jacek_sojan Opublikowano 9 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 Kiedy Hutu buduje dom Tutsi robi to samo Kiedy wybranka Tutsi kołysze maleńkiego Tutsi Hutu w obrzędowym tańcu wzywa potężne ramię baobabu na pomoc rodzącej Hutu Te same owoce są w zasięgu ich jednakowo czarnej ręki Te same nad czarnymi głowami zodiaki Ta sama śmierć wypolerowana nad Wisłą Newą i Wełtawą oddziela mięśnie od kości kończyny od tułowia Hutu od Hutu i Tutsi od Hutu I gdyby nie tych dwoje na kipiącej od słońca sawannie Staś i Nel szlachetność i niewinność w białej skórze we własnej nie czułbym się pewniej niż lord na mównicy a i równie dziewiczo jak wstający z kołyski chrześcijanin wskazujący paluszkiem gdzie dobro gdzie zło
Mona Liza Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 ostatnia zwrotka najlepsza pozdrawiam;)
jacek_sojan Opublikowano 11 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Mona Lizo.; jak ostatnia n aj l e p s z a to przedostatnia dobra, zgodnie ze stopniowaniem przymiotnikowym; boję się określić pierwszą! Dziękuję za uwagę i pozdrawiam!
kalina kowalska Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 może "czułbym" czy w Pustyni i w Puszczy była mowa o Tutsi i Hutu - czy to tylko taki zabieg stylistyczny? "Ta sama śmierć wypolerowana nad Wisłą Newą i Wełtawą oddziela mięśnie od kości kończyny od tułowia Hutu od Hutu i Tutsi od Hutu" - dla mnie ten fragment jest punkten kulminacyjnym wiersza - b. dobry pozdrawiam
jacek_sojan Opublikowano 11 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 kalina kowalska.; odpowiadam: " W pustyni i puszczy" nie ma mowy o tych plemionach afrykańskich, gdyż generalnie akcja tej powieści sieńkiewiczowskiej rozgrywa się wzdłuż biegu Nilu /budowa kanału Sueskiego jest punktem wyjścia/, w Egipcie i Sudanie, natomiast te dwa skłócone plemiona zamieszkują tereny wokół jeziora Tanganika, czyli dużo niżej, we wschodniej Afryce, na terenie dwóch współczesnych państw: Ruandy i Burundii. To rzeczywiście był zabieg stylistyczny, skojarzeniowy bardzo wprost, z lekturą szkolną Polaków. Dziękuję za komentarz, trafnie wskazujący na oś wiersza. Pozdrawiam! I dziękuję gramatycznie - oczywiście poprawiłem!
Stefan_Rewiński Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Z nad Prypeci.
Gładź Szpachlowa Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Odrobinę bym skrócił, żeby uwydatnić te najwazniejsze myśli, ale całość bardzo udatna, po małej edycji byłaby bardzo-bardzo.
jacek_sojan Opublikowano 12 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 Panie Stefanie R.; ? Gładź Szpachlowa.:pomyślę jeszcze, dzięki!
Messalin_Nagietka Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 co ludzi łączy, co dzieli, myślę, że w tym wierszu to pokazałeś z ukłonikiem i pozdrówką MN
Stefan_Rewiński Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Z nad Prypeci. Przepraszam panie Jacku, na tle Pana wiersza, który jest moim skromnym zdaniem ok, napisałem swój. Dopiero teraz odważyłem się: kiedy rodzinki Hutu i Tutsi krzątają się wokół baobabu nad Wisłą Newą i Wełtawą dzieciaki w kołyskach uczą się zabijać a lord nad Tamizą klaszcze
jacek_sojan Opublikowano 15 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 Komplementarny dopisek; podpisuję się! Wiemy obydwoje, że to niewygodna prawda dla rządów Europy, a jednak należy się odważyć! Przeciętny obywatel nie ma wpływu na to, gdzie Fabryki Zbrojeniowe sprzedają owoce ich pracy; chcą pensji - po czym oburzają się na rzezie pokazywane w telewizji. Obłuda! Nad Prypecią też!
Rekomendowane odpowiedzi