Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

strzeż się mateńko strzeż

Rekomendowane odpowiedzi

Strzeż się

śpieszących z niskim pokłonem
jak sępów przylatujących
wraz z końcem...

synów i córek kukułczych
jak stada szpaków
obsiadującego drzewo czereśni

zdeklarowanych przyjaciół
jak kupców goszczących na
niewolniczym spędzie

strzeż się mnie!
obywatela XXI wieku
dla którego Patriotyzm to
tylko słowo-archaizm-niewiele
mówiące

inaczej mówiąc mateńko -Polaka
niczym uczonego Judasza i chłopa
z poddaństwem w genach

tak
rodzonego strzeż się syna!

panie Sceptic patriotyzm celowo podkreśliłem .
mnie też takie wierszyki nie podchodzą to jest tylko forma odpowiedzi na wczorajszą dyskusjię na temat zaborów,rozkradania Polski itd.
widzę że trafiło do właściwych adresatów-wy po prostu macie w dupie Polskę i jej problemy!!!

pozdrawiam

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

no właśnie, że nie mamy, ponieważ bronimy ja przed głupotą, sekciarstwem, chamstwem, nietolerancją, itd.
człowieku, naucz sie historii, ale nie tej Noego i wtedy to "rozkradanie" inaczej pojmiesz. szczególnie, że jak na razie Polski w dupie nie mam, dlatego pisz sobie dalej te bajeczki, a pomysl o tych, hm, polakach, co wręcz żebrzą by pojechac do pracy za granicę. Ale to wina Prusaków (podpowiem ci, bo nie skumasz) - byłych zaborców. A Prusy nie istnieją, jaja nie ?
A Polska istnieje. No, masz łamigłówkę teraz.

panie M., szkoda gadać. To są jednostki niereformowalne...

Co z tego, piotrze, że masz tradycję, historie i dumę - co ty z tym zrobisz, zupę na tym dzieciom ugotujesz? Tu trzeba działać, działać! I to nie w kierunku nacjonalizmu i ksenofobii, lecz tolerancji i otwartości - bo tylko taką postawą można coś w świecie zdziałać. Przeczytałbyś Milla - najlepiej funkcjonujące społeczeństwa to społeczeństwa egoistów. Dlatego nie będę się unosił dumą, ale wyjadę za granicę zarabiać pierwsze pieniądze, a jeśli jako pracownik naukowy (bo tym zamierzam zostać) otrzymam ofertę pracy za granicą, to podejmę bez zawahania. Bo to pomoże nie tylko mi, ale i Polsce.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

To niezbicie dowodzi tgo, że kto Polskę rozkradać będzie - zginie, a Polska nie przepadnie na wieki! :D:D:D:D

piotrze, ty mi ten wiersz o masturbacji wypominasz, jakby to miało być powodem do wstydu. Czy wiążesz z masturbacją jakieś niemiłe, wstydliwe wspomnienia? A może chcesz o tym porozmawiać?

a w czym pomoże to Polsce -tym że pozbędzie się jeszcze jednego egoisty ,tak jedynie w tym-doskonale wiesz że ludzie wyjeżdżający za granicę do pracy tak naprawdę po krótkim czasie zapomonają o kraju zajęci są pogonią za pieniądzem itd czy wówczas w czymś pomogą?Polsce-nie sądzę.Jeśli naprawdę chcesz pomóc a wierz mi ufam że tak i nie jesteś głupim facetem to zrób coś tu z korzyścią i dla siebie i dla kraju bo za granicą korzyść tak naprawdę możesz odnieść tylko ty,jeśli nie ma do tego warunków to trzeba wszystko zrobić
żeby takie warunki powstały i nie pomoże w tym ucieczka z kraju.A co do historii no cóż
należy pamiętać że lubi się powtarzać i nie należy jej ignorować i nie obwiniam tu Prusaków Żydów itd sami ''kurwa''żeśmy się sprzedali bo jesteśmy po prostu narodem pazernym i tyle.
Jeżeli ty wyjedziesz i wiele tysięcy zdolnych młodych LUDZI to kto nam pozostanie Lepeer Giertych i ja mam się nie bac że historia się nie powtórzy tym bardziej należy do niej wracać,jak myślisz do kogo się międzyinnymi odnoszą słowa ''strzeż się zdeklarowanych przyjaciół''z pewnością myślałeś że chodzi mi tylko o sąsiadów muszę pana rozczarować aż tak płytkiego umysłu nie mam i przyznam ''wkurwił mnie wczorajszy pański zarzut odnośnie Rydzyka radia Maryja itd dlatego nie byłem dłużny-z czystej ludzkiej złośliwości.

pozdrawiam

ja naprawdę nie rozumiem. Czy ty myślisz, że wytykając mi wiersz o masturbacji, obrażasz mnie czy coś? Nic bardziej mylnego. Nie wstydzę się swoich utworów ani nie pokrywam się pąsem na dźwięk słowa "masturbacja". Dlatego trochę śmiesznie wyglądasz: bo chcesz we mnie rzucić kamieniem, a tak naprawdę rzucasz przepysznym cukierkiem.

