Jaro Sław Opublikowano 3 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Nasi ojcowie mieli w poezji problem Ze swoją nadświadomością My odziedziczyliśmy niedoświadomość Jako ułomność wspomnień po czasach bohaterów Oblężenia miasta Które minęło.... Czasem mam takie dziwne przeczucie, że wzywani do walki Oszukani, walczymy ze sobą nawzajem Gdy wróg już uciekł przezornie...
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Nie mylę się - to miasto minęło całe, nie oblężenie? 3 ostatnie wersy świetne, zresztą cały wiersz też w porządku, ale mogę go potraktować co najwyżej jako rozgrzewkę przed prawdziwym zmierzeniem się z podjętym tematem:) Pzdr!
jacek_sojan Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 być może to nawiązanie do Herberta / "Raport z oblężonego miasta"/; ale peel się myli co do jednego, wróg bynajmniej nie uciekł, ale walczy z nami jako nasz "przyjaciel" i "patriota"; wiersz bardzo dobry, i na czasie; J.S
Jaro Sław Opublikowano 4 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Popracuję, ale na tym polega taktyka walki po przez "przenikanie" (używana m.in. przez czeczeńców w Groznym) pojedyncze oddziały, a nawet pojedynczy ludzie przenikają w ugrupowanie nieprzyjaciela i rozpoczynaja walkę pomiędzy wrogimi oddziałami, potem wycofują sie, celem jest doprowadzić do tego, aby nieprzyjaciel prowadził jakiś czas ogień między sobą... (pomaga to w wycofaniu, powiększa straty i obniża morale i organizację przeciwnika)... taka podjazdówka jestszczególnie skuteczna w warujkach rozprężenia (no niby wygraliśmy) i młodego wojska (nasi "ojcowie", "wyemigrowali" wewnętrznie, a my musimy sobie jakoś radzić).... jeszcze ten motyw poeksploatuję.... P.S. sam nie wiem do którego pokolenia się zaliczyć, byłem przygotowany na to, że "oblężenie" będzie trwać do końca mojego życia, a tu popatrz sobie..... niby po, a ja całkiem sprawny i nie taki jeszcze stary.... :o)
Rekomendowane odpowiedzi