Tomasz Pietrzak Opublikowano 24 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 Ja chcę być drzewem, jeśliś ty kwitnieniem Sandor Petofi Myśleć o kimś tak intensywnie, że traci się pamięć, oddech - wypuszcza się słowa z kieszeni. Szeptem rozrzuca na stół i je. Je łapczywie, każde nieskładne zdanie. Smakuje tego jednego. Przechadza się z nim przez swoje lustra, ramy, równoległe światy. Tu i tam, te same kolory dywanów, ciętych kwiatów, ale inne soczewki okien, wyostrzające inne myśli innych ludzi. Pory roku między nimi. Między nami minuty, i godziny, i lata. Wciąż lata i bezsenność, to nagłe ukłucie w gardle, niemożność przełknięcia herbaty, gdy bawi się samemu w kaligrafię nocy. Zastanawia się, czy aby kontur po prawej wyraźny i czy zgarnąć jego sen ramieniem? Wmyślać się w to życie, w tę pościel, te wyjścia i powroty. Zakleszczać się w tych chwilach, które wzbierają, przedmiotami: łóżko, stół, książki, prezenty przyjaciół. Przenikają się jak klisze, a później wywołują kolorem na wspólnym papierze lub drą i znikają w wilgoci poddasza. Masz to wszystko i w jednej sekundzie, puszczasz wolno całe życie. Twój statek odpływa korytem rzeki. Ołowiane tory światła przed tobą i czas oczekujący w nadziei, że powrócisz do szczęścia, że powiesz jeszcze raz; miedzy nami miłość, wciąż miłość, wciąż godziny. Nawet tam do wypełniania szczęściem.
Gładź Szpachlowa Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 Warsztat bardzo dobry oczywiście, ale te fragmenty z "Godzin" bym powywalał, bo z deczka pretensjonalnie brzmią. Za proste to po prostu, proszę pana :] Pozdrawiam.
Tomasz Pietrzak Opublikowano 24 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 Faktycznie fragmenty z "Godzin", a raczej z orginalnego listu pożegnalnego Woolf - niestety, będę się upierał, są nie do ruszenia, nawet za cenę pretensjonalności:)
Letnia sukienka Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 ja też się upieram przy pozostawieniu :) na bardzo tak... zwłaszcza kwitnę pierwszym wersem :) pozdrawiam Lucyna
Tomasz Pietrzak Opublikowano 25 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 oj kwitnij Lucynko, kwitnij. dziękuję za koment:)
Roman Bezet Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 Mam dziwne wrażenie, że teksty, w których 'wciela się' Pan w inne postaci piszące (kobiety - artystki?) wychodzą lepiej: mają swoją temperaturę i energię uczuć, choć w tym wypadku uczuć w nadmiarze (takich wprost zapisanych jak w końcówce, i nie chodzi tylko o cytat, ale od fragmentu: "czas oczekujący w nadziei, że powrócisz do szczęścia," - to może być kwestia 'ideologiczna', więc pomińmy ;). Cała reszta (od wciągającego do wnętrza początku) - interesująca, niektóre metafory pięknie owocują w głowie czytelnika. pzdr. b
Tomasz Pietrzak Opublikowano 27 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Panie Romanie, próbowałem walczyć z tymi uczuciami, ale postanowiłem zrobić z nich użytek i wrzucić je w wiersz, takie trochę pensjonarskie, wiktoriańskie, banalne. Co do ostatniego wersu, już go usunąłem, też wydaje mi się zbędny, za dużo dopowiada. pozdrawiam i dziękuję.
jacek_sojan Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Uczta. A nawet obżarstwo. I nadal jestem niesyt. /?
Tomasz Pietrzak Opublikowano 30 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 bardzo dziękuję, staram się przyrządzać te 'potrawy' jak najlepiej:) pozdrawiam:)
Rekomendowane odpowiedzi