Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

a sex shop, twoim zdaniem, to polski wyraz? Bo mi on coś podejrzanie angielszczyzną trąci.

Oczywiście tutaj taka zamerykanizowana i skomerjalizowana pisownia moze być nawet uznana za element stylizacji i tak bardzo nie przeszkadza; nie mniej jednak mam na nią alergię i uczulam, ze jest błędna.

marri: w polskim alfabecie nie ma X - co do tego chyba się zgodzisz; więc skąd w polskich wyrazach (a seks się już spolszczył dawno) miałaby się ta litera wziąć?

Zresztą jest jeszcze jeden poważny argument: warto pisać przez "ks", bo wtedy jest aż o jedną trzecią dłuższy!

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

My się nie rozumiemy. Litery X w jezyku polskim nie ma, a tam, gdzie ją "słychać", należy pisać "ks", czyli: kiedy używasz zapożyczenia, zapisujesz "x" jako "ks" (bo tak też to "x" słyszysz), zgadza się? Tak jak: seks, ksero, seks shop;)
pozdr

ksero też się juz przyswoiło. A zapozyczenia należałoby pisać przez ks w innym przypadku niż mianownik (akurat sex w "sex shop" odmienić nie sposób). Owszem, napisałem dokładnie tak jak mówisz i dokładnie tak jest: w jezyku polskim nie ma litery x i w wyrazach polskich tam, gdzie słychać x, piszemy ks. Do sprawdzenia choćby pod wklejonym wyżej linkiem.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Ale słychać "ks", tak? No właśnie.
pozdr

Powszecnie wiadomo, że "sex shop" pochodzi od polskiego "seks szopa". Akcja wierszyka odbywa się w barze (pubie) na West Endzie, stąd sex.
Dzieki wszystkim, jestem miłośnikiem języka ojczystego, ale ten "X" taki dobry powód do interesującej dyskusji, zostawię na pamiątkę, ale będę uprawiał przez "ks", nawet za granicami ojczystymi.