Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

liryka — „tkliwa dynamika”?

vacker_flickan

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

ja nie jestem polonistą, nie siedzę w definicjach literaturoznawczych, wprawdzie kiedyś gdzieś odrabiałem zajęcia o tej tematyce, ale to było dawno i nieprawda
dla mnie „liryczny” w bardziej codziennym znaczeniu, to mniej więcej: „uczuciowy, nastrojowy, w jakiś sposób czarowny, poetycki, czyli błąkający się na obrzeżach rzeczywistości”
ale nigdy mi nie przyszło do głowy używać tego określenia jako miernika wartości wiersza
można przytoczyć dziesiątki utworów poetów uznanych, które takiego kryterium nie spełniają
warstwa uczuć może być w wierszu ukazana na wiele sposobów, także poprzez dosadność, poza tym jest jeszcze kwestia tego, czy czytelnik chce się zanurzyć w wierszu — nie musi; nie musi też czuć konkretnego klimatu, jednak to nie jest miernikiem wartości utworu
kiedyś napisałem wiersz i opublikowałem na tym forum, i pewna osoba odnalazła w tym wierszu właśnie liryzm, śmiem twierdzić, że ten wiersz to jedna z najgorszych szmir, jakie napisałem w ciągu ostatniego roku
jeszcze dwa słowa co do dosłowności — Panie Sanocki, czy Pan naprawdę uważa, że pisałem o fladze brytyjskiej, która nagle ożyła i wyrosłymi kończynami rozdziera skrzydła białemu orłu? czy naprawdę Pan sądzi, że we własnym domu nie odlewam się jak człowiek?