Uraża cię "pomówienie" jakobyś słuchał radia maryja, a tak naprawdę głosisz pomysły idealnie takie, jak ojciec Rydzyk...

Wyjechawszy za granicę pomogę Polsce choćby w ten sposób, że odejmę temu biednemu państwu problemów związanych z zatrudnieniem mnie. Na to nie wpadłeś? Już nie móiąc o tym, ze pracując za 2000 zł w życiu niczego nie zrobię, a pracujac za 1000 funtów przez kilka lat, po powrocie do kraju mogę zacząć coś robić. Ale nie - Polska nie chce mi tego umożliwić, bo musi ze mnie bezczelnie ściągać podatek (nie wiem, czy wiesz, ale osoby pracujący w Anglii płacą do polskiej kasy kupę szmalu).

Spójrz na kraj pod kątem narodu. Naród jest szczęśliwy wtedy, gdy ma gdzie pracować i co jeść, a nie wtedy, gdy jest dumny ze swojej historii. Wyjeżdżanie do pracy za granicę jest zjawiskiem zupełnie normalnym i zdrowym - jeśli popatrzymy całościowo, nie tylko na interes własnego kraju, ale na interes Europy. A silna Europa - mów co chcesz - to silna Polska. W żadnym razie nie odwrotnie - bez względu na to, co ma w tej sprawie do powiedzenia Kaczyński czy Rydzyk.

TO DO ''KURWY''nędzy zrób wszystko to co tylko możliwe żeby Polska cokolwiek ci umożliwiła a nie czekaj aż łaskawie się nad tobą pochyli.jakie to ja głoszę pomysły niczym Rydzyk co?czy ja stwierdziłem że Europa ma nie być silna owszem masz rację ale Europa a nie Francja Niemcy czy W.Brytania którzy wychujali nas nie raz,po za tym ty jesteś po prostu ślepy skoro nie widzisz że każdy kraj z tak zwanej wielkiej twoim zdaniem Europy dba tylko i wyłącznie o własne dupy i jakbyś tego pięknie nie nazwał nie zmieni to tego faktu a kto na tym wygra my ze swą nędzną gospodarką ?''kurwa'' coś ci się po prostu popierdoliło skoro tak właśnie myślisz .Czy ja stwierdziłem że jestem dumny z naszej historii
ty czytaj co ja do ciebie piszę ,wręcz odwrotnie jest mi wstyd że Polacy to po prostu pazerne świnie za funt kłaków sprzedadzą wszysko tak jak zrobili to nasi przodkowie wielcy ówczesnej Rzeczpospolitej magnaci.to my jesteśmy właścicielami tego kraju i należy zrobić wszystko żeby tu się lepiej nam żyło nie na zachodzie.wolę być dziadem ale na swoim nie czyimś lokajem.to co piepszysz o wielkiej Europie to wszystko prawda ale póki co to tylko utopia tak jak socjalizm który z założenia jest ustrojem idealnym ale ludzie do tego po prostu nie dorośli .aż nie chce mi się wierzyć że ty to utopią się karmisz!!

pozdrawiam

Sceptiku, chyba ci się coś pomyliło, więc ci trochę naprostuję szare komórki.

Silna Polska, to silna Europa!!! Nigdy odwrotnie.

Silna Europa, to Polska zwasalizowana, bo jak może Pan być silny, jeśli jego poddany jest silniejszy?

Naród jest szczęśliwy, gdy ma swój język, swój dom - bez lokatorów stukających w ściany, a przede wszystkim ziemię. Naród bez ziemi, to naród wygnańców, koczowników i niewolników.

Do pracy możesz oczywiście jechać, ale tu jest twój dom. Tam zawsze będziesz obcym, przybyszem, popychadłem. A jak przyjdzie koniec pielgrzymki czy znajdzie się taki, co by ci świeczkę zapalił?

