Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

tytułu nie potrzebuje

Rekomendowane odpowiedzi

pociąg odjeżdża a my wciąż czekamy

szczęścia w następnym przyjeździe szukamy

bo wiemy ze przyjedzie

chociaż rozkład został zerwany

i tak marźniesz i czekasz

aż rano świt otworzy ci bramy

aż rano wieść zmiany cię przebudzi

ze snu w którym utknąłeś

.......

.......

.......

a pociąg przyjechał i wraz z tobą ruszył

po co jest tytul, zebysmy rozpoznawali po nim wiersz?? a nie lepiej rozpoznawac je po uczuciach jakie w nas wyzwalaja. Nie mowie tutaj o czyms takim ze x mowi do y zeby przeczytal .... bo jest mega nie ale o tym jak ludzie podchodza do tytulu, film nie jest fajny bo sie fajnie nazywa itd mam nadzieje ze ktos mysli podobnie jak ja dzieki pozdrawiam

"po co jest tytul, zebysmy rozpoznawali po nim wiersz?? a nie lepiej rozpoznawac je po uczuciach jakie w nas wyzwalaja. Nie mowie tutaj o czyms takim ze x mowi do y zeby przeczytal .... bo jest mega nie ale o tym jak ludzie podchodza do tytulu, film nie jest fajny bo sie fajnie nazywa itd mam nadzieje ze ktos mysli podobnie jak ja dzieki pozdrawiam"

W zasadzie mówi samo za siebie. Ktoś, kto tak posługuje się językiem ojczystym, nie moze pisać dobrych wierszy. Mam nadzieje, że to tylko jakiś niesmieszny dowcip.

A tytuł w utworze literackim to rzecz często najwazniejsza. Oczywiście są utwory, które tytułu nie posiadają (symbolicznie oznacza się je gwiazdkami i incipitem (? tak to się pisze? :/), czyli początkiem pierwszego wersu), gdyż - jak uznał autor - nie potrzebują go. Na takim właśnie gwiazdkowym oznaczeniu mogłeś poprzestać, zamiast dorabiać sobie jakiś tam ideologiczny program.
Spróbuj przeczytać jakiś utwór marinistyczny (co nie znaczy, że związany z morzem), lub coś z poezji awangardowej - większość takich utworów zupełnie straci sens, gdy się je pozbawi tytułu, który jest kluczem do zagadki.