bez enterozy, też nie lubię okolicznościówek, ale tu jest głębszy sens.... Powiem więcej, mnie nawet piłka nożna nie specjalnie interesuje, stąd temat bardziej sądowy... Co do Grunwaldu i 1939, to nie mieszajmy tego ze sportem, sport, to zabawa, kto myśli inaczej ma poważny problem ze swoja osobowością..... A Jan Paweł II też Rzym zdobył, nie jesteśmy więc gorsi....
Roman Bezet Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 Tylko i wyłącznie ta wersja ala proza. Kawał dobrego tekstu (jak już pisałem: w końcu ;) pzdr. b
Rekomendowane odpowiedzi