Opowiem zdarzenie:
Dwa lata temu pojechałem do jednej z winnic we Francji po transport wina. Ja z kolegą - tylko nas dwóch. Zatrzymaliśmy się samochodem ciężarowym na podwórzu właścicieli winnicy. Było 7 stopni mrozu. Od czwartku wieczór do poniedziałku rano nikt z nich nie zapytał, czy może gorącej herbaty podać, czy nie zimno, czy może umyć się chcemy??? A prosiliśmy już o to pierwszego wieczora - by się umyć w umywalni pracowników winnicy. "Nie, bo woda już zamknięta".
A ja cię zapewniam, Scepticu, że gdyby to do mnie przyjechali, czy do ciebie, czy do jakiegoś bidaka - Polaka, to na pewno i z łaźni by skorzystali, i obiad byś podał, i herbatką, kawką i ciasteczkiem poczęstował... i pokojem na noc.

Dlatego tam zawsze obcym będziesz, bo to społeczeństwa chore, nawet psychicznie zepsute.

Jeśli Mille jest dla ciebie autorytetem, to gratuluję... A czemu nie Ojciec Św. Jan Paweł II ?

A czytając ciebie, wiem, czemu Polska nie może odbić się od dna. To tacy ludzie jak ty są prawdziwym problemem naszej Ojczyzny. Dlatego proszę cię, wyjedź stad jak najdalej i niech ci tam dobrze będzie, i nie 10.000 funtów, ale 20 i więcej niech ci wpada co miesiąc. Ty już przeszedłeś metanoję, a co dopiero z tymi funtami w kieszeni... Więc wyjeżdżaj i bądź egoistą, jak uczy twój ojciec - Mille.

A co do Radia Maryja - dzięki Bogu, że jest takie prawdziwe, polskie, wolne medium w kraju. Bo gdyby nie RM i TV TRWAM i o. Tadeusz Rydzyk, to by Polski już nie było. Ale są wam zadrą w oku, co???

Szczęść Boże Piast

sorry, ale konam ze śmiechu :D

Piaście drogi, nie znam nikogo o naziwsku Mille, a tym bardziej nikt taki nie jest moim autorytetem. Ewentualnie znam takiego filozofa jak John Stuart Mill, ale obawiam się, że ty go nie znasz, więc nie znajdziemy porozumienia na tej płaszczyźnie.

Czemu nie JPII? Bo nie mam zwyczaju szanować kogoś tylko za to, że był zwierzchnikiem kościoła, którego wyznawcą nie jestem. Na tej samej zasadzie moim autorytetem nie jest Anton Szandor LaVey ani Dalaj Lama. Oczywiście chętnie przeczytam i ustosunkuję się do traktatów filozoficznych JPII jeśli takowe wpadną mi w ręce, ale póki co swoje poglądy filozoficzne wole opierać na filozofach, nie na papieżach.

Współczuję nieprzyjemnej historii. Ja rownież uraczyć mogę inną: będąc kilka dni w Danii, w Viborgu, pierwszą rzeczą, co do której pouczył nas gospodarz, było: nie zamykajcie samochodu, bo od razu zobaczą, że Polacy. Tamtejsze domy nie mają płotów i nikt jakoś niczego nie kradnie. Z kolei znajomy z Danii, przyjechawszy do Polski zostawił telefon na stacji benzynowej i gdy sie zorientował, zawrócił. I był bardzo zdziwiony, że telefonu już nie ma.
W naszej szkole była kiedyś kilkuosobowa delegacja ze Szwecji. Byli zakwaterowani w hotelu. Pierwszego dnia pobytu ukradziono im paszporty i pieniądze. Oczywiście - nasza delegacja wróciła ze Szwecji bez najmniejszego uszczerbku.

Twojego zdania na temat mediów katolickich nie będę komentował.

Tym bardziej wyjedź stąd jak tylko możesz najszybciej...
Dowiedziałem się co nieco o Millu - twórcy podstaw wspólczesnego liberalizmu i ... znowu gratuluję autorytetu!!!Na pewno nie znajdziemy porozumienia na płaszczyźnie gloryfikacji egoizmu!!!

mnie się wydaje, ze tutaj problem jest inny-załóżmy, że Noe poruszył jakis problem polskości, napisał agitkę, była dyskusja. Wczoraj już piszę wiersz z angielskim tytułem-to już przypomina komedie, ale fakt jest taki, że jakby przyszło walczyc o ojczyzne-Noe by spierdalał pierwszy z posikanymi spodniami.
Piotrze-ja mam stopien podoficerski wojska polskiego, w każdej chwili mogę isc walczyc, właśnie o nią. A ty masz ? czy tylko wierzysz fałszywym prorokom ?