Archie_J Opublikowano 7 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 zamknął przyszłość pozostały tylko potłuczone twarze i pokój pełen kwaśnych jabłek szukał tożsamości znalazł paczkę papierosów kolejny niewidomy obija się o meble niebo-rak
Olesia Apropos Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 "pełen kwaśnych jabłek" - kurde, mój wers;/ tzn oczywiście nie mogłeś wiedzieć, że jest mój, bo jest jeszcze w zeszycie, ale jednak;P jeśli chodzi o wiersz, to pierwsza zwrotka tak raczej nie bardzo, druga może być pozdr/olena
Archie_J Opublikowano 7 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przepraszam za "kradzież", rzeczywiście nic nie wiedziałem. Wiersz w ogóle powstał w dziwnych okolicznościach, więc może niac taki niedoskonały pozostanie. Dzięki za komentarz! pozdr. Ariel
Olesia Apropos Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 ale nie ma za co przepraszać:) o żadną przecież "kradzież" nie posądzam:) buźka;)
Jego Alter Ego Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 dobrze że nie próbował zbierać te potłuczone twarze i układac w całośc albo co gorsza w prawdę:) nieprzegadany słowem:)nawet dobry:)pozdrawiam/martyna
Archie_J Opublikowano 7 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ale jednak, ten sam tok myślenia;) pozdr. Ariel
M._Krzywak Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 mam problem z pierwszym wersem. jeżeli byłaby "przeszłośc" - to rozumiem, bo zostały, i nawet mozna sprobowac domyslec się co - owe jabłka odnieśc do symboliki raju, czyli grzechu (oczywiście symbolike średniowiecza, bo jak wiemy, a raczej nie wiemy, jabłko w raju nie rosło). Zatem byłby to rzut oka w przeszłośc podmiotu, hm, po przejściach... A tak, przyznam szczerze, nie wiem. I teraz - czy podmiot nie jest ofiarą palenia papierosów ? Bo w sumie tak to wygląda, a szkoda, bo z wiersza robi się taki dydaktyczny utwór antynikotynowy. No, chyba, że czegoś nie złapałem... Pozdrawiam.
Archie_J Opublikowano 7 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przyszłość, jako wprowadzenie do wiersza, brak perspktyw na dalsze życie, monotonia. Zostały znikome oznaki życia, potłuczone twarze i pokój pełen kwaśnych jabłek, jako symbol grzechu, ale i wycieńczenia, beznadziei, popełnionego błędu. Podmiot nie jest ofiarą palenia, bez obaw, bardziej odzwierciedla nieudolność, bezmyślność. To tyle mojego sprostowania, mam nadzieję, że teraz jaśniej bedzie. pozdr. Ariel
M._Krzywak Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Tak mnie kurs drugiej strofy naprowadził: - tożsamośc, po niej paczka papierosów, a to uwieńczone puento "niebo - rak", a rak w tym wypadku od razu kojarzy sie z nowotworem. Podaje tylko mój tok skojarzenia. Pozdrawiam po raz drugi.
Stanisław Kamykowski Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 żeś się napracował z komentami na całej stronie to niech będzie, że i ja ci coś zostawię wywal niebo-raka z końca tekstu, na początku myślałem, żebyś go tylko normalnie zapisał, bo tak ni z gruszki, ni z pietruszki ostatnim wyrazem bawisz się znaczeniem słów, proponuję zapisać to normalnie (albo jak sobie chcesz ) ale jako tytuł... i nie pytaj się tylko jak zmienic tytuł
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Heh, zmyślna błyskotka, śmiem twierdzić:) Niebo-rak musi chyba jednak pozostać bez zmian, bo inaczej szanse wychwycenia tej gry słów będą wg mnie bliskie zeru. Fajny, naprawdę:)
SkAzAnA zA dUmĘ Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Rzeczywiście niebo-rak na końcu DObrze doprowadza nas do ostatniego gwizdka Tej gry słów I muszę powiedzieć, że to był dobry mecz:) Podoba mi się. Tak niech pozostanie:)
Chanah Letkowska Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Mecz, powiadasz. Hm..Zastanow sie czy jak to ujelas , taki mecz, mozna uznac za dobry, skoro czlowiek umiera. No coz, rozne poczucia humoru kraza po swiecie. Wiersz, troche nie w moim klimacie. Koniec niezly, sarkazm pelna geba. Pozdrawiam, Chanah.
Archie_J Opublikowano 9 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki za komentarz, nic nie zmieniam, bez obaw. pozdr. Ariel
Archie_J Opublikowano 9 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki, widzę, że żyjesz Mundialem, no zobaczymy jak się Polska spisze;) pozdr. Ariel
Archie_J Opublikowano 9 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ;) pozdr. Ariel
Archie_J Opublikowano 10 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki! pozdr. Ariel
Rekomendowane odpowiedzi